Hoogsensitiviteit en after-vakantie feelings

Hoogsensitiviteit en after-vakantie feelings

Misschien herken je het…de after-vakantie feelings… Je bent lekker op vakantie geweest en hebt je eigen tempo kunnen bepalen. Niet gewekt worden door de wekker. Lekker lang opblijven en genieten van de late avond, vooral als het lekker ‘buitenzitweer’ is. Heerlijk even geen werk…. Tijd voor je gezin en vooral ook voor jezelf (als je jezelf tenminste weer niet wegcijfert voor je gezin of vrienden…)!

Je bent in de vakantie vaak op plekken die je zelf hebt uitgezocht…fijne plekken voor jou…. En dan zit de vakantie erop…en dan???

Dan slaan vaak de after-vakantie feelings toe. En hoe ga je daar dan mee om???

‘Sta stil bij het heden’ – momenten tijdens de vakantie. 

Inmiddels weet ik uit ervaring door het coachen van veel hoogsensitieve mensen, dat deze mensen vaak een beroep hebben gekozen die hen wel ‘ veilig’ leek. Dat wil zeggen dat ze iets gekozen hebben waarvan ze zeker weten dat ze dat wel kunnen, waar structuur is en waar ze rustig aan het werk kunnen zonder dat er onverwachte dingen gebeuren. Maarrrr….dat is nu net niet de plek waar je echt blij van wordt. Misschien de eerste tijd nog wel maar na verloop van tijd gaat de verveling toeslaan en de irritatie van het feit ‘dat dit het nu is’.

Tijdens een vakantie kunnen je hersenen uitrusten van het werk…dan heb je tijd om eens goed te reflecteren, want daar ben je best goed in… Dat is wel eng want je weet niet op welke spannende ideeën je misschien tegen komt. Ik zeg altijd tegen de kinderen die ik coach: je mag iets best eng vinden maar je hoeft niet bang te zijn om het toch te proberen. Dat lukt bij kinderen eigenlijk altijd maar volwassenen schijnen de beren op de weg toch blijkbaar erg aantrekkelijk te vinden…

En nu concreet… Hoe pak je het aan?

Pak een schrift of vel papier en schrijf op wat je wel en niet leuk vindt aan je werk.
Pak een ander vel papier en schrijf daar op wat je heel leuk vindt om te doen (naast je werk). Maak daarvan een mindmap.
Ga na verloop van tijd eens kijken met behulp van je mindmap wat je echt graag zou willen doen en wat haalbaar zou kunnen zijn. Wat springt er voor je uit? Ga in gesprek met anderen en ga brainstormen over het onderwerp. Wat zou je moeten doen om dat te bereiken?

Daarna zijn er verschillende opties:
1. Je gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging en gaat verder onderzoeken hoe je daar kunt komen. Dit hoeft echt niet á la minute, maar kan een start zijn voor een proces wat een hele tijd kan duren. Je bent tenslotte perfectionist en wat onzeker..en je wil toch echt zeker weten of het kan…
2. Je bent tot de conclusie gekomen dat je huidige werk toch best oké is maar dat je iets anders er naast wil gaan doen. Dat kan een hobby zijn maar ook bijvoorbeeld een eigen bedrijfje. Misschien wil je minder gaan werken en tijd besteden aan vrijwilligerswerk. Zo zijn er heel veel mogelijkheden! Durf ze te bedenken!!

Als je dit al, voordat je weer aan het werk moet, hebt gedaan dan zal je hoogstwaarschijnlijk minder last hebben van de after-vakantie feelings.

Toch coaching???

Het bovenstaande stuk kan voor veel mensen een oplossing zijn maar niet voor allemaal. Een aantal mensen heeft toch iemand nodig die hen begeleidt in het proces.
Gun jezelf zo iemand…het maakt je uiteindelijk een blij mens en dat willen we toch allemaal wel?

Durf te kiezen voor jezelf!!

Durf de stap te wagen!! Ik ken hoogsensitieve mensen als mijn broekzak :)!! Soms als de emmer bijna overloopt, gaan ze zoeken naar hulp…. Als er een vakantie tussen zit of ze hebben met iemand gesproken of ze hebben weer wat beter geslapen dan zeggen ze de afspraak af…. Ze denken dan dat degene die hen wil helpen of coachen hen vast een aansteller of zwakkeling vindt… of ‘het gaat nu al weer beter’….
Oei, dan zorg je toch echt niet goed voor jezelf!! Dat doe je toch ook voor een ander? Geef jezelf een cadeautje en ga toch… Het gaat erom dat jij in je kracht komt, plezier hebt in je leven, blij bent…dan kun je dat ook overdragen aan anderen…en dat is toch vaak wat je wilt??? Zorgen dat anderen het goed hebben……..???

Neem dus de stap!!

Neem contact op

Ik zoek hulp