HSP op het werk

Hoe doe jij het op je werk?

Hoe gaat het met jou op je werk? Heb je de baan die bij je past? Ben je vooral dienstbaar en perfectionistisch? Weten mensen wel echt wie je bent? Kun jij werken in een kantoortuin?

Wat zou het mooi zijn als iedereen begrijpt hoeveel waarde een hoogsensitieve werknemer is voor een bedrijf!

Ben je hoogsensitief? Dan maakt het vooral voor je werk wel uit of je introvert bent of extravert (ook wel High Sensatie Seeker, HSS,  genoemd).

Zo’n 30 procent van alle hoogsensitieve mensen is extravert. Er is een groep die van beide wel wat heeft en die groep noemen ze ambivert. 

Verschil High Sensation Seeker en een introverte HSP.

Een HSS heeft in vergelijking met een introvert persoon:

 • Behoefte aan actie en beweging;
 • Zoekt nieuwe uitdagingen;
 • Houdt van uitdagingen op het werk;
 • Houdt van contacten met mensen en de gezelligheid daarvan;
 • Houdt van een afwisselende, intellectuele stimulans en kan zich snel vervelen als die er niet is.

Een echt introvert persoon wil liever het tegenovergestelde en heeft niet veel mensen om zich heen nodig. Dat wil niet zeggen dat een HSS niet overprikkeld kan raken. Dat is meteen z’n valkuil namelijk. Het kaarsje gaat vaak in één keer helemaal uit. 

Positieve eigenschappen van een hoogsensitieve werknemer.

Wat fijn zou zijn, is dat zowel de hoogsensitieve werknemer als werkgever weten wat de positieve kanten zijn en de kanten die aandacht nodig hebben. Wat zijn nou die positieve kanten?

 • Vernieuwend: Omdat je veel indrukken binnen krijgt uit je omgeving, heb je meer informatie om mee te werken. Veel hoogsensitieve mensen zijn heel toekomstgericht door deze eigenschap en zien al wat er nodig is, voordat anderen dat zien.
 • Gedetailleerd èn het grote geheel zien! Hoogsensitieve mensen hebben een helikopterview maar kunnen ook heel makkelijk inzoomen en aangeven wat er op detailniveau nodig is.
 • Verbeeldend vermogen: de meeste hoogsensitieve mensen zijn beelddenkers en hebben een groot voorstellingsvermogen.
 • Rijke belevingswereld: wanneer een HSP goed in z’n vel zit dan is hij creatief. Dit kan ook op denkniveau. 
 • Betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Een HSP is vaak perfectionistisch en voelt zich verantwoordelijk voor z’n taken. 
 • Doorzettingsvermogen: deze is enorm en is ook meteen een grote valkuil. Niet voor niets zijn er veel HSP’s die een burn-out hebben of ooit gehad hebben. 
 • Zelfstandigheid: HSP’s kunnen heel goed zelfstandig werken als ze weten wat er van hen verwacht wordt. Ze hebben een hekel als er op hun vingers gekeken wordt.
 • Creativiteit en intuïtie: Een HSP heeft het vermogen om onbegrensd te kunnen denken. Daardoor ontstaan er heel creatieve ideeën. Het lastige is dat de meerderheid van de collega’s vaak niet zover is en zij het idee niet begrijpen. Of de besluiten worden genomen voordat de HSP tijd heeft gehad om het geheel te overdenken. 

Het is ook belangrijk dat zowel de HSP als z’n werkgever weet dat hij een pause-check-sytem heeft. Het systeem kan grote hoeveelheden informatie tot zich nemen en terugbrengen naar de kern. Het heeft dan overzicht over de risico’s, is opmerkzaam en kan leiden tot een doordacht advies of besluit….als…de HSP daardoor de tijd neemt en krijgt…want het systeem heeft tijd nodig voor dit proces. Ik zeg daarom altijd: “Maak jezelf belangrijk en vraag tijd”. 

Kantoortuinen.

HSP-kantoortuinen-The Power Inside Kantoortuinen zijn uit den boze voor eigenlijk bijna iedereen maar vooral voor HSP’s. Er zijn zoveel prikkels dat het moeilijk is om je te kunnen en blijven concentreren. Voor veel HSP’s is thuiswerken een heel fijne oplossing. Werkgevers kunnen ervan uitgaan dat een HSP er nooit de kantjes van af zal lopen. 

Een andere mogelijkheid is om een koptelefoon op te doen of schermen om de bureaus te zetten.

Zoek, als het mogelijk is, een plek waar je niet overal mensen om je heen hebt. 

Een baan en omgeving die bij je past.

Zoek een baan of werkomgeving waar je je prettig voelt. Ik heb veel mensen in de praktijk die helemaal iets anders wilde gaan doen. Veel mensen ontdekte dat het niet het werk was maar de omgeving waar ze werkte die hen teveel stress opleverde. 

Een nieuwe werkomgeving waarbij ze echt voelde dat ze zichzelf konden zijn, zorgde ervoor dat het genoeg was om geen stress meer te ervaren. 

Soms is het wel slim om te ontdekken dat je in het verleden voor de ‘veilige weg’ had gekozen en dat het werk totaal niet bij je past. Dat je geen uitdaging ervaart en je elke dag naar je werk sleept.

Durf dan ook de keuze te maken om te gaan ontdekken wat je wel zou willen doen. Wees niet bang om los te laten. Vertrouw erop dat het goed gaat komen. Denk dus in mogelijkheden en niet in problemen! Lukt het je niet alleen? Vraag dan om hulp! Ook in het bedrijf dat je werkt kunnen ze je daarbij helpen. Of als je dat niet wilt, zoek een coach!

Ontdek waar je passie ligt en waar je energie van krijgt. Zorg dat je werkt aan je zelfbeeld en ontdek wat er nog meer bij je past. Neem de tijd die je daarvoor nodig hebt maar stap wel door, blijf niet stilstaan. Bekijk de haalbaarheid en maak het waar. Je zal zien dat het je veel oplevert! 

Deze week is de week van de HSP. Ik heb tot nu toe elke dag een blog geschreven met een thema die vanuit de vraag van mijn cliënten gekomen is. Wil je ze allemaal lezen? Ook die van morgen? Meld je dan even aan via de knop.

Ik zoek hulp