Hoogsensitief: in je kracht staan!

Hoogsensitief: in je kracht staan.

Als geen ander weet ik dat het moeilijk is om altijd in je kracht te staan. Ik coach voornamelijk hoogsensitieve kinderen en volwassenen. Stuk voor stuk krachtige mensen maar vaak realiseren ze zich dat niet. Ze zien, ervaren en herkennen dat ook zeker niet. Als ik dat hun vertel dan kijken ze me meestal glazig aan…ja ja, dat zal wel… Als ik hun dan vertel waarom ik dat vind, dan zie ik de energie, verwondering en blijdschap op hun gezicht verschijnen.

Hoe kun je die kracht ontdekken?

Ga eens goed bij jezelf te raden hoe je je leven vorm hebt gegeven. Wat waren de tegenslagen en hoe ben je daarmee omgegaan. Wat heb je meegemaakt en waar sta je nu? Wat heb je allemaal voor goede dingen gedaan?

Maar misschien heb je wel helemaal geen energie om dit te doen. Misschien ben je moe en overprikkeld. Misschien ben je blij dat je net alles kan doen wat er van je verwacht wordt….ben je uitgeput als de dag om is of al eerder…

Als je in een situatie belandt zoals ik hiervoor heb geschetst dan is het moeilijk om te ontdekken waar je kracht zit en kun je die kracht zeker niet inzetten.

Hoe kun je dat wel doen?

Wat gebeurt er met je als je het te druk hebt?

Er is al veel onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit. Zowel bijvoorbeeld Elain Aron als Elke van Hoof hebben recent onderzoek gedaan en zijn daar nog steeds mee bezig.

Uit al die onderzoeken is onder andere gebleken dat hoogsensitieve mensen heel creatief kunnen denken maar als ze overprikkeld raken dan is daar geen ruimte meer voor.

Ik vertel het in mijn praktijk zo: als je het te druk hebt dan raakt je hoofd te vol. Eén van je sterkte eigenschappen is dan je heel goed kunt afgaan op je intuïtie. Wanneer je hoofd te vol is, lijkt het of je geen contact kunt maken met je intuïtie. Je gedachten maken een verhaal van alle prikkels. Je denkt dan dat je op dat verhaal kunt vertrouwen, maar je bent te druk om contact te maken met je intuïtie. Veel mensen gaan ‘beren op de weg zien’, en daarbij denken ze dat het de waarheid is, omdat ze toch vaak gelijk hebben! Dat is dus een misvatting.

Hoe kun je je kracht terugvinden?

Rust is wat alle hoogsensitieve mensen regelmatig nodig hebben om te kunnen ‘resetten’. Dus even helemaal alleen met jezelf zijn. Dingen doen alleen met jezelf. Dat kan van alles zijn, afgestemd op de individuele behoefte.

“Nou”, hoor ik een heleboel mensen zeggen, “Ja, makkelijk gezegd, ik heb kinderen thuis, een drukke baan enz..”. Ook daar kun je je rust zoeken. Het is echt niet verkeerd als je tijd voor jezelf neemt als de kinderen thuis zijn. Maak afspraken met ze zoals: “Ik ga even iets voor mezelf doen. Jullie mogen nu even zelf spelen. Over een half uurtje gaan we samen wat leuks doen”. Zo leren de kinderen ook om rekening te houden met andere mensen.

Als je een drukke baan hebt, dan heb je misschien de mogelijkheid om in de pauze even buiten te gaan lopen. Doe dat dan alleen. Zoek regelmatig een rustig plekje op om te werken. Loop regelmatig even weg van je werkplek en maak contact met mensen met wie je een goed contact hebt en praat over wat anders dan je werk.

Als je de mogelijkheid hebt en je kunt vier of drie dagen per week werken, kies je vrije dag dan uit als anderen in je gezin werken. Dan is die dag speciaal voor jou alleen en hoef je je niet aan te passen aan de anderen…iets waar je vast goed in bent 😉.

De gevolgen van het nemen van ‘rust’.

Afgelopen week kreeg ik een berichtje met de volgende zin: ‘Je krijgt geen creatieve doorbraak als je met duizend dingen tegelijk bezig bent’. Dit geldt voor veel mensen maar vooral voor hoogsensitieve mensen. Neem meer tijd voor jezelf. Je merkt dan dat je meer energie hebt. Je voelt dat je meer in je kracht komt en kan dat zelfs benoemen. Dan kun je ook nog leren om jezelf meer te laten zien…. Maar daar vertel ik een andere keer meer over 😄.

Gaat het bij jou of een dierbare niet zoals je graag zou willen? Wacht niet te lang. Wacht niet tot het moment waar je het niet meer ziet zitten. Gun jezelf een fijn leven waarin je in je kracht staat. Kom een keer langs om te kijken wat ik voor jou of je dierbare kan doen!

Heel fijne feestdagen en veel kracht voor het nieuwe jaar!!🎄🎇

Neem contact op

Ik zoek hulp