Hoogsensitieve mensen herkennen en accepteren.

Hoogsensitieve mensen herkennen en accepteren.

Hoe herken je hoogsensitieve mensen? Wat is de meerwaarde voor de hoogsensitieve mens en zijn omgeving als hij herkend en geaccepteerd wordt? Afgelopen week had ik weer een gesprek met iemand die enorm gekwetst werd door niet-hoogsensitieve mensen in haar directe omgeving. Het was zo erg dat ze enorm ging twijfelen aan het geestelijk vermogen. Ze was helemaal overprikkeld en ze bleven maar doorgaan met haar overprikkelen…. Gevolg: een heel slecht zelfbeeld en geen zelfvertrouwen meer! Met alle gevolgen van dien…..

Zwak en Zweverig?

Dit soort gesprekken komen heel erg bij mij binnen. Het gevoel dat er nog te veel hoogsensitieve mensen die onrecht aangedaan worden, geeft mij power om me nog meer in te zetten voor deze groep mensen. Ten onrechte wordt gedacht dat deze mensen zwak zijn en zweverig. Ze zijn juist sterk en zetten zich in voor de ander en voelen veel…. Niet-hoogsensitieve mensen begrijpen dat vaak niet of willen dat niet begrijpen. 

Ieder mens is anders!

Ieder mens is anders. Iedereen heeft wel iets wat een ander mens niet begrijpt. Door te luisteren naar de ander, vragen te stellen, leer je begrijpen waarom de ander anders is en wat hij nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Ik heb ook cliënten in de praktijk waarvan vrienden niet hoogsensitief zijn maar die bewust vragen stellen over hoogsensitiviteit! Als iemand niet kan lopen, vraag je toch ook of je diegene kunt helpen als hij bijvoorbeeld uit de auto wil stappen? Of als iemand niet kan lezen dan help je hem toch ook? 

Voorgaande voorbeelden gaan over gebreken of beperkingen, maar hoogsensitiviteit is geen gebrek of beperking. Het kan wel zijn dat hoogsensitieve mensen zichzelf beperkingen opleggen als zij merken dat zij overprikkeld raken. Dat is dan hun keuze om goed in hun energie te blijven. 

Kijk eens om je heen!

Kijk eens om je heen! Wie van je huisgenoten, collega’s, familieleden zouden hoogsensitief kunnen zijn? Misschien weten ze het zelf niet eens! Ga eens met deze mensen in gesprek hoe ze zich voelen of wat ze nodig hebben. Oordeel niet!! Als je oordeelt, geef je de mensen een stempel waar ze moeilijk vanaf komen. 

Meerwaarde van hoogsensitieve mensen.

Weet je, als een hoogsensitief mens zichzelf mag zijn en goed in zijn energie zit, dan zal je verrast zijn wat voor een meerwaarde deze persoon is voor je omgeving, werk! 

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit? Kijk dan eens op mijn website en lees de informatie en blogs. Misschien kan je iemand in je directe omgeving waarvan je denkt dat hij of zij hoogsensitief is, erop wijzen? 

Ook jij kunt zo de wereld een beetje mooier maken!! 🤗 Alvast bedankt!! 

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Ik zoek hulp