Rouw en de feestmaand

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Voor de meeste mensen die met rouw en verlies te maken hebben gehad is de ‘feestmaand’ december een periode waarin de rouw en verlies extra aanwezig is. De eerste Sinterklaasavond en kerst zonder aanwezigheid van een dierbare hakt er bij veel mensen goed in.

Het nieuwe jaar ingaan, het jaar dat het verlies achter laat in het oude jaar, kan tot weerstand of groot verdriet leiden.

Het kan gaan om het overlijden van een naaste maar ook om bijvoorbeeld een scheiding. Zelfs als men kort daarvoor verhuisd is, kan dat tot een soort rouw leiden: je thuis is weg.

Vaak proberen mensen hun verdriet een ‘plekje’ te geven óf ze dompelen zich onder in verdriet óf ze doen net of er niets aan de hand is. Veel mensen vinden het moeilijk om hun levensweg weer te vervolgen en weten niet wat ze met het verlies aan moeten.

Het is heel belangrijk om te luisteren naar deze mensen. Om ze te laten voelen dat hun verdriet er mag zijn. Iedereen mag zelf bepalen hoe verdrietig hij is. Al vertelt iemand honderd keer hetzelfde verhaal, probeer oprecht te luisteren. Je hoeft niets te zeggen…alleen maar te luisteren…

Het is ook niet de bedoeling dat wat je mist, je moet vergeten. Verweef het met je leven. Houd wat je had en mist, bij je. Het mag er zijn. Als je het gevoel hebt dat je het niet hoeft weg te stoppen maar dat je het met je mee mag nemen dan gaan langzamerhand de scherpe kantjes er af.

Lukt het je niet alleen? Vraag hulp aan een goede vriend of ga naar een coach die gespecialiseerd is in rouw en verlies.

Ik wil er graag voor je zijn!


Rouw in december

Wil jij meer informatie over omgaan met rouw en verlies? Klik hier.

Call Now Button