HSP, omgaan met veranderingen.

Omgaan met veranderingen.

Ik weet het nog goed. Tot vorig jaar heb ik als hogeschooldocent gewerkt. Bijna jaarlijks werd ons medegedeeld dat we weer veel moesten veranderen in het onderwijs.

Nu ben ik niet vies van verbeteringen en veranderingen maar ik zag niet het nut van deze voortdurende veranderingen. We moesten bijna steeds opnieuw beginnen in plaats van voortborduren en verbeteren van wat we al hadden.

Ik werd er enorm kriebelig van en wilde me erg verzetten…wat ik ook wel heb gedaan….

Ook ben ik een aantal keer verhuisd. Niet in het dorp zelf maar zo’n 100 kilometer verderop. Spannend…een nieuwe omgeving…nieuwe mensen…een nieuwe baan….nieuwe collega’s…andere gewoontes en gebruiken…

Dan kan het ook zijn dat er iets in je gezin verandert. Je krijgt een kind…je hele leven verandert! 

Je kinderen gaan studeren en/of gaan elders wonen. Je krijgt een heel andere rol als moeder of vader!

Herken je dat ook in je leven? Verandering! Dat kan heel heftig zijn! 

Veel mensen vinden dat heel lastig. Hooggevoelige/ hoogsensitieve mensen hebben daar vaak nog meer problemen mee. Ze houden zich graag vast aan hun vaak zelf gecreëerde veiligheid.

Maar die veiligheid is vaak een schijnveiligheid. Het is een houvast voor veel mensen. Een baken die ze met alle kracht vast willen houden.

Maar kom je verder als je het baken vast blijft houden? Stel dat je op een boot zit en vast ligt aan een baken, zie je dan veel van de wereld? Zie je hoe het ook anders kan of waar het nog mooier en beter is? Nee dus!

Neem contact op

Loslaten.

HSP omgaan met veranderingen- loslaten -The Power InsideDe oplossing ligt in het woord ‘loslaten’. Probeer het ‘oude’ los te laten. Dat geeft ruimte. Je kunt pas met wat nieuws beginnen als je ruimte maakt. 

Heb je moeite met loslaten? Maak voor jezelf een overzicht met de voors en de tegens om wel of niet voor verandering te gaan. Maak dan een afweging en maak de keuze om los te laten of bij het oude te blijven…met alle gevolgen die daarbij horen.

Wees niet bang om te veranderen. Doe het wel op je eigen tempo of durf een keer in het diepe te springen. Ook dat geeft veel energie! 

Mijn ‘loslaat proces’.

HSP omgaan met veranderingen- mijn proces-The Power InsideIk heb afgelopen tijd ook weer dingen losgelaten! Het was een enorm bevrijdend gevoel toen ik dat uiteindelijk deed. Durf het ook!! Het geeft je veel! 

Voel wel bij de keuze om los te laten of het jouw keuze is of die van een ander. Voel wat je gevoel je zegt en luister daar naar.

Neem de tijd als je niet weet wat je moet doen. Laat je niet dwingen om tot een keuze te komen. Maar wees niet bang om los te laten als je gevoel je zegt dat het goed is. Het zal je veel ruimte geven.

Vind je het lastig om te zien en wil je er hulp bij? Schaam jezelf niet daarvoor maar vraag om hulp! Zowel jij als je omgeving kunnen daar veel baat bij hebben!

Neem contact op

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit en het voorkomen van stress en burn-out klachten? Download het gratis e-book!

Ik zoek hulp