Tip 5. Hooggevoelige jongeren

Hooggevoelige jongeren.

Hooggevoelige jongeren die niet goed functioneren zijn moeilijk te bereiken voor coaching. Vaak zien ouders wel dat ze hulp nodig hebben omdat ze zich anders voelen dan andere jongeren maar ze willen geen hulp. Ouders willen de jongeren niet pushen en dat is theoretisch ook helemaal goed, want coaching helpt alleen als degene die gecoacht wordt, zelf wil.

Een duwtje in de rug.

Toch zouden deze jongeren voor hun bestwil, ontwikkeling en welbevinden een duwtje in de rug moeten krijgen. Als zij namelijk weten wie ze zijn, weten hoe ze hun gevoeligheid in kunnen zetten als kracht en zich erkend voelen dan voelen ze zich veel beter. Dat is niet alleen fijner voor dat moment maar de kans dat ze later ‘last’ krijgen van hun hooggevoeligheid wordt veel kleiner.

Keuzes maken voor hun toekomst.

Ze weten dan namelijk beter welke keuzes ze kunnen maken voor de toekomst. Keuzes die ze niet maken uit veiligheid maar als uitdaging. Ik zie nu mensen in mijn praktijk die daar pas op veel latere leeftijd achter komen.

Een hooggevoelige jongere maakt ook snel een keuze die ouders voor hem maken of die het eenvoudigst lijkt. Hij wil voldoen aan de verwachting van de mensen om hem heen. Hij presteert ook vaak onder zijn niveau om maar niet op te vallen. Er zijn zelfs kinderen die expres fouten maken om niet op te vallen.

Diagnoses.

Ik zie nog steeds ouders waarvan hun hooggevoelige kind een bepaalde diagnose krijgen omdat ze eigenlijk nergens in passen. Mijn haren gaan recht overeind staan als ik hoor dat kinderen dan medicatie krijgen om de prikkelopname te reduceren. Het kind voelt zich nog minder erkend. Nog erger, het kind heeft nu echt het idee dat het mis met hem is.

Ben je ouder of leerkracht en twijfel je of je kind hooggevoelig is, ga in gesprek…kom langs… geef je op voor een workshop waar je kennis en handvatten krijgt….Maar doe wat voor het welzijn van de jongere en zijn toekomst!

www.thepowerinside.nl

Ik zoek hulp