HSP, hoe ga je om met je altijd verantwoordelijke voelen?!

Je verantwoordelijk voelen.

Pfff…het is een flinke klus voor heel veel hoogsensitieve mensen….veel van hen voelen zich altijd en overal verantwoordelijk voor alles om hen heen…. Wat een enorme klus is dat 🥲…. 

Als je de humor ervan durft te zien, ze voelen zich wel heel erg belangrijk om overal de verantwoording op zich te nemen 😉….

Ik ken heel veel van ‘dit soort’ mensen. En ik zal je een ‘geheim’ verklappen: ze voelen zich helemaal niet belangrijk maar wel verantwoordelijk voor bijna alles… ook al hebben ze er nauwelijks iets mee te maken. 

Wat een enorme klus en last ligt er zo op hun schouders…. 

Herken jij hier iets? Er zit namelijk hier iets heel tegenstrijdigs in… Herken je dat ook?

De zelfverantwoordelijkheid van een mens.

HSP-zelfverantwoordelijkheid-The Power InsideWeet je, veel HSP’s zijn heel perfectionistisch en zien wat anderen nodig hebben…denken ze…vaak hebben ze het ook bij het rechte eind…. Maar de medemens is zelfverantwoordelijk en wil zelf kunnen beslissen wat hij of zij nodig heeft. Ieder mens mag i.p. zelf beslissen wat hij of zij wil doen en laten (uitzonderingen misschien daargelaten). 

Wat ik zie in de praktijk is dat als er iets fout gaat in de omgeving van HSP’s, veel HSP’s de verantwoordelijkheid op zich nemen…want zij waren toch in de buurt en hadden toch kunnen ingrijpen!

Het ‘grappige’ is dat hoe meer je je bemoeid met een ander, hoe meer iemand lay-back gaat of zich enorm gaat verzetten. Kijk maar wat een puber doet als een ouder zich teveel gaat bemoeien met z’n leven!

Het lay-back lijkt op een ‘overgave’ maar op termijn zal ook deze persoon in verzet gaan als het steeds opnieuw gebeurt. 

Nou hoor ik heel veel HSP’s denken: “Ja, maar ik hoor en zie alles, dus doe hier je voordeel mee…”. Maar zo werkt het helaas voor veel mensen niet. 

De gevolgen van je verantwoordelijk voelen voor alles.

Als je je verantwoordelijk voelt voor alles, is de kans dat je een minder goed zelfbeeld ontwikkelt, best wel aanwezig. Je gaat namelijk aan jezelf twijfelen en dat straal je uit. Mensen zien je twijfelende, vaak gesloten houding en maken daar hun eigen verhaal van. De kans is zeker aanwezig dat die mensen denken dat jij (HSP) iets van hen vindt….een niet-juiste conclusie maar die anderen kunnen jouw houding vaak niet begrijpen of trekken een verkeerde conclusie! 

De gevolgen daarvan kunnen leiden tot het verslechteren van de relatie tussen die personen… daar gaat het zelfbeeld van die HSP’s…. 

Hoe kun je het aanpakken?

hoogsensitief-verantwoordelijkheid-The Power InsideHet is belangrijk dat je de verantwoordelijkheid altijd bij degene laat, die er verantwoordelijk voor is. Je kunt er voor een ander zijn en een ander willen helpen maar check altijd of ze jouw hulp wel willen aannemen. Hulp wil niet zeggen: ‘verantwoording nemen!!’ 

Zo bewaak je als vanzelf je grenzen. 

Zelfs als je in de zorg of hulpverlening werkt dan hoef je niet steeds de verantwoordelijkheid te nemen als je dat niet hebt. Leer je eigen grenzen kennen. Check wat jij nodig hebt en vraag wat de ander nodig heeft. Geef jezelf en je medemens de ruimte. Iedereen mag de helft van de ruimte innemen. Niemand wil in een hoekje gedrukt worden. 

Leer wat jouw ruimte is, hoe jouw ruimte eruit ziet en wat de ander nodig heeft. 

Ook als je een leidinggevende rol hebt, dan nog heb je niet de verantwoordelijkheid voor alles. Daarin mag je ook de ander z’n eigen ruimte laten innemen en mag je delegeren. Je zult merken als je op zo’n manier leiding geeft dat de ander meer zelfverantwoordelijkheid zal nemen en dat zal jullie relatie en het werk ten goede komen. Er is meer gelijkwaardigheid en waardering en een minder stress-gevende controle. 

Zie je in je werk en ook in je privéleven iets waar je verantwoordelijke gevoel wordt getriggerd? Ga in gesprek met de ander en kijk wat je kunt betekenen voor de ander, zonder de verantwoordelijkheid over te nemen. 

Als ik als coach de verantwoordelijkheid over zou nemen van alle mensen die ik coach en gecoacht heb, dan zou ik geen leven 😅 meer hebben. Ik helpt mensen in hun proces en blijf in m’n eigen ruimte. Mijn cliënten laat ik ook in de andere helft van de ruimte waarin we op dat moment zijn. Ik help hen bij hun coachvraag maar ze zijn zelfverantwoordelijk of ze iets met de nieuwe inzichten willen doen. Zo gaat het met coachen maar ook bij heel veel anderen relaties, zowel op persoonlijk als op andere gebieden. 

Als je je gaat houden aan deze principes dan zal je merken dat je veel beter je eigen energie kunt houden, met alle positieve gevolgen…

Succes!! 🍀🌞

Lieve groet,

Annemarie 

Ik zoek hulp