HSP, wat doe je met je innerlijke criticus?

HSP, wat doe je met je innerlijke criticus?HSP-interne criticus-The Power Inside

Ik vermoed dat heel veel (hoogsensitieve) mensen hem wel kennen: je innerlijke criticus. Wat kan die lastig zijn hè? Het lijkt wel of ‘hij’ je altijd weer uit evenwicht brengt. 

“Daar is ‘hij’ weer! Ik wil ‘hem’ uit mijn leven bannen! Ik zou willen dat ‘hij’ niet bestond!” Het zijn allemaal uitspraken die de meeste mensen wel herkennen.

Ik zoek hulp hierbij

Mijn ervaringen met mijn innerlijke criticus.

HSP-Mijn interne criticus- The Power InsideIk had er ook last van. Ik voelde snel onzeker over bepaalde situaties en ging me dan vanzelf aanpassen of me terugtrekken. Of ik walste over ‘mijn innerlijke criticus’ heen om hem maar niet te voelen. Ook durfde ik bepaalde keuzes niet te maken, waardoor ik gefrustreerd raakte dat het me ‘weer’ niet lukte.

Totdat ik bevriend raakte met mijn innerlijke criticus. ‘Hij’ had er wel voor gezorgd dat ik me enorm had verdiept en geschoold in de materie waarin ik werk. Ik zorg dat ik heel erg op de hoogte ben van nieuwe onderzoeken, theorieën en boeken. Er liggen stapels boeken in mijn praktijk en huis waarin steeds weer op een andere invalshoek mijn expertise wordt belicht. Met de diploma’s en certificaten die ik heb gehaald, kan ik een wand mee behangen. 

Dus mijn innerlijke criticus heeft er voor gezorgd dat ik mijn cliënten zo goed mogelijk kan begeleiden. 

Nou hoor ik je al denken: “Waarom heeft zij dan nog last van haar interne criticus?” Ja, dat vraag ik mezelf ook wel eens af. Elke keer als er een nieuwe cliënt komt, vind ik het spannend. “Zou ik die persoon ook zo goed kunnen helpen als al mijn andere cliënten?” 

Als de nieuwe cliënt binnen is dan is dat gevoel helemaal weg en zit ik helemaal in mijn kracht. Weg is de interne criticus.

Vrienden zijn met de interne criticus.

Het is belangrijk dat je ‘vrienden’ bent met je interne criticus. Als je ‘hem’ ziet als je vijand blijf je veel last hebben van ‘hem’. ‘Hij’ neemt bezit van je zelfvertrouwen en je raakt regelmatig in paniek. Je blijft maar vechten want ‘hij’ gaat echt niet weg. ‘Hij’ is namelijk een onderdeel van jouw persoonlijkheid. Alles wat aandacht krijgt, groeit. Dus als jij vecht tegen je interne criticus dan krijgt ‘hij’ steeds meer podium. Je voelt je na een tijdje nergens meer goed voor. Je zelfbeeld is helemaal negatief geworden.

Zorg dus dat je bevriend raakt met je interne criticus. ‘Hij’ zorgt ook goed voor je. ‘Hij’ zorgt namelijk dat je:

  • je grenzen bewaakt;
  • je goed voorbereid;
  • je verdiept in materie dat belangrijk is voor je;
  • nadenkt voor je iets doet;
  • keuzes maakt;
  • enzovoort.

Een beter zelfbeeld en een positieve groei.

Geef aandacht aan het positieve dat ‘hij’ je geeft. Je zult merken dat je zelfbeeld er flink van opknapt. Aandacht geven aan positieve dingen, zorgt ook voor positieve groei. Je leven gaat heel anders aanvoelen en de positieve gevolgen ga je al snel merken. 

Zoek hulp als je het lastig vindt om vriendschap te sluiten met je innerlijke criticus. Ook een innerlijke criticus vindt het fijn om erkend te worden.😉

Ik wil een beter zelfbeeld!

 

Wie ben ik als hoogsensitief persoon- The Power InsideNieuw:
Mijn boek: ‘Wie ben ik als hoogsensitief persoon?’,
komt 16 september uit! Wil jij meer informatie of alvast een exemplaar tegen een gereduceerd bedrag bestellen? Meld je dan aan via onderstaande button!

Ik wil info over het boek of het boek al bestellen. 

Ik zoek hulp