Tip 3. HSP en omgaan met emoties.

Emoties.

Hoogsensitieve mensen kunnen overspoeld worden met emoties. Dat kunnen positieve emoties zijn, bijvoorbeeld van liefde, en dan voelen ze een golf van positiviteit en warmte door hun lichaam spoelen. Een heerlijk gevoel waardoor ze heel veel energie krijgen.

Helaas kunnen negatieve emoties ook het effect hebben dat ze door het lichaam spoelen maar dan kost het enorm veel energie.

Hoe ga je daarmee om?

Het kan zijn dat je al wat gespannen bent en prikkelbaar en dat er iets gebeurt dat je helemaal van slag brengt. Je hoort het suizen in je oren en hebt het gevoel te ‘ontploffen’. Je hebt het gevoel dat je onterecht behandeld wordt en raakt eigenlijk een beetje in paniek. Veel mensen reageren dan heel emotioneel, beginnen te schreeuwen, te huilen, te slaan ergens op…De prikkels en emoties lijken overal je lichaam uit te spuiten.

De kans is dat je de ander heel erg kwetst en je zet vooral jezelf niet echt goed in de kijker. Veel mensen zijn geneigd om zichzelf zwakker neer te zetten door deze actie. Soms door na de uitbarsting zich enorm te excuseren en zich dan dus nog verder naar beneden te halen. Je komt dan in een onderpositie en kom daar maar weer eens uit.

Het gevolg van gekwetst zijn.

Het lastige voor een hoogsensitief persoon is dat als iemand hem kwetst, hij dat niet meer vergeet. De ‘pijn’ zal moeten slijten en de betreffende persoon zal goed zijn best moeten doen om hem weer te kunnen vertrouwen. Dit kost vaak veel tijd.

Wat kun je nu doen om het niet te laten escaleren? Ook al sta je op ontploffen? Probeer bij jezelf te blijven en niet direct te reageren. Loop weg, neem de tijd en kom tot rust. Praat zo nodig met iemand anders om je gedachten te ordenen. Ga terug naar je gevoel…buikademhaling… en overleg met jezelf hoe je gaat reageren naar die persoon…op gelijke hoogte, dus niet vanuit een onderpositie.

Ook al proberen anderen je te overtuigen dat je het meteen moet uitpraten…doe het niet en neem de tijd om alle feiten op een rij te zetten. Daarna kun je op een juiste manier reageren.

En voordat je het gesprek aangaat…wat voor veel HSP’s lastig is….zorg dat je rustig bent….buikademhaling….voeten op de grond enz. En begin het gesprek. Ga je niet verdedigen want dan zet je jezelf weer in de onderpositie. Vraag zo nodig of iemand bij het gesprek wil zijn die je vertrouwt. Ook al wordt de tegenpartij emotioneel en wil je onderuit halen, blijf rustig en blijf bij je verhaal. Je zal daarna trots zijn op jezelf!

Vind je het lastig en reageer je vaak erg emotioneel op vervelende gebeurtenissen…vraag zo nodig hulp! Veel succes!!

www.thepowerinside.nl

Ik zoek hulp