Tip 1. Hoogsensitiviteit en assertiviteit.

Hoogsensitiviteit en assertiviteit. Voor heel veel gevoelige mensen een lastig iets. Hoe kun je assertiviteit combineren met je hoogsensitiviteit?

De komende weken zal ik steeds met een nieuwe tip komen om meer gebruik te kunnen maken van je kracht!

Als je leert om je assertief te gaan gedragen zal je zien dat er opeens meer mensen naar je gaan luisteren. Je bent opeens zichtbaar geworden. Mensen gaan rekening houden met je, vragen naar je kennis, ideeën, naar je persoonlijke interesses. Een nieuwe wereld gaat  voor je open!

Maar hoe pak je dat aan?

Een valkuil is dat mensen gaan doorslaan en kattig, krengerig of dominant gedrag gaan vertonen. Dat vindt niemand fijn, zeker jijzelf niet.

Wat je wel gaat doen, is vooral kijken welke manier jij zelf  prettig vindt.

Let erop dat je niet meteen assertief hoeft te worden maar voer het stapje voor stapje uit. Elk ontwikkeling is een mijlpaal! Geniet daar steeds van! Welke stapjes kun je gaan nemen?

– Kijk mensen in de ogen als je met ze praat.

– Durf je te mengen in een gesprek of initieer zelf een gesprek over iets waarover je veel weet en waarvan je weet dat anderen dat ook interessant vinden.

– Durf voor jezelf op te komen als er iets is wat je niet zint. Doe dat met een ‘ik’ boodschap. Je mag hier ook een stukje kwetsbaarheid laten zien. Dus bijvoorbeeld: ‘ Ik vind het heel vervelend dat…., ik word er heel onrustig van…’ Anderen gaan zo rekening met je houden.

– Als de besluitvorming tijdens, bijvoorbeeld, een vergadering je te snel gaat, vraag je om tijd om alles te overdenken en geef aan wanneer je er op terug komt.

– Geef aan wanneer het je allemaal te druk wordt en maak nieuwe afspraken om verder te gaan.

– Laat niet over je heen lopen maar vraag om aandacht. Maak zo nodig afspraken met je leidinggevende voor individuele gesprekken.

– Zeg niet overal ‘ja’ op. Het grappige is dat mensen meer rekening met je houden als je ook wel eens ‘nee’ zegt. Ze weten dan dat je ook grenzen hebt en vertrouwen je daardoor meer.

– Geef jezelf een compliment of schouderklopje bij elke stap die je hebt gemaakt.

Doelen stellen.

Hoogsensitieve mensen kunnen heel goed creatief denken en doelen zien die nog ver in de toekomst liggen. Een valkuil is dat die mensen alleen maar dat einddoel zien en daar meteen naartoe willen. Ze vergeten dat er een hele weg af te leggen valt om het doel te bereiken. Maar daarom tussendoelen en geniet van elk klein stapje dat je genomen hebt! Veel succes!

Voor ondersteuning: www.thepowerinside.nl

Ik zoek hulp