HSP in z’n kracht op het werk?!

HSP in z’n kracht op het werk? 

Het nieuwe jaar is net begonnen. De feestdagen zijn achter de rug en de dagen zijn kort. HSP in z’n kracht…zo voelen veel hoogsensitieve mensen zich nu niet. 

Er zijn veel mensen in mijn praktijk die zich moe en lusteloos voelen tot het depressieve af. 

Gisterochtend was het donker en troosteloos. Ik voelde me moe en had allerlei pijntjes. Een afspraak werd geannuleerd omdat diegene griep had. Ik had me erop verheugd want het was een oude bekende die mijn expertise nodig had. 

Toen voelde ik me nog meer moe en lusteloos…totdat de zon opeens verscheen ☀️. Ik kreeg meteen een oppepper en besloot een boodschap te gaan doen, op de fiets, naar een naburig plaatsje. Het ging meteen beter met me en had meer energie. 

Dus het weer doet veel, maar daar kunnen we ons niet altijd achter verschuilen. Natuurlijk is het goed dat we rekening houden met de verschillende seizoenen. Wij zijn tenslotte ook natuurproducten. Maar we kunnen ook dingen doen maar dan door een tandje lager te functioneren.

HSP-stress en burnout-The Power InsideHoogsensitief en werk.

Als je een baan hebt dan zal je toch moeten werken. Er zijn nog helaas teveel mensen die niet weten wat hoogsensitiviteit is of dat het überhaupt bestaat. Ik heb een aantal mensen in de praktijk waarvan hun manager vertelt dat hij of zij er niet in gelooft…. (of een huisarts…of zelfs een psycholoog…)

Jammer…en helaas slaat deze manager (huisarts, psycholoog) flink de plank mis. Als je namelijk weet hoe je het beste om kunt gaan met je hoogsensitieve medewerker dan is er veel ruimte voor de medewerker om z’n kracht te ontdekken en in te gaan zetten. 

Een win-win situatie voor de manager en z’n bedrijf. 

En er is en er wordt al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Het is duidelijk dat er andere processen plaatsvinden in de hersenen. De HSP heeft een diepgaande verwerking waardoor en eigenlijk allerlei mini-onderzoeken plaatsvinden in het hoofd. Deze mensen zien al snel wat er mogelijk is en kunnen toekomstgericht denken. Vaak wordt dat niet erkend omdat anderen nog niet zover zijn in hun denkproces. Daardoor krijgt de HSP het gevoel dat hij niet deugt, met alle negatieve gevolgen van dien.

Maar wat kan een HSP of een manager nu doen om gebruik te kunnen maken van de kracht van een hoogsensitief persoon?

HSP-kracht-ThePowerInsideTips voor de HSP om in je kracht te komen.

 1. Voel goed wat jij nodig hebt. Handel daarnaar.
 2. Ga in gesprek met je leidinggevende en vertel wat jij nodig hebt om gebruik te kunnen maken van je kracht. Dus handel vanuit mogelijkheden en niet vanuit problemen. Veel mensen zien hoogsensitiviteit als een zwakte en denken vanuit problemen. De aansluiting naar het denken in mogelijkheden is dan weg, waardoor je nog meer in de problemen komt te zitten.
 3. Durf te vragen voor jezelf. Dus dat je een rustige werkplek nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren. Of dat je een zekere mate van autonomie nodig hebt. Of dat je af en toe een time-out moet nemen: alleen een wandeling maken of tussendoor soms even een dag vrij neemt om bij te tanken. 
 4. Durf jezelf uit te spreken. Je hebt een diepgaande verwerking en dat kost tijd. Als mensen snel willen vergaderen en beslissen dan hebben ze niets aan jouw bijdrage want die komt pas later. Dus vraag tijd en kom er op terug. 
 5. Bereid je zoveel mogelijk voor op een vergadering zodat je sneller kunt reageren en jouw stem ook gehoord wordt, want die is van grote meerwaarde!
 6. Zoek een werkplek waarin je jezelf kunt zijn en waar men openstaat voor jouw kwaliteiten.
 7. Zoek werk dat bij je past. Zoek niet de veilige weg want die is alleen maar schijn-veilig. 
 8. Ga regelmatig de natuur in of zorg dat je in je vrije tijd je gedachtes even ‘stilzet’. Maak contact met je gevoel…door buikademhaling, yoga of meditatie of gewoon door een heerlijk wandeling of muziek. Je weet zelf wel waar jij je rust kunt vinden. Rust kan zeker actief zijn. Je hoeft niet stil te zitten en voor je uit te staren 😉.

Tips voor een manager, leidinggevende (enz.) van HSP’s.

 1. Neem je werknemer serieus ook al begrijp je niet wat diegene voelt of ervaart. Als je zelf niet hoogsensitief bent dan is het lastig om te kunnen begrijpen wat hoogsensitiviteit is.
 2. Verdiep je in deze eigenschap, zodat je je leert verplaatsen in wat een HSP nodig heeft.
 3. Luister goed naar hoogsensitieve werknemer en maak tijd vrij om te kunnen brainstormen over bepaalde ideeën. Je zult zien dat de HSP in een 1-op-1 situatie met mooie nieuwe inzichten en ideeën komt.
 4. Neem niet te snel beslissingen tijdens een vergadering maar neem pas later een besluit. Je hoogsensitieve medewerkers hebben dan tijd om hun diepgaande verwerking te gebruiken voor nieuwe inzichten. 
 5. Luister naar wat de HSP nodig heeft: rustige werkruimte, thuis werken, autonomie…. De HSP zal er nooit de kantjes vanaf lopen want ze hebben over het algemeen een heel hoge arbeidsethos. 
 6. Geef je hoogsensitieve werknemer regelmatig een compliment en laat hem merken dat hij van meerwaarde is. Een HSP is namelijk heel kritisch naar zichzelf en ziet juist meer wat hij niet goed doet dan wel. Door hem complimenten te geven, voelt hij zich krachtiger en zal meer energie hebben om nog beter z’n werk te doen.
 7. Wanneer een HSP in een positieve werkomgeving werkt waarin hij duidelijk merkt dat hij gewaardeerd wordt en waar er geluisterd wordt wat hij nodig heeft, zal hij niet snel in een burn-out terecht komen. Hij ervaart namelijk nauwelijks stress en zit goed in z’n energie. 
 8. Als een HSP vraagt om ruimte of me-time dan is dat hard nodig. Hij zal het pas vragen als het echt heel hard nodig is. Als hij die ruimte krijgt, zal hij beter in z’n energie komen te zitten en dus beter kunnen functioneren. 

HSP-loopbaan-The Power InsideHSP in z’n kracht op het werk!

Ook al voel je je niet altijd even fit, als je luistert naar wat je lichaam je vertelt en daar naar handelt, dan kan je nog steeds je hoogsensitiviteit als kracht ervaren. 

Zijn er issues (geweest) in je leven waardoor je je hooggevoeligheid alleen maar ervaart als last, dan wordt het hoog tijd om daarmee aan de slag te gaan.

Je gunt jezelf toch een goed leven? En als jij krachtig in het leven staat, kun je ook veel betekenen voor je omgeving. 

Ben je leidinggevende? Faciliteer je hoogsensitieve medewerker om meer over zichzelf te leren. Je zult ervaren wat een meerwaarde dat is voor jouw bedrijf!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met me op voor meer informatie. Of kijk naar de video. 

Ik zoek hulp