Hoogsensitieve mensen en omgaan met boosheid.

Hoogsensitieve mensen en omgaan met boosheid.

Het klinkt misschien voor sommige lezers wat overdreven maar er is echt een verschil in hoe hoogsensitieve volwassenen en kinderen omgaan met boosheid. Ik bedoel hier voornamelijk de boosheid die van anderen komt.

Mijn ervaringen

Als kind was ik een ondernemend, creatief, vrolijk en gehoorzaam kind. Ik wilde en nog steeds, me in een prettige sfeer bewegen. Boosheid en ruzie zijn dingen die me uit mijn evenwicht halen. Dat is of erger als er iemand boos is op mij. Als ik soms wel een iets stouts had gedaan, zei ik tegen mijn moeder: ‘Niet boos worden hoor mamma!’.

Nog steeds vind ik het vervelend als mensen boos zijn op me. Ik voel de negatieve energie en dat geeft mij een heel onrustig gevoel.

Als mensen echt uit hun slof schieten, ook al ben ik eigenlijk niet de reden daarvan, dan heb ik een heel gekwetst gevoel.

Als metafoor gebruik ik daarvoor dat ik het gevoel heb dat ik een wond heb op mijn ziel. Het genezen daarvan kost tijd…en vertrouwen…

Hoe ga je om met je hoogsensitieve kind?

Ik verzorg met regelmaat workshops voor ouders en leerkrachten hoe je het beste om kan gaan met je hoogsensitieve kind. Een tip is dat als je boos bent op het kind, je niet moet gaan schreeuwen maar op een rustige manier het kind wijzen op zijn fouten. Je hoeft absoluut niets te pikken maar de manier waarop je het vertelt is belangrijk.

Het kind onthoudt namelijk wanneer er geschreeuwd wordt of nog erger, er lichamelijk geweld wordt gepleegd, niet de reden waarom hij gestraft wordt maar de boosheid die er op dat moment was. Het kind kan heel angstig worden. Het gevolg daarvan kan velerlei zijn en niet positief voor de ontwikkeling van het kind en de onderlinge band.

Het kind kan onder andere concentratieproblemen krijgen omdat het steeds allert lijkt voor een eventuele nieuwe ‘aanval’. Het kind kan zich tegendraads gaan gedragen of juist heel erg in zijn schulp kruipen. En nog veel erger….

De hoogsensitieve volwassene.

Wat in bovenstaand stukje beschreven wordt over hoogsensitieve kinderen geldt ook voor volwassenen. Ook al kan een volwassene beter relativeren. De impact van onterechte boosheid kan ook heel erg groot zijn. Ook een volwassene raakt uit evenwicht en gaat snel aangepast gedrag vertonen. Dit uit zich vaak in onzekerheid en terugtrekken in zichzelf.

Wat kun je doen? Tips!😊

Voor ouders of leerkrachten met hoogsensitieve kinderen:

– Praat rustig met je kind als het iets doet wat je niet goedkeurt. Leg duidelijk uit wat het met je doet. Geef een ik-boodschap!

– Bespreek samen wat de gevolgen zijn van dat gedrag (eventueel maatregelen of een passende straf).  Maak samen afspraken!

– Probeer je boosheid niet te laten exploderen.

Voor volwassenen:

– Vertel mensen om je heen wat ruzie en explosieve boosheid met je doen.

– Vraag mensen vanuit een ik-boodschap te reageren en doe dat zelf ook.

– Wanneer zo’n explosieve reactie toch plaatsvindt, vertel dan, al is het een poos later, wat het met je doet.

– Neem de tijd om de ‘wond’ te laten genezen en neem jezelf serieus. Je stelt je niet aan. Neem emoties altijd serieus.

Heb je hulp nodig bij onverwerkte gevoelens, je gevoel van eigenwaarde of meer handvatten voor je kind.

Neem contact op met me voor individuele coaching of voor het volgen van een workshop.

Neem contact op

Ik zoek hulp