Keuzes maken in je werk

Regelmatig kom ik in gesprek met mensen die veel ideeën hebben maar de tijd en de energie niet hebben om ze uit te voeren. ‘ Het lijkt wel of je geblokkeerd wordt!’

Het leven bestaat vooral uit keuzes maken en het is soms heel lastig om voor je zelf te kiezen. Het maken van keuzes is met veel aspecten te maken. Juist in deze wereld waar het draait om ‘werk, studie, carrière en huisje, boompje, beestje’ is het moeilijk om voor jezelf te kiezen. Toch geeft het ruimte en energie als je dat wel kunt doen. Blijf vooral trouw aan jezelf, daar heb jij veel aan en het grappige is dat je medemens daar ook veel aan heeft.

Als je boeken en artikelen leest over hoogsensitieve mensen dan zou je uit de hectiek van de dag moeten stappen, dus je baan opgeven, en gaan doen wat je zelf wil doen. Ik heb hier diep over nagedacht. Natuurlijk zou dat heel ideaal zijn maar is dat wel realistisch in deze tijd?

Ik denk dat er een tussenweg is waarin je kunt doen wat je wil doen maar toch kunt blijven werken in een hectische organisatie.

Wat je vooral eerst kunt doen is ontdekken wat voor jou belangrijk is in het werk en waar jouw expertise ligt en jouw kracht. Waar wordt je blij van? Zien en weten je collega’s waar je goed in bent. Oei, dat is vast al lastig genoeg, want waarschijnlijk laat je dat laatste niet horen maar alleen zien. Helaas zien mensen vaak niet waar je mee bezig bent maar moet je dat vertellen. Ontdek wat je fijn vindt in je werk en laat dat anderen weten!

Werk niet meer dagen dan waar je energie voor hebt. Probeer energie te bewaren voor de andere dagen. In die dagen ga je werkelijk doen waar je behoefte ligt. Dat kan ook werk zijn! Werk dat je energie geeft! Werk waarin je je creativiteit kwijt kunt. Als het lukt om dat uit te breiden en er geld aan te verdienen dan kun je minder gaan werken bij je eerste vaste baan. Je houdt dan zekerheid wat betreft inkomen en dat laatste waarschijnlijk ook belangrijk voor je.

Ik neem mijn petje altijd af voor mensen die hun baan opzeggen om ruimte te maken voor hun ideale werk. Ik kan dat (financieel) niet. Ik heb zelf wel een oplossing gevonden. Ik neem na de zomervakantie een half jaar een dag onbetaald verlof, zodat ik meer tijd heb om mijn ideeën en plannen vorm te geven. Dit is voor mij op het moment het meest ideaal. Ik ben er blij mee en het geeft mij energie. Mijn ideeën beginnen steeds meer vorm te krijgen. Ik ga ervoor!

Luister dus vooral naar jezelf. Wat kun jij en wil jij? Dat is het meest belangrijk!

Call Now Button