Hoogsensitief, onderprikkeld en bored-out. Iets van deze tijd?

Hoogsensitief, onderprikkeld en bored-out. Iets van deze tijd?

De laatste tijd zie ik steeds meer de termen onderprikkeld en bore-out opduiken.

Een hoogsensitief persoon die onderprikkeld is, kan dezelfde verschijnselen hebben als van mensen die overprikkeld zijn. Alleen hebben ze in plaats van teveel prikkels te weinig prikkels ontvangen.

Onderprikkeld

Hoogsensitieve mensen die onderprikkeld zijn, voelen zich moe, hebben nergens zin in, zijn chagarijnig, zien weinig toekomstmogelijkheden en zien overal tegenop. Er zijn al meerdere onderzoeken naar gedaan. Een aantal coaches heeft ook duidelijke criteria opgesteld voor deze onderprikkelde mensen. 

Bore-out

EIk vind het zelf ook erg lijken op een bored-out. Mensen met een bored-out hebben bijna dezelfde verschijnselen als mensen met een burn-out. Alleen komt het dit keer door te weinig uitdaging en verveling. Mensen kunnen ook last hebben van slapeloosheid, hoofd- en nekklachten, concentratieproblemen enz. 

Verschijnselen van onze maatschappij?

Ik heb er de afgelopen tijd veel over nagedacht. De vraag die in mij boven komt, is: ‘Zijn dit verschijnselen die ontstaan in deze tijd in onze maatschappij?’ 

Kijk eens naar mensen die de keuze maken om afgezonderd te leven in bijvoorbeeld een Katholiek of Boeddhistisch klooster. Waar deze mensen elke dag hetzelfde ritueel hebben. Ik heb de laatste jaren veel gelezen over het leven in een klooster en heb toch niet het idee dat deze mensen onderprikkeld of bore-out zijn. Ze mediteren of bidden veel, doen wat (huishoudelijke) klusjes en dat alles in grote rust en vaak eenzaamheid.

Verwachten wij teveel van mensen in onze maatschappij? Mag je eigenlijk weleens niets doen? Is het erg om een keer niets te doen, zonder dat je het gevoel krijgt dat je te weinig prikkels krijgt of lui bent?

Ik ben de laatste die zal zeggen dat de verschijnselen die onderprikkelde mensen of mensen met een bored-out hebben, overdreven en verzonnen zijn. Maar komen deze verschijnselen door de druk die wij elkaar opleggen in deze tijd in onze maatschappij?

Ik las ergens dat een kind die opgegroeid is in een regime waar hij zelf niet hoefde na te denken maar waar alles voor hem werd geregeld, een potentiële klant is om last te krijgen van onderprikkeling. Ik heb jaren in het onderwijs gewerkt. Ik heb regelmatig studenten gezien waarvoor de studie eigenlijk veel te hoog gegrepen is. De druk die er is om minstens een HBO-opleiding te halen, is enorm voor veel studenten. Het is de druk die onze maatschappij en ook het gezin waaruit de student komt, oplegt. Deze studenten zijn zo gewend om overprikkeld te zijn dat in een periode dat er weinig prikkels zijn, onderprikkeling op de loer kan liggen. 

Vragen wij in onze maatschappij teveel van onze kinderen, studenten, werknemers, onszelf …? 

Mensen in onze maatschappij weten vaak niet meer hoe ze zichzelf kunnen vermaken. Of dat het niet erg is om even helemaal niets te doen. Jaren terug heeft het fenomeen ‘sabbatical time/year’ zijn intrede gedaan. Mensen kunnen in deze time-out periode tot zichzelf komen. De kans bestaat dan wel dat ze onderprikkeld of bored-out raken… of toch niet?

Hoe dan wel?

Ik heb het idee dat als wij onszelf en onze kinderen de ruimte geven om zelf keuzes te maken en minder druk opleggen, al de bovengenoemde problemen minder aanwezig zullen zijn.

Als er minder druk ervaren wordt dan kan creativiteit daarvoor in de plaats komen. Creativiteit voedt de geest. Het geeft een geluksgevoel als je dingen hebt gemaakt of nieuwe dingen hebt bedacht. Wellicht zijn er daardoor minder mensen met over-, onderprikkeling, burn-out en bored-out klachten.

Leren omgaan met druk

Heb je toch last van de genoemde klachten dan wil ik je graag helpen om op een andere manier te leren omgaan met druk en de eisen die onze maatschappij oplegt (en wellicht jijzelf ook😉).

Wil je weten hoe je dromen kunt waarmaken? Lees dan ook eens de blog:  http://www.thepowerinside.nl/hoogsensitief-dromen-en-doelen-waarmaken/

Neem contact op

Ik zoek hulp