HSP en je anders voelen.

Voel jij je anders?

Voel jij je regelmatig niet begrepen of anders dan andere mensen om je heen?

Veel HSP’s ervaren hetzelfde. Wat doe jij met dat gevoel?

Weet je wat gebeurt als je het gevoel z’n eigen weg gaat laten volgen?
Dan kan het zijn dat je zelfbeeld enorm laag wordt en dat je jezelf totaal wegcijfert. Of dat je je steeds aanpast aan wat je denkt…dat anderen willen. 

Je vergeet dan wie je zelf bent en wat je mooie, krachtige eigenschappen zijn, want die hebt je echt!!!

Wat is er gebeurd?

Vaak ben je al van jongs af jezelf aan het spiegelen aan anderen. Veel hoogsensitieve kinderen krijgen te horen dat ze te gevoelig, verlegen zijn. Ze willen vooral niet opvallen en zijn zoals anderen. Doen ze dat, dan drijven ze steeds verder van zichzelf af waardoor ze zich steeds meer ‘anders’ voelen. 

Ze trekken zich terug in zichzelf of kiezen voor een leven waarin ze zichzelf ‘overschreeuwen’ óf alcohol of drugs gaan gebruiken, om maar niet hun ‘pijn’ te voelen enzovoort….

Het je spiegelen aan anderen, je proberen aan te passen en dan ontdekken dat je anders bent, is een bekend fenomeen bij een heel aantal HSP’s. 

Ze kiezen vaak de veilige weg wat betreft werk en laten zich vertellen en adviseren wat voor opleiding ze moeten doen en welke baan daarbij hoort.

In mijn praktijk zie ik mensen van in de 20, 30, 40, 50 en soms ook ouder die hun hele leven gedaan hebben wat anderen hen geadviseerd hadden. Mensen die helemaal uitgeblust zijn en niet meer weten wie ze zijn en wat ze eigenlijk willen. 

Je steeds aanpassen geeft niet het gevoel erbij te horen maar geeft juist het gevoel dat je anders bent. 

Wat kun je doen?

HSP-je zelfbeeld-The Power InsideJe kunt er zeker wat aan doen, of je nu nog een tiener bent of de 50 al gepasseerd. 

De eerste stap die je kunt zetten is op zoek te gaan naar dingen die je blij maken. Ga ze eens voor jezelf opschrijven. Wat geeft jou energie? Misschien kom je maar tot heel weinig ideeën maar je zit nu wel in een proces om jezelf te ontdekken en daarvoor mag je de tijd nemen. 

Wat zijn jouw goede eigenschappen die je aan anderen toont? Schrijf ze op! Je hebt er vast wel een heel aantal! Vanaf nu mag je ze ook op jezelf gaan toepassen. 

Ik ben blij dat je je anders voelt dan anderen! Dat klinkt raar? Maar doordat jij anders bent, kun je het verschil maken! Heb je daar wel eens aan gedacht? 

Wat wel belangrijk is dat je jezelf ook daarin de ruimte geeft en dat je anderen mag laten zien wie jij bent en waarin je het verschil kunt maken. 

Ik wil wel graag je mening weten over een heleboel zaken waarin je je tot nu toe afzijdig hebt gehouden. Schrijf ze eerst eens voor jezelf op, dat is minder eng dan om ze meteen te vertellen.

Dan een volgende stap. Meng je in een gesprek of discussie en vertel jouw ideeën. De anderen hoeven het niet met je eens te zijn, maar worden wellicht wel aan het denken gezet. Jouw ideeën doen er toevallig toe want jij hebt een diepgaande verwerking en hebt het onderwerp al vanuit meerdere perspectieven belicht. Dat hebben veel anderen nog niet gedaan en zullen je in eerste instantie niet begrijpen.

Jouw zenuwstelsel is meer gevoelig dan van niet hoogsensitieve mensen, dus je zintuigen werken beter. Je voelt aan hoe anderen zich voelen, zonder dat diegene dat je heeft verteld en vaak eerder dan diegene zelf. Dat kan heel verwarrend voor je zijn. 

Weet je dat, dan snap je het beter en ga je niet aan jezelf twijfelen. 

Soms is het handig dat je afstand neemt van wat je ervaart. Je bent namelijk veel sneller dan de meeste mensen. Houd het even voor jezelf.

Soms is het handig dat je je even aanpast. Maar ga niet zover dat je jezelf verandert. Je blijft trouw aan je eigen overtuigingen. Alleen kan het soms handig zijn voor jezelf om je even te voegen naar een groep of een ander…maar niet te lang. 

Zoek mensen om je heen met wie je de diepgang voelt. Het zijn er wellicht niet zoveel maar je hebt er ook niet zoveel nodig. Je houdt namelijk niet van oppervlakkige contacten en heb jij tijd om veel diepgaande contacten te onderhouden?

Ga aan de slag met jezelf. Je hebt de wereld veel moois te bieden als je meer jezelf kunt zijn. Heb je je leven al te vaak aangepast en weet je niet goed wat je wilt of wie je zelf bent? 

Vraag dan echt om hulp, als je hulp nodig hebt.

Als jij jezelf hebt gevonden dan ben je van grote meerwaarde voor het positieve in de wereld, ook al is dat alleen maar in je eigen omgeving. Gun het jezelf en gun het je omgeving!

Ik zoek hulp