Rouwproces voor alle rouw en verlies

Zondag begeleid ik een bijeenkomst van mensen die afgelopen jaar een dierbare hebben verloren. Voor de bijeenkomst heb ik me weer verdiept in de theorie over rouw en verlies. Deze theorie geldt ook voor mensen die van dichtbij een scheiding hebben meegemaakt, hun baan hebben verloren, naar een nieuwe school zijn gegaan, zijn verhuisd of bijvoorbeeld hun huisdier hebben verloren. Iedereen is daar op zijn eigen manier mee bezig.. en dat mag!

Blijven steken in de rouw is niet fijn. Sommige mensen blijven er in steken, omdat ze denken dat ze zo hun dierbare bij zich kunnen houden. Ze durven niet verder te gaan. Ze ‘mogen’ niet meer genieten van zichzelf. Het gemis is te groot. Bij verlies laat je altijd iets achter. Vooral de mooie momenten worden gemist.

Om weer op een positieve manier deel te kunnen nemen aan het leven is het nodig om door 3 fases te gaan:

  1. Ten eerste is het belangrijk dat de feitelijke impact van het verliesaanvaard wordt. Daarbij is is belangrijk dat de impact van het verlies geuit kan worden.
  2. De tweede fase is het bewust afscheid nemen van de verlorene of de verloren situatie met alle emotionele uitingen.
  3. De derde fase is de fase van opbouw. Er zal bewust een nieuw levenshoofdstuk in worden gegaan met een nieuwe balans, structuur, hechting en houvast. Dit kunnen mensen heel eng vinden. Een nieuw levenshoofdstuk zonder dat ‘het verlies’  daar deel uit gaat maken.

Voor elke fase is tijd nodig en die tijd is voor iedereen anders. Neem de tijd. Zoek iemand op om mee te praten. Die je niet troost maar naar je luistert. Dat kan iemand in je nabijheid zijn of een professionele coach.

Ga weer leven. Verweef wat er niet meer zichtbaar is met je leven. Het mag er nog steeds zijn. Je hoeft het niet te vergeten maar vergeet ook niet om te leven!


Rouw en Verlies Workshops

Naast individuele coaching verzorgt The Power Inside coaching ook regelmatig workshops over hoogsensitiviteit, vitaliteit en rouw en verlies. De eerst volgende is op vrijdag 30 december. Voor meer informatie: bekijk hier de workshops.

Ik zoek hulp