top of page
  • annemariedeblois

Hoogsensitief en balans in rust en actie…in de vakantie…


Ik ga heel graag op vakantie. Ook heb ik prikkels nodig om mezelf uit te dagen anders voel ik me onrustig. Dat komt omdat ik een meer extraverte hoogsensitieve persoon ben. Maar ik heb ook wel degelijk rust nodig en tijd voor mezelf. Ook heb ik tijd nodig om te wennen aan een nieuwe omgeving. Ik kan ook overprikkeld raken als er teveel tegelijk gebeurt!


Best wel complex en niet altijd even handig en fijn. Ik ben altijd op zoek naar een balans voor actie en rust. Nieuwe dingen doen of zien vind ik erg leuk maar ook erg spannend. Soms doe ik dingen niet of trek ik me terug als ik teveel ergens tegenop zie. Dat geeft rust maar ook onrust omdat ik dan te weinig uitdaging heb.


Afgelopen voorjaar zijn we naar Noorwegen geweest. Ik heb enorm genoten van al het moois, vooral de natuur! We wilden tot de Lofoten gaan. Omdat het nogal koud was, hebben we de reis wat sneller gedaan dan we van plan waren. Ik heb enorm genoten maar af en toe was het me echt teveel. Er waren zoveel indrukken en prikkels onderweg dat ik soms moeite had om ze te verwerken. En echte rusttijd hadden we weinig omdat het erg koud en vaak nat was. Dus dan reden we maar verder. Een week voordat we thuis zouden komen, wilde ik naar huis. Ook al heb ik altijd weer moeite om thuis te ‘landen’. De ruimte, vrijheid en uitdaging van de vakantie mis ik dan enorm. Best complex toch😅….


Herken je dit of heb je andere issues wat betreft de vakantie? Misschien ben je meer introvert hoogsensitief? Ik geef je een paar tips om er beter mee om te kunnen gaan.


* Zorg dat je jezelf de ruimte geeft om niet gehaast en gestresst op vakantie te gaan.

* Kies een vakantiebestemming uit die bij je past!

* Oriënteer je vooraf op belangrijke kennis die je nodig hebt voor je vakantiereis.

* Spreek met je medereizigers af dat jullie regelmatig me-time inplannen.

* Durf jezelf af te zonderen als je dat nodig hebt.

* Hoe en waar slaap je? Boek een eigen slaapkamer zodat je je ruimte en rust kunt nemen.

* Wat ga je doen als je onderweg toch overprikkeld raakt? Maak een plan en bespreek het met je medereizigers.

* Maar als je soms meer actie nodig hebt, bespreek dat ook vooraf!

* Vakantie moet vooral leuk zijn en ontspanning geven. Wat is het voor jou? Probeer echter niet je terug te trekken omdat je op ziet tegen heel veel dingen. Dan doe je jezelf ook te kort. Vaak is het achteraf toch echt de moeite waard geweest om toch even uit je eigen cocon te kruipen. Het geeft je meer inzichten en ruimte die je weer verder in je leven kunt gebruiken. Beperk jezelf dus niet en daag jezelf uit maar overdrijf niet.

* En dan…als je thuiskomt en moeite hebben met ‘landen’….net als ik…. Sommigen kiezen ervoor om daardoor niet weg te gaan…maar dat is echt jammer. Tijdens een vakantie krijg je vaak weer nieuwe indrukken en ideeën waarmee je weer verder kunt gaan in je leven.

* Geef jezelf de ruimte om weer te aarden. Het is helemaal niet raar dat je daar tijd voor nodig hebt.

* En probeer vooral te genieten🤩☀️🍀Zoek en vind je balans!


Heb jij nog meer ideeën en tips? Wil je ze delen?🙏🏻


Een heel mooie zomer!


Zonnige groet, Annemarie

48 weergaven0 opmerkingen

ความคิดเห็น


bottom of page