Tip 7. Hoogsensitieve mannen

Hoogsensitieve mannen…bestaan die ook?

Jawel hoor, procentueel even veel als hoogsensitieve vrouwen. Waarom heb ik dan veel meer vrouwen in mijn praktijk dan mannen? Ook bij de workshops zie ik maar een enkele keer een man meekomen.

Wat is het dan toch dat ze zich niet laten zien? Hebben vrouwen meer ‘last’ van hun hooggevoeligheid? Ik denk het niet! Veel hoogsensitieve mannen hebben zich een bepaalde houding aangemeten om te kunnen overleven. Een heel aantal heeft een denkbeeldige muur om zich heen gebouwd om de prikkels tegen te houden of niet verder beschadigd te worden. Hun gedrag wordt regelmatig verward met gedrag waar een medische diagnose voor is. Of ze worden gezien als een soort kluizenaars, moeilijk te bereiken en erg introvert.

“Je bent toch geen watje?”

Jongens krijgen of vooral kregen vaak te horen van ‘stel je niet zo aan, je bent een man en mannen zijn stoer en huilen niet’ of ‘je bent toch geen watje?’. Gelukkig mag een jongen tegenwoordig ook zijn gevoel laten zien en dat is al een hele verbetering ten opzichte van vroeger. Hooggevoelige mannen gingen vroeger ook de drukte uit de weg van het gezin. Kinderen kenden hun eigen vader vaak ook niet echt goed.

Hoogsensitiviteit is erfelijk en ik vraag dan ook altijd wie er hoogsensitief is, de vader of moeder? Vaak komt dan juist ook de vader boven drijven als ik vertel wat de eigenschappen kunnen zijn.

Doen wat van hem verwacht wordt

Als een klein kind zich niet erkend voelt en sociaal aangepast gedrag vertoont dan is de kans heel groot dat hij dit aangeleerde gedrag meeneemt in de rest van zijn leven. Weet hij wel echt wie hij is of wat hij wil? Vaak niet.. Hij doet vooral wat anderen willen dat hij doet, wat er van hem verwacht wordt qua studie, werk etc. Eens is de kans dat de schoen gaat wringen heel erg aanwezig.. Dat kan zich uiten door werkstress en burn-out maar ook door relatieproblemen. Want als je niet weet wie je zelf eigenlijk bent of wat je wilt? Hoe bewaak je dan je grenzen? Zijn er wel grenzen? Of is je muur wel zo dik dat niemand je echt kan en mag bereiken?

Sta open voor hulp als bovenstaand het geval is. Ga weer voelen! Ga op zoek naar erkenning en wordt helemaal jezelf! Ik wil je er heel graag bij helpen! Het resultaat zal er zijn!!

Wil je meer informatie? Mail me dan!! Ik wil je graag begeleiden op je zoektocht!


Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over wat coaching voor jou kan betekenen? Mail me!
Kom naar een workshop of neem contact op voor een oriënterend gesprek!!

Neem contact op

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Ik zoek hulp