Hoogsensitiviteit, stress en burn-out.

Hoogsensitiviteit, stress en burn-out.

HSP-stress en burnout-The Power InsideVeertien procent van de Nederlandse bevolking heeft, volgens onderzoek van het CBS en TNO, last van stress en burn-out. Dat zijn bijna een miljoen mensen.

Uit een recent onderzoek onder 1500 HSP’s van hoogsensitief.nl is gebleken dat 14 procent van de ondervraagden een burn-out heeft en 43 procent van alle HSP’s ervaring heeft gehad met een burn-out. Bij elkaar is dat 57 procent

Dat zijn heel serieuze cijfers. Wat is hier aan de hand?

Mijn burn-out ervaringen.

Ja, ook is heb ervaringen met stress en burn-outs. Ik heb 3 keer een burn-out gehad. Mijn burn-outs zijn ontstaan door een opeenstapeling van factoren. Deze factoren hadden allemaal te maken met het niet-erkend-voelen, te weinig autonomie, niet op mijn plek zitten, te veel van mezelf willen eisen, hoge eisen stellen aan mezelf, niet mijn missie en passie kunnen volgen, te weinig bevestiging en complimenten, een te hoge werkdruk, het geen-nee-durven-zeggen, te veel de-lieve-vrede willen bewaren, niet-gezien voelen en er zijn er vast nog een paar. 

Ja, waarom drie? Ik had blijkbaar nog niet geleerd om te durven aangeven wat ik echt nodig had. En ik durfde na de eerste 2 nog niet de angel uit de pijn te halen, of zag het wellicht nog niet helder. Ik durfde ook nog steeds niet voor mezelf te kiezen…voor de lieve-vrede… en angst voor het onbekende en om mijn (schijn)veiligheid los te laten.

Maar er zat nog meer. Ik luisterde niet meer naar mijn gevoel, alleen naar mijn ratio. Alles, naar mijn idee, voor het belang van mijn omgeving. Ik wilde niemand kwetsen of verdriet doen…behalve mezelf…maar ik kon het wel aan….dacht ik…

Mijn cliënten met stress en burn-outs.

HSP-Coaching en training-The Power InsideIk heb al veel HSP’s mogen begeleiden in mijn praktijk. Door mijn eigen ervaring weet ik wat er nodig is om hoogsensitieve mensen weer uit hun burn-out te halen. Zij hebben, volgens mijn ervaringen, een andere aanpak nodig dan niet-hoogsensitieve mensen. 

Al een heel aantal van deze mensen waren, voordat ze bij mij kwamen, al bij een aantal andere hulpverleners geweest, die heb geprobeerd hebben om door middel van cognitieve gedragstherapie, hen van hun klachten af te helpen. Het kan voor een heel aantal mensen een prima therapie zijn maar niet voor hoogsensitieve mensen. Er wordt hen namelijk, oneerbiedig gezegd, een trucje aangeleerd, dat in veel gevallen niet bij hen past. Het zal in eerste instantie helpen maar al gauw kost het trucje-toepassen teveel moeite en vervalt de HSP weer in zijn oude gedrag. 

Cognitieve gedragstherapie focust zich vooral op de ratio terwijl HSP’s een meer-ontwikkelde intuïtie en gevoel hebben. Mijn ervaring is dat HSP’s er vooral mee gediend zijn om de verbinding te leren ontdekken tussen ratio en gevoel. 

Mijn wijze van begeleiden.

Bij de coaching en training van HSP’s met stress en burn-out klachten ga ik de diepte in bij de cliënten. Een mens doet ongeveer 10 procent bewust en 90 procent onbewust. 

Voordat ik de diepte inga met de cliënt, leer ik ze eerst meer over wat hoogsensitiviteit wetenschappelijk is. Er is namelijk al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. In de hersenen vinden ander soort processen plaats, waardoor er een diepgaande verwerking plaatsvindt en waardoor mensen zintuiglijk meer ervaren. 

Daarna ga ik door middel van allerlei coachingsvormen de cliënt meer inzicht geven over zichzelf. We ontdekken daarbij juist ook de innerlijke kracht. Die kracht kan de cliënt gebruiken om uit de burn-out te komen. In mijn boek “Wie ben ik als hoogsensitief persoon? laat ik de lezer al kennismaken met allerlei vormen. 

HSP’s in bedrijven en organisaties.

Hoogsensitieve medewerkers zijn zeker van meerwaarde voor organisaties en bedrijven, wat ze zijn gedreven medewerkers, kunnen toekomstgericht en creatief denken en zijn gericht op het welzijn van de ander. Toch kunnen de cijfers over uitval van HSP’s met stress en burn-out, een reden zijn dat deze medewerkers niet aangenomen worden of geen promotie kunnen maken. 

Jammer, want dan wordt de plank duidelijk misgeslagen. Het is belangrijk dat de HSP’s in hun kracht gezet moeten worden en zichzelf leren kennen als HSP.

Er wordt op het moment veel geschreven over hoogsensitiviteit. Ik heb daarom ook mijn boek geschreven, om meer duidelijk te maken wat er nodig is.

Er kan zeker ook heel preventief gewerkt worden. Als HSP’s weten hoe ze om kunnen gaan met hun eigenschap dan kunnen ze zich daarna gaan focussen om er hun kracht van te maken. Er zijn nog steeds veel mensen die niet weten dat ze hoogsensitief zijn of weten wat hoogsensitiviteit is. Ze zien het als een zwakte in plaats van als een kracht.

Voor bedrijven is het heel interessant om te weten wat hoogsensitiviteit is en wat ze kunnen doen om hun hoogsensitieve medewerkers zoveel mogelijk in hun kracht te zetten. 

Ze kunnen door trainingen of individuele coaching aan te bieden aan hun hoogsensitieve medewerkers, preventief bezig zijn als het gaat over uitval door stress en burn-out.

Loopbaan keuzes voor HSP’s.

HSP-loopbaan-The Power InsideIk heb veel mensen begeleid die niet het werk doen waar hun hart en passie ligt. Ze zijn helemaal uitgeblust. Hebben ze in het weekend hun energie enigszins opgekrikt? Zodra ze op hun werk komen en achter hun bureau gaan zitten, vloeit de energie meteen weer weg. Ze voelen zich vaak lusteloos en van weinig nut. Hun zelfbeeld is laag. Ze durven en weten ook niet welke stappen ze moeten zetten. 

Op hun werk worden ze vaak niet gezien en erkend.

Voor deze mensen is het belangrijk om te gaan onderzoeken waar hun passie ligt, wat werk betreft. Dat is niet zo eenvoudig want dat weten ze vaak niet zo goed of zien het meer als hobby of toekomstbeeld dat toch niet werkelijkheid wordt. 

Managers doen er goed aan om echt te zien wat iemand nodig heeft. Dat is zowel voor een bedrijf als voor de medewerker van groot belang. Elk bedrijf wil toch groeien en een positief werkklimaat? Dat is toch van belang voor de voortgang en toekomst van een bedrijf?

Samengevat.

Hoogsensitieve mensen met stress en burn-out klachten hebben een andere aanpak nodig dan niet-hoogsensitieve mensen met deze klachten. 

Voor deze mensen is het nodig om de diepte in te gaan en niet door middel van het aanleren van trucjes. 

Informatie is allerlei vormen kunnen ervoor zorgen dat hoogsensitieve medewerkers niet uitvallen door ziekte. 

Hoogsensitieve mensen hebben vaak werk wat ze kunnen en niet waar hun hart ligt. Voor zowel bedrijven als voor de medewerker is het van belang dat de medewerker in zijn kracht staat.

Ik zoek hulp