Tip 10. Hoogsensitiviteit en emoties

Hoogsensitiviteit en emoties

Bij hoogsensitieve mensen komen meer prikkels naar binnen dan bij niet hoogsensitieve mensen. Dat gebeurt ook bij prikkels met een emotionele lading. Blijdschap en mooie gebeurtenissen komen heel erg binnen en zorgen voor een heel gelukkig, soms zelfs een euforisch gevoel. Maar ook verdrietige, spannende, enge dingen komen heftiger naar binnen en zorgen voor een vervelend gevoel.

Tranen.

Tranen vloeien sneller. In mijn praktijk heb ik altijd een doos tissues in de nabijheid van de cliënt staan en die wordt veelvuldig gebruikt. Niets om je voor te schamen…. maar ik hoor altijd excuses van mijn cliénten dat ze zich erg aanstellen, huilebalken zijn en dat ze het heel vervelend vinden dat ze zo snel geëmotioneerd raken. Elke keer leggen ze de nadruk op het gevoel van falen.

Waar zou dat aan liggen? Tranen zijn uitingen van echte emoties. Prachtig toch als mensen tranen in hun ogen krijgen van geluk of van medeleven of van verdriet…. waarom wordt het dan als een teken van zwakte gezien door veel mensen.

Echte emoties.

Wat ik mijn cliënten probeer mee te geven en te leren is dat hun emoties echt, eerlijk en goed zijn. Dat ze zich niet hoeven te schamen als er tranen vloeien. En hoe meer je je verzet tegen de tranen en hoe vervelender je het vindt, hoe meer je zal moeten vechten tegen je tranen.

Laat de wereld zien hoe mooi je emoties zijn. Het is juist een kracht als je jezelf kunt zijn. Mensen weten wat ze aan je hebben en zullen je opzoeken. Ze weten dat je echt bent.

De mooie emoties.

Weet je dat je zoveel meer kunt genieten van mooie dingen? Van de natuur? Van kunst? Van heerlijk geuren, bijvoorbeeld als je na een warme zomerdag ’s avonds nog even naar buiten gaat? Van goede vriendschappen? Van de liefde? Van heerlijk eten? Van mooie momenten?

Ik geniet ook van heel mooie coachgesprekken! Ik kan erg genieten van de ontwikkeling die mijn cliënten maken! Wat een prachtig beroep heb ik toch! Mijn zintuigen en emoties maken overuren maar wat ben ik dankbaar en blij met mijn werk!

Neem contact op

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Ik zoek hulp