Hoogsensitief: Keuzes maken en afscheid nemen

Hoogsensitief: Keuzes maken en afscheid nemen

Voor veel hoogsensitieve mensen is het lastig om keuzes te maken en als ze die uiteindelijk gemaakt hebben, is het weer lastig om afscheid te nemen.

Herkenning

Ik herken dat als geen ander. Deze maand heb ik afscheid genomen van de hogeschool. Ik was daar 15 jaar hogeschooldocent. Tijdens die periode ben ik een keer van opleiding gewisseld.
Ruim vijf jaar geleden heb ik mijn diploma tot coach gehaald. Ik wilde zo graag een eigen praktijk maar vond het spannend om de keuze te maken om te stoppen bij de hogeschool. De veiligheid van een vast inkomen en vast contract deed mij twijfelen om de keuze te durven maken.

Ik ben toen stap-voor-stap gaan ontdekken of een eigen praktijk realistisch was voor mij. En zie…het is me gelukt!!

Afscheid nemen

Toen nog dat afscheid nemen… Ik had vorig jaar al aangegeven dat dit het laatste jaar zou zijn bij de hogeschool. Wat had ik zin om te stoppen… En toen het afscheidsfeest….een warm bad…. De  week erna moest ik nog wat opruimen en overdragen…en toen kwam het besef… Ik was toch best geëmotioneerd en als hoogsensitief persoon voelde ik de emoties van mijn collega’s… Ik voelde me opeens heel erg moe….

Ik denk dat bovenstaand stuk heel herkenbaar is voor veel HSP’ ers (http://www.thepowerinside.nl/hsp-coach/). In mijn praktijk zijn veel mensen die nog niet zover zijn als ik. Zij weten dat hun toekomst wat werk betreft er anders uit zou moeten zien maar weten niet hoe ze daar moeten komen. Of de angst om die ‘veiligheid’ los te laten, speelt hen parten. 

Hoe kan het dan wel?

Hoe kan je de juiste keuzes maken? Hoe weet je dat je de juiste keuzes maakt? Die vragen hoor ik vaak. Als je blijft staren naar de verte, zoals ik dat vaak noem, dan gebeurt er niets. Je raakt gefrustreerd, niet alleen omdat je niet doet wat je zou willen maar ook omdat je niet durft. 

Ga eerst dromen over wat je leuk vindt. Onbegrensd dromen. Schrijf het op of maak een moodboard en laat je niet beperken door allerlei gedachten waarom het niet zou kunnen. Met andere woorden: laat alleen je intuïtie spreken. Als je je moodboard vol hebt, ga dan kijken wat realistisch zou kunnen zijn wat werk betreft. Ga op onderzoek en vertel anderen over je droom. Wellicht krijg je meer informatie, tips, ingevingen of ontmoet je de juiste mensen die je verder kunnen helpen. (Meer hierover in een eerdere blog: http://www.thepowerinside.nl/hoogsensitief-dromen-en-doelen-waarmaken/)

Dan nog het durven kiezen om te stoppen met je huidige werk…. Lastig maar neem dit mee in je nieuwe plan naar een nieuwe toekomst.
Je zal zien dat het werkt. Dat je energie krijgt van wat je tegenkomt onderweg. 

Afscheid nemen

Dan volgt er een periode dat je afscheid zult gaan nemen. Als het een baan is waar je een opleiding voor hebt gevolgd en je volgende baan is iets heel anders dan kan je daarom al alleen moeite hebben om je oude baan los te laten. 

Afscheid nemen van collega’s, studenten, leerlingen, patiënten, cliënten….lastig voor hoogsensitieve mensen. Het geeft niet als je je emoties daarbij toont. Laat het niet de barrière zijn om ergens anders te beginnen met iets nieuws. Het afscheid doet misschien een beetje pijn maar blijven kan veel pijnlijker zijn. 

Afscheid nemen en keuzes maken in je privéleven

Het bovenstaande verhaal gaat voornamelijk over keuzes maken en afscheid nemen van werk. De tips die gegeven worden zijn ook van toepassing op keuzes maken in je privéleven en in relaties.

Doe wat goed voelt met mensen waarbij je jezelf kunt zijn. Waar je de energie voelt stromen naar beide kanten. Probeer niet te willen voldoen aan de eisen van anderen waar je zelf niet achterstaat. Dat geeft geen energie en maakt je niet gelukkig. 

Heb je hulp nodig op je zoektocht? Neem contact op met me!!

Neem contact op

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Ik zoek hulp