Hoogsensitiviteit: Nee-zeggen tegen een ander is ja-zeggen tegen jezelf

Nee-zeggen tegen een ander is ja-zeggen tegen jezelf.

Hoe moeilijk is het, vooral als hoogsensitief mens, om nee te zeggen als er iets aan je gevraagd wordt. Bijna iedereen herkent zich wel in het feit dat dat regelmatig gebeurt op werk, maar óók in privé situaties.

De impact van ja-zeggen tegen een ander op je werk

Een voorbeeld op je werk is als het heel erg druk is, er te weinig personeel is en dat er dan speciaal aan jou gevraagd wordt of je over wilt werken of een extra taak erbij wilt nemen..

Je zegt dan natuurlijk meteen ja, want je voelt je verantwoordelijk, je ijdelheid wordt ook wat gestreeld want je schijnt belangrijk gevonden te worden of zelfs onmisbaar, of je durft gewoon geen nee te zeggen.

Op dat moment sta je niet echt stil bij het feit dat dat ja-zeggen voor gevolgen voor je heeft. Al snel kom je erachter dat je het plots veel te druk hebt en dat je werk zelfs tijd inneemt van je privé-leven. Is het niet actief dan is het wel passief, dat wil zeggen, het laat je niet los en blijft er maar aan denken.

Als je pech hebt en je laat de periode dat je teveel doet te lang duren, dan raak je erg overprikkeld en overstresst wat weer kan leiden tot een burn-out. En dat wil je toch niet??

Weet je, over het algemeen geldt nog steeds: als je een vinger geeft dan nemen ze je hele hand. En daar ligt nou juist het gevaar voor jou. Want, je vindt het nog steeds lastig om nee te zeggen.

De impact van ja-zeggen tegen een ander in je privé-leven

Het bovenstaande verhaal kan ook van toepassing zijn op je privé-leven. Het is toch een hele eer als mensen je vragen voor een bestuursfunctie..’

IK??? Dan zien ze me dus blijkbaar staan en schatten ze me hoog in!!” of als hulpmoeder op school of een sportclub.. oppassen op je kleinkinderen of buurkinderen.. ‘Ik kan best iets voor een ander doen..’ 

Mensen voelen heel goed aan dat je makkelijk ja-zegt. En als je dan eenmaal ja gezegd hebt dan vind je het heel moeilijk om nee te zeggen als het je uiteindelijk toch teveel wordt. Dus ga je maar door en dat gaat ten koste van jezelf en andere dingen die van belang zijn in je leven.

Hoe kijk je dan naar jezelf?

Ik heb al vele malen om mij heen gezien dat mensen die zich in zo’n situatie hebben gemanoeuvreerd, zich heel vervelend voelen, niet competent, een negatief zelfbeeld krijgen en aan niets anders meer kunnen denken.

Door de druk en stress functioneren ze steeds minder goed. En, als ze niet oppassen gaat, het ten koste van heel veel mooie dingen in hun leven. Het gezin, relaties, hobby’s, inspiratie, motivatie, zelfbeeld, genieten, ontwikkeling, creativiteit en vooral zichzelf!!!

Wat kan je wel doen? Ja-zeggen tegen jezelf!

Hoe lastig het ook lijkt, en vaak ook is, ga proberen nee te zeggen! Of vraag eerst tijd om alles goed te overdenken. De eerste keer dat je nee-zegt zal je je schuldig voelen en zal je proberen om uit te leggen waarom je het niet wil. En dat hoeft helemaal niet: dat uitleggen..

Na verloop van tijd zal je merken dat mensen meer rekening met je gaan houden en dat ze je om raad vragen omdat ze weten waar je grenzen liggen. Als je namelijk altijd ja-zegt, lijk je grenzenloos en daar zetten anderen hun vraagtekens bij….

Zo had je het ja-zeggen vast nog niet bekeken 😉

Ga dus leren om nee te zeggen of bedenktijd te vragen. Nee-zeggen tegen een ander is Ja-zeggen tegen jezelf. Als je zelf goed in je vel zit, hebben anderen ook weer meer aan je! 😊

Wil je hulp bij je traject met ja-zeggen tegen jezelf? Ik coach je er graag bij. Maak gerust een afspraak voor een gesprek of neem contact op.

Neem contact op

Ik zoek hulp