HSP en zelfcare. Hoe zorg je voor jezelf en dat het goed voelt?

HSP en zelfcare.

Heb jij dat ook wel eens: periodes dat je niet zo goed in je vel zit? Dat je twijfelt aan jezelf en wat je doet en kunt? Dat alles even niet zo lekker loopt? Dat alles tegen lijkt te zitten?

Wat doe je dan? Ben je enorm kritisch op jezelf en vind je jezelf een zielenpiet of mislukking? Of ga je zorgen voor jezelf en ontdekken wat je nodig hebt om weer in je kracht te komen? 

Ik weet door mijn werk als coach, dat heel veel HSP’s enorm kritisch zijn op zichzelf. Het is niet snel goed wat ze zelf doen en wie ze zelf zijn. Herken je dat ook bij jezelf?

Hoe zou jij iemand benaderen die niet lekker in z’n vel zit? Mag is raden…? Ik denk dat je voor die ander gaat zorgen. Zorgen dat die persoon zich beter gaat voelen zodat z’n zelfbeeld verbetert…. Heb ik het goed?

En hoe doe je dat bij jezelf? Ben je ook zo empathisch naar jezelf toe? Mag ik weer raden…? Ik denk dat je veel strenger bent voor jezelf!

Ook ik.

HSP-zelfcare-The Power InsideOok ik heb wel eens periodes dat ik me minder goed voel. En af en toe trap ik ook nog in de valkuil die voor veel Hoogsensitieve mensen heel herkenbaar is: kritisch zijn op alles wat je doet. 

Ik heb wel een goed zelfbeeld. Ik weet dat ik een empathisch, positief ingesteld mens ben. Ik wil een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Dus met mijn zelfbeeld zit het wel goed gelukkig. Hoe zit het met die van jou?

Maar afgelopen tijd zat een met een paar issues waar ik zelf niet helemaal uitkwam. Ik heb toen hulp gezocht. Want ieder mens heeft blinde vlekken en heeft in meer of mindere mate soms hulp nodig. Het was superfijn om daar voor mezelf te zitten! En weet je, ik zat er niet alleen voor mezelf maar vooral ook voor de mensen die ik coach. Als ik beter in m’n vel zit, straal ik dat ook uit en dat ik weer een meerwaarde bij het helpen van anderen. 

Ik ben dan coach en heb ervoor gekozen om hoogsensitieve mensen te helpen bij het ontdekken hoe ze hun hoogsensitieve eigenschap kunnen gebruiken als kracht in plaats van als last. Je hoeft niet een coach te zijn om iets te kunnen betekenen voor de wereld. Iedereen kan dat op z’n eigen manier, op de plek waar je je beweegt. 

Dus om weer terug te komen op het belang van zelfcare, ik hoop dat je nu begrijpt hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen!

Tips voor zelfcare voor HSP’s.

HSP-Thema-The Power InsideHoe doe je dat? Want ik hoor je al zeggen, dat je daar geen tijd of ruimte voor hebt. Ga toch maar een aan de slag want bedenk goed wat de meerwaarde is als jij goed in je vel zit.

Maak eens een lijstje met mooie eigenschappen van jezelf die je gebruikt naar anderen toe. Hoe lang is je lijstje? Vast best lang! Schrijf anders nog even door! 

Ga vanaf nu al deze eigenschappen inzetten naar jezelf toe. Lastig?? Ga het toch doen!

Neem ook tijd voor jezelf, ook al heb je nog zoveel te doen. Eén van mijn dochters die een drukke baan heeft en een gezin met opgroeiende kinderen, vertelde me deze week dat ze met haar partner afspraken heeft gemaakt dat ze beiden een dag hebben, die ze helemaal voor zichzelf mogen gebruiken. De kinderen zijn dan naar school en de partner is aan het werk. Dus dan worden er geen klussen gedaan of andere noodzakelijke dingen. Alleen het idee al, gaf haar meer ruimte. 

Ga dingen doen waar je energie van krijgt! Gun jezelf iets leuks of iets lekkers! 

En vraag zo nodig hulp! Ik had maar een paar kleine punten waar ik onderhuids met regelmaat last had. Ik was toch zo goed voor mezelf om dat uit te gaan zoeken samen met een therapeut. Heerlijk! Zou jij ook heel gelukkig willen zijn en je voelen? Wat heb je daarvoor over? Bedenk dat eens en ga dan een plannetje maken waardoor je steeds beter in je vel zal komen te zitten!

Ik hoor enkelen al zeggen, dat het hopeloos is en dat er toch niets meer aan gedaan kan worden….

Oké, dus jij geeft het op om de wereld een beetje mooier te maken? Iedereen kan door zelfcare zich beter en sterker gaan voelen, wat je ook hebt meegemaakt! 

Dus…ga aan de slag met jezelf! Hoe groot of klein je problemen zijn. Gun jezelf liefde en aandacht. Wat zal het mooi worden als iedereen dat gaat doen. 

Succes! Wat ga je als eerste doen?

Vind je het leuk om met andere (hoogsensitieve) mensen in gesprek te gaan en te leren van elkaar? Geef jezelf een cadeau en gun jezelf een mooie dag en kom naar een thema-bijeenkomst of retreat!

Ik zoek hulp