HSP op het werk nog een taboe?

HSP op het werk nog een taboe?

Kort geleden had ik een gesprek met een bedrijf die gespecialiseerd is in marketing. Eén van de eigenaren maakte een opmerking waar ik van schrok. De manier waarop hij het zei, triggerde mij enorm en ik vroeg hem om dit te verklaren.

De opmerking die hij plaatste was: “Ik zou mijn leidinggevende niet vertellen dat ik hoogsensitief ben, want dan krijg ik een stempel die ik liever niet wil hebben.” 

Ik maar denken dat we dat station inmiddels zijn gepasseerd, gezien alle onderzoeken, artikelen, boeken, interviews met bekende hoogsensitieve mensen, waarin duidelijk wordt dat hoogsensitiviteit zeker een kracht is als mensen weten hoe ze ermee om kunnen gaan. 

Zijn hoogsensitieve mensen zwak of juist krachtig?

HSP-kracht of zwakte-The Power Inside
Hoogsensitiviteit: een zwakte of een kracht?

Toch heerst nog steeds de mening van velen dat hoogsensitieve mensen vooral wat overgevoelige mensen zijn die snel overprikkeld raken…en eigenlijk dus zwak zijn…

Hoogsensitieve mensen zijn vaak erg bescheiden en functioneren op de achtergrond. Ze hebben enorme interne criticus en hebben angst om te falen omdat ze alles altijd goed willen doen. Die interne criticus zorgt ervoor dat ze niet op de voorgrond willen treden. Heel jammer voor bedrijven en organisaties want een HSP’er in z’n kracht is van grote meerwaarde voor bedrijven, organisaties en dus onze maatschappij. Het zijn gedreven medewerkers, perfectionistisch, toekomstgericht en creatief denkers. Ze overdenken eerst voordat ze hun mening geven en doen dus eigenlijk al vooronderzoek voordat ze ergens iets van vinden. 

Veel hoogsensitieve mensen gaan over hun eigen grenzen, zeker door het werk van de interne criticus en het goed willen zijn voor een ander. Doordat ze ook nog meer prikkels opnemen, zijn ze sneller overprikkeld. Als daar niet bewust op gelet wordt en op geanticipeerd wordt, is het ontstaan van stress en burn-out klachten erg aanwezig.

De afgelopen jaren heb ik een heel aantal mensen gecoacht met stress en burn-out klachten. Deze mensen heb ik  voornamelijk getraind en gecoacht in het leren omgaan met hun eigenschap. 

Een HSP’er met charisma.

HSP-taboe op het werk-The Power Inside
Hoogsensitiviteit lijkt nog altijd een taboe te zijn op de werkvloer. Terwijl het juist een kracht is.

Eén van mijn cliënten kreeg, nadat hij een coachingstraject had gevolgd, letterlijk de opmerking dat hij zoveel charisma had. Een opmerking die hij voor de trainingen nog nooit had gehad. Voor de trainingen had hij z’n bedenkingen over het werk dat hij deed en was al plannen aan het maken om iets heel anders te gaan doen.

Na  het volgen van de trainingen kreeg hij plezier in zijn functie en wist van zijn hoogsensitieve eigenschap z’n kracht te maken. Hij geniet nu van z’n werk. Weet hoe hij om moet gaan met de vele prikkels die om hem heen zijn en maakt zichzelf belangrijk door vooral zichzelf te zijn!

Hij heeft tegen zijn leidinggevenden gezegd dat hij hoogsensitief is en dat het zijn kracht is. Dat hij toekomstgericht kan denken en van meerwaarde is voor de organisatie. 

Er zijn nu veel mensen die ‘wat van hem willen’. Ook daar geeft hij z’n grenzen aan, zodat hij in z’n kracht blijft staan.

Hoeveel van dit soort voorbeelden heeft de wereld nog nodig om te weten dat hoogsensitiviteit een kracht kan zijn? Wanneer gaat de taboe eraf?

Ik wil graag met je hierover in gesprek!

Ik wil graag een lezing en/of informatie komen geven over wat hoogsensiviteit is!

Wil je meer lezen over stress en burn-out klachten? Download het E-book.

 


Een maand geleden is mijn boek uitgebracht: ‘Wie ben ik als hoogsensitief persoon?’ Het is een zelfcoachingboek met informatie, opdrachten en interviews. 

Ik zoek hulp