Laatst probeerde ik iemand te helpen door een bericht te sturen via mijn telefoon. Ik ben communicatie-docent geweest en ik weet hoe belangrijk het is om je geschreven boodschap goed te formuleren zodat er geen aannames gedaan kunnen worden van dingen die ik niet zo heb bedoeld…..en toch gebeurde dat laatste….helaas….en moeilijk goed te maken…ook heel jammer…
Cliënten en deelnemers van mijn thema-retreats hadden ervaringen met aannames die ze zelf deden. Die vertalen zich bij heel veel HSP’s in het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn of niet begrepen worden. Dat gevoel blijft lekker doorgroeien bij HSP’s waardoor ze zich eenzaam gaan voelen en soms zelf een burn-out of een depressie ontwikkelen.
Aannames kunnen dodelijk zijn.
Heb je weleens de opmerking gehoord dat ‘aannames dodelijk kunnen zijn’? Niet echt dodelijk maar ze kunnen wel relaties, contacten en ideeën doden, zonder dat dat de bedoeling was van de persoon die de opmerking had geplaatst.
Ik vond deze quote op internet: "Je aannames zijn de ramen naar je buitenwereld. Maak ze af toe schoon, anders komt het licht niet naar binnen." - Alan Alda
Kijk dat is wat er gebeurt. Je ramen naar de buitenwereld zijn niet schoon. Je ziet alleen je eigen binnenwereld met alle ervaringen die je in je leven hebt opgespaard. Die ervaringen bepalen voor een groot deel hoe jij een aanname doet. Een aanname kan meestal alleen maar de verkeerde richting opgaan. Jammer als je daardoor problemen krijgt in je relaties met anderen, je eenzaam en onbegrepen gaat voelen of je mooie ideeën in de prullenbak gooit!
Ook voor degene die de opmerking geplaatst heeft, geeft het veel verwarring. Diegene heeft geen idee wat hij of zij fout heeft gedaan en kan daar ook onzeker door worden…en als je hoogsensitief bent, voelt dat alleen maar vervelender! Dat was nou precies niet wat de bedoeling!!
Hoe kun je er dan wel mee omgaan?
Ten eerste is het, en ik heb dat weer eens ervaren.., niet handig om bepaalde boodschappen via een geschreven bericht te communiceren. Zeker als het om een gevoelskwestie gaat. Degene die de boodschap ontvangt, kan door zijn aannames en emoties er een heel ander verhaal of lading aan geven, ook al is de boodschap nog zo netjes en gevoelig mogelijk geformuleerd.
Ten tweede is het belangrijk dat de ontvanger die boodschap checkt of hij of zij die goed begrepen heeft, voordat die zijn aanname doet.
Ga in gesprek met elkaar zodat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Een aanname zorgt er ook voor dat degene die de boodschap brengt, de inhoud van de aanname in zijn schoenen geschoven krijgt. Terwijl die boodschap echt een andere inhoud en bedoeling had.
Er vindt dan een enorme spraakverwarring plaats met alleen maar verliezers!
Een aanname hoeft natuurlijk niet altijd negatief te zijn maar ook dan is het belangrijk dat er gecheckt wordt of degene die de boodschap ontvangen heeft, het goed heeft begrepen.
Ik denk dat als veel mensen en vooral HSP’s meer gaan checken of ze het goed begrepen hebben, er veel minder problemen in relatie-sferen e.d. komen en dat veel meer mensen meer gebruik kunnen maken van hun kracht.
Themaretreat
Op 11 augustus is er een themaretreat waarin dit thema aan de orde komt. Vind je het fijn om hier met andere HSP’s over te praten, meld je dan aan! Je bent van harte welkom!
Comments