HSP en narcisme

HSP en narcisme.

Waarschijnlijk heb je het al eerder gehoord maar hoogsensitieve mensen trekken narcisten aan. 

Elke maand organiseer ik een themabijeenkomst met elke keer een ander thema dat te maken heeft met hoogsensitiviteit. 

Deze keer was het thema HSP en relaties. Eén onderwerp daarin was HSP en narcisme.

Eén van de deelnemers vond dat er de laatste tijd zoveel negatieve aandacht was voor narcisme. Narcisten moesten wel heel nare mensen zijn. Maar wanneer is iemand een narcist?

Definitie van narcisme.

Op de website van de GGZ organisatie PsyQ staat de volgende definitie: ‘Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is tweezijdig. Aan de ene kant staat een opgeblazen gevoel van zelfbelang en zucht naar bewondering centraal, en aan de andere kant is er sprake van een extreem gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid. Narcistisch gedrag is vaak lastig te herkennen.’

Wat er eigenlijk gebeurt is dat een persoon met een narcistische stoornis eigenlijk een heel onzekere persoon is en alles in het werk stelt om zich beter te voelen. Deze mensen zijn vaak in hun jeugd ontkoppeld geraakt met een eigen persoonlijkheid. Door trauma’s, misbruik en verwaarlozing worden problemen gecreëerd op het gebied van hechting, bevestiging en normaal gezond gevoel van eigenwaarde. 

Narcisme is een overlevingsstrategie. Kinderen van narcistische ouders ervaren dat ze vooral in zichzelf moeten geloven om te kunnen overleven. Ze zijn alleen gericht op zichzelf en gebruiken anderen om zich goed te kunnen voelen.

Narcisme bij hoogsensitiviteit.

HSP-narcisme-The Power InsideOok hoogsensitieve mensen kunnen narcistische trekjes hebben. Dit wordt wel sensitieve narcisme of verborgen narcisme genoemd. Dit komt door een overcompensatie van diepe onzekerheid. Dit ontstaat door onveilige situaties in hun jeugd. Deze mensen zijn vaak heel sociaal en doen veel voor anderen maar hebben ook een schaduwkant omdat ze vooral ook bevestiging zoeken. Ze kunnen bindingsangst en tevens verlatingsangst hebben en kunnen zichzelf vastzetten in leugens om dat ze ook goed willen zijn voor anderen. 

De HSP als magneet voor een narcist.

Hoogsensitieve mensen zijn als een magneet voor narcistische personen. De vaak wat onzekere HSP ziet in de narcistische persoon in eerste instantie, een rots van stevigheid en zelfvertrouwen. De HSP wordt in het begin overladen met complimenten, cadeaus en liefde. De HSP is hier naar op zoek. Zijn zelfbeeld groeit enorm…

Toch is dit maar tijdelijk. Want de narcistische persoon is eigenlijk ook heel onzeker en heeft het gevoel nodig dat hij (of zij) ertoe doet. Hij wil voelen dat hij goed is. Het wordt een spelletje van aantrekken en afstoten allemaal voor het gerief van de narcistische persoon.

De HSP zal meegaan in het spelletje op zoek naar bevestiging en complimenten en ook om er voor de ander te zijn. Beiden zijn op zoek naar bevestiging maar ieder op zijn eigen manier en eigen behoefte.

Hoogsensitieve kinderen met narcistische ouder(s).

Hoogsensitieve kinderen van narcistische ouders zijn zich voortdurend aan het aanpassen om maar erkend te worden door de ouders en om een veilige leefomgeving te creëren. 

Sommige van deze kinderen zijn zo slim om de erkenning en veiligheid helder te zoeken, bijvoorbeeld bij familie, buren of vrienden. Zo leren ze dat ze mogen zijn wie ze zijn, maar van een goede relatie met (één van) de ouders is geen sprake.

Ik heb aardig wat mensen in de praktijk die er uiteindelijk voor gekozen hebben om geen contact meer te hebben met hun narcistische ouder(s). 

Je moet één ding niet vergeten en dat is dat narcistische mensen geen empathie kunnen tonen naar anderen. Alleen zij zelf zijn belangrijk. Het is een overlevingsstrategie voor hen. 

Wat kun je doen?

HSP en narcisme-tips-The Power InsideHet is belangrijk dat hoogsensitieve kinderen (HSK) van narcistische ouders een goede begeleiding krijgen en leren dat ze goed zijn, zoals ze zijn. Het is belangrijk dat ze hun eigen kracht ontdekken en leren gebruiken. Een familielid, docent of coach kan hier een belangrijke rol in spelen. Het is erg belangrijk dat hier een goede begeleiding wordt gegeven voor de ontwikkeling van het kind.

Voor hoogsensitieve volwassenen is het belangrijk dat ze narcisme leren herkennen. Soms gaat dat echt niet zo gemakkelijk. Neem de tijd om iemand goed te leren kennen en zorg dat je altijd bij jezelf blijft. Voel wat goed is voor je. Je weet al snel of het echt klopt of niet, zeker als je al ervaring hebt. Denk goed na of je wel een relatie wilt met deze persoon. Ga je er toch voor, blijf dan goed bij jezelf en verlies jezelf niet. Neem op tijd afstand als je merkt dat je meegezogen wordt in de bevestiging van de eigenwaarde van de narcist. 

Heb je interesse om ook eens een keer een themabijeenkomst bij te wonen? Kijk op de website voor meer informatie!

Ik zoek hulp