HSP, geen angst maar vertrouwen in een goede afloop van deze Corona-crisis.

‘Geen angst maar vertrouwen hebben in een goede afloop van deze tijd.’ Dat zou je vast graag willen maar je merkt misschien dat de realiteit nu anders is. 

Als ik alles wat in het nieuws en social media geschreven wordt zou geloven dan zou ik alleen maar angst voelen. 

Maar helpt die angst je? Of heb je meer profijt door te vertrouwen op een goede afloop? 

Wat doet angst met een mens? 

Je kent dat verhaal vast wel vanuit de oertijd: Als er angst ontstaat als bijvoorbeeld een wild dier je nadert, dan komt er adrenaline en cortisol vrij in je lichaam. Dan krijg je de power om te kunnen vechten, vluchten of te bevriezen. 

Deze hormonen zorgen dat er zoveel mogelijk brandstof vrijkomt om te kunnen vechten, vluchten of bevriezen. Die brandstof wordt overal uit het lichaam gehaald. Ook het immuunsysteem wordt aangetast. 

Als in de oertijd het wilde dier weer weg was dan herstelde het lichaam weer automatisch. 

In onze tijd blijft het ‘wilde dier’ echter steeds bij ons in de buurt. Het lichaam kan niet herstellen en de kans dat je ziek wordt is groter. Je bijnieren, waar deze hormonen aangemaakt worden, raken uitgeput. Dat kunnen we in deze Corona-crisis absoluut niet hebben!!

Dus we zijn het er waarschijnlijk over eens dat angst niet goed is voor ons, zeker op de lange termijn. Maar dan moet er wel wat gebeuren!

Al het negatieve nieuws.

Als ik alleen naar de nieuwsberichten zou luisteren en de angstgevende berichten op social media dan zou mijn vertrouwen in een spoedig einde van de corona-crisis er absoluut niet zijn.

Wat doet dat met mij? Nou het geeft me in ieder geval totaal geen energie. Ik kan wantrouwend worden door alles wat er beweerd en gezegd wordt, juist ook voor opbouwende, positieve verhalen. Ik voel angst voor de toekomst. Ik ben boos op alles wat me ontnomen wordt en ga zo maar door…

Zou mij dat helpen? In ieder geval niet in het vertrouwen maar wel in mijn angst. Word ik hier beter van? Ik denk het niet…of eigenlijk…ik weet zeker van niet. En de kans dat ik ziek word, wordt dan vele malen groter. 

Vrijheid.

Wij leven in een tijdperk en land waarin we veel vrijheid mogen ervaren. Dat is superfijn. Wij kunnen en mogen normaal voor het grootste deel zelf beslissen wat we met ons leven doen en waar we naartoe gaan. Dat kan helaas in deze corona-crisis even niet. 

We kunnen ons verzetten, maar dat heeft een averechts effect op de periode dat we even minder vrijheid ervaren. 

Als we vanuit vertrouwen op de toekomst, ons nu aanpassen aan het moment dan is de kans dat we snel weer de vrijheid gaan ervaren, veel groter. 

Van angstgevoel naar vertrouwen.

HSP angst en vertrouwen-vrijheid-The Power InsideVertrouwen op dat het goed komt, geeft een goed gevoel. Je bent vriendelijk voor jezelf. De angstgevoelens hebben minder invloed op je. Je lichaam blijft beter in balans. 

Ga vooral kijken wat je al wel kunt doen. 

Ik heb dit weekend enorm genoten dat ik mijn ouders weer live heb kunnen zien…op 1,5 meter afstand. En ik heb mijn middelste dochter en kleindochter weer ontmoet tijdens een boswandeling …op 1,5 meter afstand. Mijn oudste dochter en kleindochter zijn gisteren op moederdag bij me geweest…op 1,5 meter afstand. Die 1,5 meter afstand is echt niet zo erg als er veel andere dingen wel mogen. 

Kijk vooral naar de mogelijkheden en niet naar de dingen die nog niet mogelijk zijn. Heb het vertrouwen dat het goed komt. 

Ik hoor ook veel positieve geluiden van vooral hoogsensitieve mensen, die de rust en de aandacht voor elkaar, ook al is dat vaak niet direct, als heel prettig ervaren. 

Voor veel jonge ouders is het een hectische periode. Ze moeten thuiswerken of oppas regelen voor hun kinderen omdat ze niet naar school of de opvang kunnen.

Voor alleenstaanden en ouderen is het ook een eenzame periode omdat er nauwelijks lijfelijk contact is met de mensen die normaal dichtbij ze staan.

En zo zijn er nog veel meer mensen die het erg zwaar hebben…waarbij de toekomst opeens helemaal anders lijkt te gaan worden…

Probeer toch niet teveel aandacht te geven aan de negatieve, angstige berichten die rondgaan maar blijf vertrouwen in een goede en voorspoedige afloop van het corona-crisis. Zo kunnen wij samen weer langzaam terug naar ons normale leven en hopelijk op in de toekomst zelfs nog wat beter….met meer positieve aandacht voor elkaar. 

Leer je positieve emoties kennen.

Zoek mensen om je verhaal te kunnen vertellen als je angstig bent en er teveel gestresst van raakt. Mensen die echt naar je kunnen en willen luisteren. Laat je angst niet alle ruimte in nemen maar leer met de positieve emoties, die je ook bezit, wat er nog meer is. 

Ik heb al veel mensen inzicht gegeven in de positieve emoties die ze bezitten en die enorm waardevol zijn om de opgespaarde negatieve emoties niet te laten overheersen. Al je gevoelens mogen er zijn maar de negatieve gevoelens hoeven niet je leven te beheersen. 

Door je positieve gevoelens en emoties in te zetten, heb je steeds minder last van de negatieve emoties. 

Leer je positieve emoties kennen!!

Ik wens je veel positiviteit en veel gezondheid!

Ik zoek hulp