Hoogsensitief: stress en burn-out klachten.

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Hoogsensitief: stress en burn-out klachten

Afgelopen tijd is er veel aandacht besteed aan het feit dat er steeds meer mensen last hebben van stress en burn-outs. Door uitval van deze mensen hebben bedrijven en organisaties veel last van te weinig mensen die het werk kunnen doen. Tevens kost de uitval veel geld. 

Hoogsensitieve mensen hebben een grotere kans om stress en burn-out klachten te ontwikkelen. Dat komt door hun meer ontwikkelde zenuwstelsel. Hun zintuigen werken beter en er komen meer prikkels binnen dan bij niet hoogsensitieve mensen. Hoogsensitieve mensen raken snel overprikkeld als er te veel prikkels zijn en zij niet weten hoe ze zich daar tegen kunnen beschermen. 

Misschien vraag je je af wat er zorgt voor de overprikkeling? 

Dat kan per persoon verschillend zijn. De één heeft meer last van geluid, de ander van te veel mensen om zich heen. Weer een ander heeft last van druk en een negatieve sfeer. Weer anderen hebben een combinatie van deze factoren. 

Wat gebeurt er dan met iemand en hoe voelt dat?

Bij overprikkeling heb je het gevoel dat je hoofd helemaal vol zit. Je oren kunnen zelfs suizen en je kunt niet meer logisch nadenken. Als mensen je wat vragen, kan je in paniek raken en uitvallen tegen die persoon. Je kan heel erg geïrriteerd en geagiteerd raken. Sommige mensen trekken zich terug in zichzelf en zijn moeilijk te bereiken. 

Als deze overprikkeling langdurig blijft aanhouden, ontstaat er stress en als dat aan blijft houden kunnen burn-out klachten of overspannenheid ontstaan. 

Het lichaam maakt adrenaline en Cortisol aan wat o.a. zorgt dat het immuunsysteem wordt aangetast. Mensen kunnen daardoor eerder ziek worden. Ik zie in mijn praktijk ook mensen die een auto-immuunziekte hebben ontwikkeld. 

Als je dit zo leest dan begrijp je dat er meer uitval door ziekte optreedt. 

Steeds meer jongeren mensen hebben last van stress en burn-out klachten. De snelheid waarin ons leven zich vormgeeft, is enorm. De verwachtingen zijn heel hoog gespannen en we moeten steeds sneller werken en ons sneller ontwikkelen. Voor hoogsensitieve mensen geeft dat een enorme druk. Het tegenovergestelde lijkt te gebeuren. Hoogsensitieve mensen zijn vaak heel gedreven medewerkers, behulpzaam, sociaal en vooral ook creatief en toekomstgericht. Helaas kan een hoogsensitief persoon bij overprikkeling deze eigenschappen niet inzetten. 

In een periode van grote drukte en spanning vroeg mijn toenmalige leidinggevende waarom ik nooit meer met creatieve, innovatieve ideeën kwam….. tja….

Afgelopen weken ben ik bij mijn dochter op bezoek geweest in Mexico. Wat mijn opviel bij thuiskomst is dat ik een grote druk ervoer, terwijl ik die voor de reis niet had. Het verschil hoe mensen daar leven en hier is enorm groot. Niet voor niets zijn daar in dat dorpje veel mensen van ‘all over the world’ neergestreken om daar zonder stress te kunnen leven. Mensen leven daar duidelijk MET elkaar. Ze zijn hartelijk en hebben interesse in elkaar. 

Wat kun je doen als hoogsensitief persoon om niet overprikkeld te raken? Wat kan een werkgever doen om zo min mogelijk mensen kwijt te raken door uitval door ziekten die de oorzaak zijn van overprikkeling, stress en burn-outklachten?

Het is in de eerste plaats heel erg belangrijk dat je begrijpt wat hoogsensitiviteit is en hoe je dus in elkaar zit. Dat geldt voor de eigenschappen die aandacht verdienen en zeker ook je eigenschappen die iets extra’s bieden. Dus een training en/of je goed verdiepen in wat hoogsensitiviteit is, is heel essentieel. Dat geldt ook voor een werkgever. Ongeveer twintig procent van de mensen is hoogsensitief, dus het is voor een werkgever erg belangrijk om te weten wat hoogsensitiviteit is. 

Weet je hoe je om moet gaan met je eigenschap en je werkgever ook dan kunnen er mooie dingen ontstaan 😄. Je kunt je creatieve, innovatieve kwaliteit in gaan zetten. Je hebt veel minder snel last van stress en burn-out klachten en de werkgever hoeft je niet te missen door uitval door ziekte! Voor hem dus een flinke kostenbesparing en ergernis 🙃.

Ben je nieuwsgierig geworden in het volgen van een training? Of wil je je medewerkers een training aanbieden? Kijk op de website voor meer informatie en maak een afspraak

Jij wilt toch ook zonder stress genieten van het leven en van je werk? 

Wil je alvast meer weten over hoogsensitiviteit en het voorkomen van stress en burn-out klachten? Download het gratis e-book!

Ik zoek hulp