Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 15-20% van bevolking hoogsensitief is,  maar slechts een klein deel weet dit van zichzelf. Het is niet iets van deze tijd maar al eeuwen terug werd door filosofen opgemerkt dat een deel van de bevolking meer sensitief was. Elain Aron heeft ruim 20 jaar geleden de naam hoogsensitiviteit aan de eigenschap gegeven.

Kort gezegd missen hoogsensitieve mensen een filter die een selectie maakt welke prikkels er binnen gelaten mogen worden. Ook is er een diepgaande verwerking van al deze prikkels.

Hoogsensitieve mensen die niet weten dat ze deze eigenschap hebben en hoe ze hun mooie eigenschap kunnen gebruiken, kunnen daardoor tegen persoonlijke problemen aanlopen.

Ze voelen zich niet begrepen, zijn snel moe, of raken ze overprikkeld. Denk je dat je hoogsensitief (HSP) bent? En heb je last van deze gevoeligheid? Coaching voor hoogsensitiviteit kan dan goed helpen.

hsp coach voor hoogsensitief heemskerk

Enkele Kenmerken van Hoogsensitiviteit (Hooggevoeligheid)

Twijfel je of je hoogsensitief bent? Hieronder benoem ik de meest voorkomende kenmerken van hoogsensitieve mensen:

  • Hoogsensitieve personen (HSP’s) voelen vaak jarenlang dat ze anders zijn. Ze zijn gevoeliger, snel overprikkeld, sneller moe en ervaren vaker een burn-out. Ze durven vaak niet om hulp te vragen. Hoogsensitieve mensen vinden dit moeilijk.
  • Hoogsensitieve mensen hebben geen filter om de opname van prikkels te selecteren.  De prikkels gaan dieper de hersenen in, waardoor alles dat binnenkomt goed wordt doordacht (diepgaande verwerking).
  • HSP’s reageren daarom ook niet primair. Zij komen, als ze alles op een rijtje hebben gezet, tot een doordacht antwoord. Dit kan echter voor problemen zorgen op de werkvloer, waar afwachting als passief kan worden beschouwd.
  • Verslaving komt in deze groep ook regelmatig voor. Op die manier kunnen hoogsensitieve mensen makkelijker hun problemen vergeten.Download het e-book ‘8 Tips voor de Hoogsensitieve (hooggevoelige) mens om minder stress en geen burn-out te krijgen’. 

Binnen de groep hoogsensitieve mensen bevindt zich ook een groep extraverte hoogsensitieve mensen. Deze mensen lijken extravert, maar zijn ook snel moe door de vele prikkels die binnenkomen.

Herken je één of meerdere eigenschappen?

Het is natuurlijk niet alleen maar negatief. Hoogsensitieve mensen zijn veelal intelligent en creatief en zijn, als ze eenmaal ‘gezien’ worden, van grote meerwaarde voor een bedrijf. Eigenlijk is het dus een kracht.

Toch ervaren de meeste HSP’s problemen in het dagelijks leven. Denk maar aan overgevoeligheid en overprikkeling.

Denk je dat je hier last van hebt? Ik help jou om je kracht te (her)vinden. Klik op de onderstaande button of neem direct contact op.

Ja, ik wil een afspraak maken

Coaching voor ouders en begeleiders van hoogsensitieve (en hoogbegaafde) kinderen.

Ik help ouders en begeleiders van  hoogsensitieve kinderen. Dit kan door middel van workshops, lezingen en individuele of groepscoaching.

Hoogsensitieve kinderen hebben sneller problemen op school.

Ik vind het van groot belang dat een hoogsensitief kind goed in de gaten wordt gehouden. Deze kinderen kunnen namelijk sneller problemen krijgen op school.

Zo kan het zijn dat ze:

 • Zich niet uitgedaagd voelen;
 • Andere ideeën en interesses hebben
 • Sneller buiten de groep vallen.
 • Zich vervelen in het huidige onderwijs en daardoor onderpresteren.
 • Snel overprikkeld raken en zich moeilijk kunnen concentreren.
 • Lichamelijke klachten krijgen zoals hoofdpijn en buikpijn.

Denk je dat jij of jouw kind hoogsensitief is? Ga hiermee aan de slag. Laat je niet langer beperken door je hooggevoeligheid.

Maak een afspraak via de onderstaande button.

Ik wil een afspraak maken

Benieuwd naar wat coaching voor je kan betekenen? Lees hier de ervaringen van andere cliënten.