Hoogsensitiviteit en vakantiestress.

Hoogsensitiviteit en vakantiestress

Hoogsensitieve mensen ervaren vaak stress als ze op vakantie gaan. Het kan positieve stress zijn maar ook een soort angst voor het onbekende.

Als een HSP een reis gaat maken dan kan de druk best hoog zijn… gaat het lukken om op de juiste plek te komen….hoe zal het daar zijn…moet ik nog wat meenemen van huis…waar moet ik slapen…moet ik toch een slaapplek reserveren….maar ik wil eigenlijk vrij zijn om te gaan waar ik naartoe wil…maar stel dat er dan geen plek is in een hotel of camping??? Dit zijn allemaal vragen die in het hoofd kunnen spelen van hoogsensitieve mensen.

Een aantal mensen haakt ook al in het voorstadium af en blijven lekker thuis, in hun veilige omgeving. Andere mensen gaan elk jaar terug naar de plek waar ze alles kennen.

De uitdaging

Ondanks de vakantiestress is het toch een enorm leuke uitdaging om buiten je grenzen te gaan. Het levert namelijk ook een heleboel op. Het nieuwe onbekende geeft spanning maar ook heel veel positieve gevoelens en mooie nieuwe herinneringen. Het geeft ook weer een boost aan je creativiteit. Je kunt weer verder met out-of-the-box denken.

Het wil niet zeggen dat je je dan ook meteen goed voelt. Menig HSP is knorrig en sacherijnig wanneer er weer een nieuwe plek aangedaan wordt. Weer de angst voor het onbekende. Als je de tijd neemt om te acclimatiseren dan verdwijnt die spanning weer en ga je genieten van al het nieuws. Je ontdekt dan wat het leven nog meer te bieden heeft. Dat geeft kansen!

Een goede aanpak

Wat kun je nu doen als HSP om toch meer te kunnen doen en zien met je vakantie dan de veilige weg kiezen?

– Zorg dat je je vakantie goed plant en maak een reisschema.

– Boek een groepsreis zodat je niet zelf alles hoeft te regelen.

– Bouw voldoende rustmomenten in. Blijf soms een paar dagen ergens staan, zodat je de omgeving leert kennen.

– Laat andere mensen uit je omgeving die meegaan op reis dingen voor je regelen, zodat je even de verantwoordelijkheid niet hebt.

– Praat met je reisgenoten over de moeite die je hebt als je ergens bent waar ken niet bekend bent en vraag om begrip en tijd. Geef jezelf die ruimte. Daarna kun je gaan genieten.

Wat levert het je op?

Ook al zou je liever voor de veilige weg kiezen…probeer toch buiten je comfortzone te treden…het levert je een schat aan nieuwe ervaringen op die van invloed kunnen zijn op je welbevinden en toekomst. Maak veel foto’s, schrijf een dagboek en je kunt nog lang nagenieten.

Alle beren op de weg, die je van te voren had gezien, blijken vaak teddyberen te zijn in het echt. Durf over je grens te gaan. Je zult zien dat het je veel oplevert!

Als je nog op vakantie gaat….heel veel plezier en geniet!☀️

Contact

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Ik zoek hulp