top of page
  • annemariedeblois

Hoogsensitief en de impact van communiceren.Ik weet niet wat er aan de hand is in onze maatschappij maar ik loop de laatste tijd erg aan tegen miscommunicatie of oordelend communiceren.


Ik merk het overal om me heen. Is het de druk die mensen om zich heen voelen? Het feit dat ze afgerekend worden op hun ‘targets’? Zichzelf onderweg zijn verloren en zich niet meer kunnen verplaatsen in de ander?


Mijn ervaringen zijn zowel in de zorg als in de commerciële sector. Artsen en verpleegkundigen die  dingen beloven en niet waarmaken. Je het gevoel geven dat je tegen een muur aanloopt als je echt hulp nodig hebt en niet gehoord voelt, dus het ergens anders moet zoeken. Daar de stempel krijgt dat zij daar de rotzooi moeten opruimen omdat het andere ziekenhuis je niet toelaat. Je voelt dan duidelijk dat je ‘de rotzooi’ bent bij sommige hulpverleners.


Maar ook in een commercieel bedrijf waar ik te horen kreeg, terwijl ik misschien een grote aankoop wilde doen en iets daarvoor wilde inruilen, dat ik een grote fout maakte….terwijl ik me al daarvoor goed had laten inlichten bij andere bedrijven. Het gevolg is dat ik geen vertrouwen meer heb in dat bedrijf en het liever ergens anders wil gaan kopen.


Wat vreemd allemaal…. Jaren geleden ben ik afgestudeerd met een onderzoek naar effectief luisteren en wat dat voor positief effect heeft op… eigenlijk alles….

Het gevoel dat me onrecht aangedaan wordt en dat men niet naar me wil luisteren geeft een heel naar gevoel en geeft me stress en een gevoel van machteloosheid ook al reageer ik daar assertief op.


Is dat wat er nu in de wereld speelt door alle drukte, stress, media, geen tijd meer hebben voor elkaar en zeker niet voor jezelf…..?


Zeker hoogsensitieve mensen zien en voelen meer. Ik ben zeker niet dom en zie vaak wat er nodig is, terwijl dat bij veel anderen (nog) niet het geval is. Dat is een kenmerk van hoogsentiviteit (en hoogbegaafdheid). Maar juist omdat hoogsensitieve mensen empathisch zijn, zijn ze geneigd om over hun eigen grenzen te gaan. Misschien heb je net als ik geleerd om assertief te zijn, maar het blijft een naar gevoel. Nadat ik weer een nare ervaring heb gehad, werkt de adrenaline en cortisol nog een paar uur…of langer…door.


Vanmorgen las ik een artikel op LinkedIn waar iemand die in de zorg werkt, schreef dat ze een cursus had gevolgd over verbindende communicatie en dat ze merkte dat het veel positieve gevolgen gaat geven. Ik hoop dat steeds meer mensen gaan beseffen dat daar een heel belangrijke punt ligt dat voor minder stress zorgt maar ook waarschijnlijk kostenbesparend gaat werken. Plus mensen voelen zich gehoord, zijn meer tevreden en er zal minder angst zijn voor wat dan ook.


Maar wat kun je doen als je in zo’n situatie zit als ik als je HSP bent? Ik geef je wat tips die wel een beetje helpen om weer in je energie te komen maar realiseer je dat je ook in deze situaties afhankelijk bent van anderen en je je soms zo voelt als ik me voel, ook al ben je coach, specialist op het gebied van hoogsensitiviteit. Maar kom altijd terug bij jezelf. Elke keer opnieuw!


💛Let op je ademhaling. Zorg dat je regelmatig even tot diep onder in je buik ademhaalt. Zo kom je uit je drukke hoofd en ervaar je meer rust.

💪Blijf bij jezelf en laat je niet in een keurslijf proppen. Dus kom voor jezelf op ook al ervaar je nog zoveel tegenstand en voel je je opgejaagd door je stresshormonen. Doe je het niet dan ga je jezelf misschien later verwijten dat je niet voor jezelf bent opgekomen.

🧘🏼‍♀️Doe aan ontspanning, bijvoorbeeld yoga, welke vorm jou ook aanspreekt. Je reguleert hier ook je hormonen in je lichaam en het geeft rust in je hoofd. Ook lichamelijk is het fijn vooral als de stress zich vastzet ergens in je lichaam….rugpijn, hoofdpijn enz. Of trek je terug in de natuur.

💕Blijf in jezelf geloven en laat je niet zeggen wat anderen op dat moment van je vinden. Het zegt namelijk iets over die ander en niet over jou.

🍀Ga voor je eigen geluk en daardoor ook voor de mensen die je wel waarderen en je liefde en aandacht fijn vinden en waar een wederzijds gevoel is dat iedereen er mag zijn.

🕊Vind ook tijd voor jezelf om weer op te laden, hoe moeilijk dat ook is als je merkt dat geliefden om je heen je zo nodig hebben en als je ervaart dat er slecht geluisterd wordt. Kom steeds terug bij jezelf en waar jij voor staat in deze wereld. Jij wilt ook vast een bijdrage leveren voor een  mooiere wereld!


Het is voor mij ook fijn om dit te schrijven en met je te delen. Het geeft mij meer duidelijkheid over mezelf, wie ik ben en waar ik voor sta.

✍️Wellicht is het voor jou ook fijn om te schrijven als je in een soortgelijke situatie zit. In moeilijke situaties in m’n leven heb ik altijd geschreven en op deze manier heb ik zelf mijn balans kunnen vinden…met ook alle bovenstaande tips die ik in deze blog heb vermeld.


Heb je nog meer tips om elkaar te helpen dan lees en hoor ik ze graag! Alvast bedankt!


Lieve groet, Annemarie


68 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page