top of page
  • annemariedeblois

Hoogsensitief: herfst, stormen, loslaten, innerlijke rust


Terwijl ik deze blog schrijf, waait het weer flink. De laatste bladeren vallen van de bomen en het regent steeds. Bijna de hele dag heb ik binnen het licht aan en steek graag vooral in de herfst als de dagen steeds donkerder worden meerdere kaarsjes aan. Ze geven mij een gevoel van licht en warmte.


Ook figuurlijk stormt het flink in de wereld. Mensen die om dingen waarvan ik denk: ‘waar gaat het over?’….. ruzie maken… oorlogen voeren. Hoe triest is dat. Onze mooie aarde…zo prachtig…, zoveel mensen die er niets mee te maken (willen) hebben….


Hoe ga jij daarmee om? Heb jij last van de herfst? En/of van het onrecht in de wereld?


Op het moment is er in mijn privéleven ook het één en ander aan de hand. Dit gaat vooral over gezondheid. Dat heeft al veel invloed op hoe ik me voel. Maar er is vooral ook veel liefde, dus ik kan mijn gevoelens delen. Ik bof, dat weet ik heel goed. Ik zie ook heel andere dingen bij heel lieve en warme mensen in mijn omgeving, waar in het klein hetzelfde gebeurt als op wereldniveau….


Ik vraag me al m’n hele leven af waarom mensen dit doen. Waarom wordt er veel geoordeeld? Ik zie veel angst en onzekerheid in de wereld. Het zou zo mooi kunnen zijn als iedereen in liefde voor de wereld en mensen om ons heen zouden kunnen leven! Helaas heb ik het niet voor het zeggen maar stuur wel binnen mijn vermogen liefde de wereld in.


Juist ook als je hoogsensitief bent, kun je veel op dit gebied. Je voelt anderen vaak goed aan en je ziet beter en sneller wat er nodig is. Je wilt misschien meer en ziet je beperkingen waardoor je gefrustreerd kunt raken. Toch helpen alle kleine beetjes. Als iedereen binnen z’n eigen vermogen ‘de wereld een beetje mooier’ zou maken….hoe zou de wereld er dan uit zien?


Vind je dat heel erg lastig? Ontdek dan eerst eens welke kracht jij hebt of kunt ontwikkelen die je nodig hebt om meer te kunnen doen wat jij zou willen doen.


Een paar jaar geleden heb ik daarom ook het boek ‘Wie ben ik als hoogsensitief persoon?’ geschreven, zodat steeds meer HSP’s hun kracht leren kennen. Vorig jaar ben ik gestopt met coaching maar ik organiseer nog steeds thema-retreats voor HSP’s waar ik zoveel mooie dingen zie gebeuren. Mensen steunen elkaar ook buiten de retreats. Deze HSP’s steunen en versterken elkaar. En ik zie wat er gebeurt in hun privé-omgeving. Het is niet altijd even makkelijk omdat de mensen in hun privéleven hen niet zien of begrijpen… Maar er gebeuren nog meer heel mooie dingen…nieuwe mogelijkheden, vriendschappen waarin de vrienden elkaar echt zien…werk dat echt bij hen past….


Terugkomend op het begin van de blog: Waar waait het bij jou flink? Waar heb jij behoefte aan? Wat is jouw ‘kaarsje’? Ken jij jouw hoogsensitieve kracht al? Wat kun jij loslaten?


In de herfst trekt de natuur zich terug….terug in de wortels… de aarde. De natuur komt tot rust…om in het voorjaar weer uitgerust de groei te starten en aan te gaan. Wij mensen denderen maar door. Wat kunnen wij leren van de natuur? Wat kun jij voor aanpassingen doen of vernieuwingen aanbrengen in je leven? Hoe kun jij een ‘kaarsje’ aansteken in jouw leven?


Ik heb veel aan yoga en ademhalingsoefeningen. Voel ik me gespannen en is mijn hoofd vol, dan doe ik ademhalingsoefeningen en voel me rustiger en krachtiger worden. Ook speel en luister ik muziek. Sinds kort heb ik een handpan waarop ik heel intuïtief leer spelen. Ook lees ik en ben creatief bezig. En zo zijn er nog meer ‘kaarsjes’ in m’n leven om de ‘stormen’ te kunnen trotseren…de innerlijke rust te kunnen vinden…


Het is fijn om zelf te ontdekken wat jouw ‘kaarsjes’ zijn. Kijk om je heen, ervaar, ontdek, doe eens een workshop, lees en leer vooral wie jij bent als hoogsensitief persoon en wat jij kunt doen om zowel jezelf als de wereld om je heen wat blijer en mooier te kunnen maken.


Heel veel succes!


Als je een keer mee wilt doen met een thema-retreat dan ben je van harte welkom!


Warme herfstgroet, Annemarie


26 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page