HSP, Corona en zelfcoaching.

Het Corona-tijdperk.

Veel mensen in mijn praktijk geven aan dat ze de afspraken liever tot na de crisis willen verschuiven. Ik coach nog wel mensen in mijn voor het virus verbouwde praktijkruimte en ook wel online maar toch missen de mensen het echte contact. 

In deze blog vertel ik hoe je ook zelf aan de slag kunt gaan met het coachen van jezelf.

Het is een vreemde tijd. Een aantal mensen mag en kan niet werken. Een andere groep mensen werkt thuis al dan niet met schoolgaande kinderen die de nodige begeleiding nodig hebben. Bij weer anderen verandert er weinig wat werk betreft en de grote groep mensen die in de zorg werken of in supermarkten, werken zich een slag in de rondte. 

Toch is het ook een bijzondere tijd. Een tijd waar gezinnen dichter bij elkaar kunnen komen en/of waar mensen elkaar online vaker opzoeken. Het is rustig op de weg en in alle straten. 

Een bekende van me vertelde dat ze vaak last heeft van overprikkeling en dat ze zich nu veel rustiger voelt….terwijl ze in een supermarkt werkt… 

Collectieve angst-gevoelens. 

HSP en narcisme-The Power InsideAls HSP voel je ook meer en kan je vooral last hebben van de collectieve angst die er op de wereld heerst. 

Ik had daar de eerste weken ook last van. Ik was zelf niet echt bang, alhoewel het feit dat ik naar de supermarkt moet wel een drempel is…, maar voelde wel de angst. Ik had last van stijve spieren in mijn schouders en regelmatig wat hoofdpijn. Gelukkig scheen de zon regelmatig zodat ik me daaraan kon opwarmen.

Totdat ik er teveel last van begon te krijgen…

Verslaafd aan liefde.

Ik had toevallig (wat is toeval) het boek ‘Verslaafd aan liefde’ van Jan Geurtz gekocht. Daarin las ik wat ik eigenlijk al wist maar het heeft me weer terug gebracht naar mezelf. 

De essentie die ik er voor mezelf heb uitgehaald is dat je vaak bezig bent om waardering te zoeken bij anderen om zo te voelen dat je ertoe doet. Dat je goed bent in wie je bent en wat je doet. Het is eigenlijk op deze manier een bodemloze put, want je hebt steeds meer nodig. Steeds meer de bevestiging dat je goed bent en doet. 

Het is waardering van buitenaf. Je bent dus altijd afhankelijk van anderen voor het gevoel te deugen. Het is net als een verslaving: het is nooit genoeg en het moet altijd meer worden om je het goede, rustige gevoel te geven. 

HSP’s zijn nog meer dan anderen geneigd om de goedkeuring elders te halen. Ze hebben vaak niet zo’n goed zelfbeeld omdat ze zich vaak constant hebben aangepast aan hun omgeving. De vraag “Wie ben ik nu eigenlijk zelf?”, zullen veel HSP’s herkennen als hun eigen vraag.

Wat is belangrijk om jezelf te kunnen (terug) vinden?

Belangrijk is om je pure natuurlijke basis te ontdekken. Wat maakt jou de persoon wie je van oorsprong bent. Ik vermoed dat er veel mensen zijn die deze vraag niet kunnen beantwoorden. Voor die mensen heb ik tips om door middel van zelfcaching een eindje op weg te komen.

Tips om jezelf te ontdekken.

  1. HSP-Coaching en training-The Power InsideJe bent niet je gedachte maar je hebt de gedachte. Als je je bijvoorbeeld minderwaardig voelt, dan is dat een gedachte over jezelf maar je bent je gedachte niet.
  2. Welke mooie eigenschappen heb je als je in contact bent met anderen? Wat geef jij andere mensen? Schrijf die eens op. Ga de komende tijd jezelf net zo benaderen als jij dat naar anderen toe doet! 
  3. Wat vind je niet leuk aan jezelf? Kijk ernaar, maar identificeer je niet met deze eigenschappen. Je bent het namelijk niet…je doet het waarschijnlijk alleen maar (of misschien ook niet eens..). 
  4. Als je vanuit een ander perspectief kijkt naar jezelf, wat zou je jezelf dan gunnen? Misschien kun je dat met terugwerkende kracht aan jezelf geven, voor periodes in je leven dat je het echt zwaar had. 

Je zult merken dat als je hier een poosje mee bezig bent geweest dat je steeds minder de bevestiging van anderen nodig hebt, om je goed te voelen. Dat geeft een hoop ruimte en energie. Je zult merken dat je meer kunt zijn, wie je graag wilt zijn. Je straalt meer energie uit en mensen gaan je echt zien. Je zult merken dat je makkelijker contacten maakt met anderen. 

Wat levert het je op?

HSP-zelfcoaching-The Power InsideDus het feit dat je voor jezelf gaat zorgen en ontdekt wat voor mooi persoon je bent, levert je heel veel op. Je wordt onafhankelijk van wat anderen van je vinden. Degene die het best voor jou kan zorgen, ben jij namelijk zelf. Alleen jij weet wat jij echt nodig hebt. Vind je dit nog moeilijk? 

Het is een heel proces om jezelf te vinden. Dat gebeurt stap-voor-stap. Bij elk stapje kom je dichterbij. Maar durf wel steeds weer een stapje te zetten. Maak de stappen niet te groot, want je bent aan het leren. Ervaar elke keer weer hoe bijzonder het is dat je steeds dichter bij jezelf komt.

Misschien kom je ook verdrietige dingen tegen maar ook die maken dat je dichter bij jezelf komt. Geef jezelf die ruimte en tijd. 

HSP-Keep calm and just smile-The Power Inside
Vanmorgen gekregen van mijn dochter <3

In deze tijd kom je wellicht jezelf meer tegen dan in andere periodes in je leven. Of je nu thuis moet werken, geen werk hebt of enorm veel werk hebt, het is een bijzondere tijd. Gebruik deze tijd juist ook om dichter bij jezelf te komen.

Ik wens je veel gezondheid en succes met alles wat je doet en vooral met de aandacht die je aan jezelf gaat geven!

Lieve groet, Annemarie

Ik zoek hulp