Tip 11. Hoogsensitiviteit: Balans vinden in een hectische periode

Hoogsensitiviteit: Balans vinden in een hectische periode

Bij bovenstaande zin, zit bij heel veel hoogsensitieve en/ of hooggevoelige mensen het probleem. En hoe ga je daar mee om zonder om te vallen?

Ikzelf ervaar nu ook een hectische periode. Naast mijn werk als coach werk ik parttime als Hogeschooldocent. In het onderwijs, en vast ook in andere beroepen, werken ze in de maanden juni en juli toe naar het afronden van het studiejaar. Alles moet tegelijk af en in kortere tijd dan in andere periodes. Zowel voor de student als de docent is het enorm pieken in deze tijd.

We maken allemaal veel overuren om het werk af te krijgen en blijft het werk dan nog leuk? De stress en de deadline leggen veel druk op de betrokkenen.

Als je dan ook nog een andere baan hebt, heb je het gevoel dat er een te groot beroep gedaan wordt op je uithoudingsvermogen. Je wordt prikkelbaar, slaapt soms slecht en gaat dingen vergeten als je ze niet opschrijft.

Hoe kom ik deze periode goed door?

Mijn advies om staande te blijven in een hectische periode is om te zoeken naar wat je wel leuk vindt in je werk en daar even bij stil te staan. Ik moest, als voorbeeld, samen met een andere collega artikelen beoordelen van afstudeerstudenten. Samen hebben we echt genoten van wat de studenten geschreven hadden. We hebben dat naar elkaar benoemd.

Daarbij heb ik natuurlijk ook voor mij het mooiste werk van de wereldšŸ˜Š: Het coachen van mensen: mensen weer in hun kracht zetten. Ook hier geniet ik, ondanks alle drukte, enorm van.

Werkstress in het nieuws.

Deze week kwam er weer regelmatig ‘werkstress’ in het nieuws. Vooral bij jongvolwassenen komt het steeds meer voor. De druk van het presteren en het voortdurend moeten ontwikkelen zijn belangrijke oorzaken. Wat ook onderzocht is, is dat een mens heel hard kan werken maar dat het werk dan wel zijn passie moet zijn.

Werkstress bij hoogsensitieve mensen.

Bij hoogsensitieve mensen ligt het iets genuanceerder. Omdat alle prikkels uit iemands omgeving binnenkomen en ook dieper verwerkt worden dan bij niet HSP’s, zijn periodes van rust erg belangrijk. Je kan nog zo inspirerend werk doen maar rust nemen is erg belangrijk. Tevens is het belangrijk dat een hoogsensitief persoon een werkplek heeft waarbij hij weinig prikkels krijgt. Thuiswerken kan zeker een oplossing zijn als dat mogelijk is. Ergens een geĆÆsoleerde werkplek creĆ«ren, kan ook heel erg helpen.

Tips om staande te blijven.

Mijn advies aan hoogsensitieve mensen is: zoek werk waarin je je passie vindt en kwijt kunt. Zoek regelmatig een plekje waar je rustig kunt werken. Zoek je eigen grenzen en geef ze duidelijk aan. Zoek zelf de voor jou juiste balans tussen werk en vrije tijd. Soms betekent dat, dat je een dag minder gaat werken. Probeer alles goed te plannen. Soms geeft ‘even iets afmaken ondanks dat je al lang hebt gewerkt’ ook rust. Schrijf alles op wat je nog wilt/moet doen en streep het weg als je het gedaan hebt…dat geeft rust in je hoofd. Ā Plan, wanneer je het erg druk hebt op je werk, in het weekend alleen activiteiten waarbij je je rust vindt en waarvan je energie krijgt. Ga op tijd naar bed. Proberen voldoende te slapen.

Nog even doorbijten en dan heb je hopelijk vakantie! Zorg dat je niet opgebrand bent tegen die tijd….dat zou jammer zijn van die heerlijke weken! Veel succes! Als je hulp nodig hebt dan hoor ik het graag! šŸ˜Š

Contact

Ik zoek hulp