top of page
  • annemariedeblois

Hoogsensitief en piekeren.


Hoe is dat voor jou? Ik kan flink piekeren...ik ben ook hoogsensitief 😉. Vroeger meer dan nu gelukkig. Ik heb inmiddels geleerd en ervaren hoe ik kan stoppen met piekeren, omdat het meestal totaal geen waarde heeft voor me, integendeel zelfs! Het geeft stress waardoor ik niet optimaal kan omgaan met het pieker-thema.


Vroeger...en soms nog wel een heel klein beetje... kon ik piekeren over of ik wel goed genoeg was. Of wat ik nu moest kiezen. Of wat anderen er van zouden vinden...en ga zomaar door...


Dat gaf veel stress en vaak overprikkeling. Ook omdat ik vooral op anderen gericht was...als anderen het maar goed hebben, dan zou het wel goed komen... Piekeren zorgt voor 'beren op de weg'...je maakt het veel moeilijker voor jezelf.

Waar pieker jij vooral over? Ieder mens is weer anders en kan over heel andere dingen piekeren. Wat triggert jou het meest? Met welk thema is jouw hoofd het meest gevuld?


Wat kun je doen?

Hoe kun je minder gaan piekeren? Ja, makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik je misschien denken.

Ten eerste kun je eerst nagaan hoe je tot dit pieker-thema gekomen bent. Waar komt het vandaan?

Ten tweede kun je terug denken aan eerdere pieker-momenten en kijken of je nu op dezelfde manier reageert. Zit er iets 'ouds' waardoor je extra getriggerd wordt? Het kan zijn dat er iets soortgelijks gebeurd is in je leven waar je je niet gezien of gehoord voelde. Dat maakte je onzeker. In een andere situatie die erop lijkt, kun je je weer onzeker voelen en blijven piekeren hoe je het anders kunt doen. De oude voorvallen neem je dan meteen mee in je gepieker....lekker zwaar als je alles weer oprakelt!! Dus vanaf nu mag je proberen om geen 'oude koeien meer uit de sloot te halen', wanneer je twijfelt over iets.

Ten derde kun je bewust afstand gaan nemen van je gepieker door te aarden of je gedachten naar iets anders te sturen. Aarden doe je door je adem te volgen in je lichaam. Je adem tot diep in je buik. Het helpt ook door je voeten stevig op de grond te zetten of de stoel onder je goed te voelen. Of denk aan dingen die gelukt zijn en waar je blij van wordt. Zie vooral de dingen die wel goed gingen. Grote kans dat je daardoor een goede beslissing neemt, zonder te blijven piekeren.

Ten vierde...misschien heb jij nog meer of betere ideeën. Op 28 april organiseer ik een themaretreat met het thema hoogsensitief en piekeren. Ik ben benieuwd wat de deelnemers nog meer te delen hebben. Heb jij ook behoefte om te delen en van elkaar te leren? Meld je dan aan! Er zijn nog enkele plekken vrij!!35 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page