Hoogsensiviteit

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Afgelopen weekend heb ik met goed gevolg (9) de opleiding ‘Hoogsensitiviteit’ afgerond. De laatste tijd komen er veel mensen naar mij toe met de vraag of ze even met me kunnen praten. Tijdens de gesprekken kom ik er al heel snel achter dat deze mensen meer sensitief zijn dan de gemiddelde mens. Ik ben zelf ook hoogsensitief en zie dat voornamelijk als meerwaarde. In mijn beroep als coach is het zeker een meerwaarde. Ik heb snel door waar het probleem ligt en kan mensen goed helpen hun belemmeringen te herkennen. 15 tot 20 procent van de mensen is hoogsensitief. Dat wil dus zeggen dat van je tien collega’s er twee hoogsensitief zijn. Per beroepsgroep kan dat natuurlijk verschillen.

Hoogsensitiviteit is nog niet wetenschappelijk erkend maar er is wel veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Deze tijd van voortdurende ontwikkeling, veranderingen en druk kan heel erg lastig zijn voor hoogsensitieve personen (HSP’ers). HSP’ers krijgen veel meer prikkels te verwerken doordat ze een meer ontwikkeld zenuwstelsel hebben dat gevoed wordt door de zintuigen. Bij voortdurende druk en verandering raakt een HSP’er overprikkeld en heeft, als hij niet zorgt voor een goede balans, een grote kans op een burn-out. Deze HSP’er is wel degelijk belangrijk voor een organisatie. Een HSP’er is creatief, vaak intelligent en kan als hij niet overprikkeld raakt van grote waarde zijn voor een organisatie. Het zijn zeker personen waar een organisatie aandacht voor moet hebben! Er zijn zeker mogelijkheden om als HSP’er minder last te hebben van de negatieve bijwerkingen van hoogsensitiviteit.

Dit vergt oefening en inzicht. Een coach kan je daarbij helpen! Lees ook eens een boek over hoogsensitiviteit als je zelf denkt dat je hoogsensitief bent of  mensen in je directe omgeving. Elke leidinggevende zou dat eigenlijk ook moeten doen…..

Call Now Button