Hoogsensitief: het ontdekken en gebruiken van je kracht.

Je ontdekte hoogsensitieve kracht.

Elke keer opnieuw zie ik een lach op het gezicht van mijn cliënten verschijnen als ik hun uitleg wat hoogsensitiviteit precies is. Ik vertel dat het een kracht is en dat ze kunnen leren hoe ze deze kracht kunnen gaan gebruiken!

Soms zit het nog verstopt.

Ik heb ervaren dat veel hoogsensitieve mensen, die ook vaak nog niet weten dat ze hoogsensitief zijn, zich zwak, traag enzovoort voelen en zich niet gehoord en gezien voelen, iets waar ze zelf vaak ook flink aan mee werken…. Ze zullen niet snel op de voorgrond treden en zijn vaak erg kritisch naar zichzelf toe. 

Dan heb je ook nog best veel HSP’s die gepest zijn in hun jeugd of zich anders en eenzaam voelden. Elke keer wordt dan weer bevestigd dat ze vreemd of anders zijn. Ze gaan aangepast gedrag vertonen. Het kan zich uiten door mee te lopen of juist heel erg aanwezig te zijn of zich zoveel mogelijk onzichtbaar te maken… Niet echt manieren om je hoogsensitieve kracht te ontdekken en te leren gebruiken!

Hoogsensitiviteit wetenschappelijk gezien.

De afgelopen 25 jaar wordt er veel onderzoek gedaan naar wat hoogsensitiviteit nu precies is. Eén van de belangrijkste eigenschappen van hoogsensitiviteit is dat hoogsensitieve mensen een diepgaande verwerking hebben. Eigenlijk vinden er steeds mini-onderzoekjes plaats in de hersenen. Hoogsensitieve mensen missen een filter en daardoor verzamelen ze veel informatie…en slaan deze informatie ook bewust of onbewust op. Hierdoor kunnen ze vaak heel goed aangeven wat er nodig is, terwijl anderen nog niet ‘zover zijn’. 

Maar dat toekomstgericht denken is tevens een valkuil voor hen. Niet-HSP’s hebben de diepgaande verwerking niet of minder en begrijpen het idee van de HSP niet. Daardoor denken veel HSP’s dat ze dom zijn, omdat anderen ze niet begrijpen. Maar de HSP zaait wel….en na verloop van tijd zullen de anderen met jouw idee er vandoor gaan…alsof het hun idee is…. 

Herken jij dit ook? 

Die diepgaande verwerking en toekomst gericht denken is dus een enorme kracht! Als je weet dat je die hebt! Maar je zult jezelf daar wel ‘belangrijk’ in moeten maken om die kracht te kunnen gebruiken. Als mensen jouw ideeën niet begrijpen en ze van tafel vegen, zal jij er iets mee moeten doen… Hoe kun jij dat doen? 

Jouw persoonlijke ontdekkingsreis.

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om dat te kunnen bereiken. Voel en kijk vooral wat bij je past, dan pas gaat het voor je werken. Niet alle HSP’s gebruiken dezelfde methodes. We zijn tenslotte ook allemaal anders. Je kunt wel uitproberen waar jij je goed bij voelt. 

Ik geef je wel een paar tips zodat je alvast kunt gaan uitproberen maar misschien heb jij nog een beter idee!

Tips voor meer zichtbaarheid.

Tips om te zorgen dat mensen jouw ideeën niet van tafel vegen:

  1. Als het tijdens een vergadering gebeurt, vraag dan aan de notulist of ze jouw idee toch wil notuleren.
  2. Zorg dat je de eigenaar blijft van jouw ideeën, dus kom regelmatig terug op wat je eerder verteld hebt.
  3. Kijk naar je eigen houding…straal je onzekerheid uit? Ja? Dan is de kans dat mensen naar je luisteren meteen al veel kleiner. 
  4. Probeer je niet steeds te verdedigen. Verdedigen is voor veel mensen een teken van zwakte.
  5. Bereid je goed voor, voor een vergadering en neem mensen mee in je gedachtengang. Start niet meteen bij je idee, omdat het vaak ‘te ver weg ligt’ voor de meeste mensen….leg stap voor stap uit waarom je tot jouw idee bent gekomen. 
  6. Het kan zijn dat je je tijdens zo’n overleg overrompeld voelt. Maak je niet ‘klein’. Maak jezelf belangrijk en vraag tijd. Zeg dat je er even over na wilt denken en dat je er snel op terug komt. Er is voor jou zoveel meer in je hoofd om snel tot een antwoord te komen. Jouw antwoord of idee doet er enorm toe, vergeet dat niet!

Hoe meer jij leert over hoogsensitiviteit met alle bijzonder krachtige eigenschappen, hoe meer je in je kracht zult komen en hoe meer je het kunt gaan gebruiken. 

Ga op zoek naar informatie (kijk ook eens verder op m’n website of kijk ook eens wat mijn boek ‘Wie ben ik als hoogsensitief persoon? voor je kan betekenen) of vraag hulp. Ik wil je graag helpen om je kracht te ontdekken en te leren gebruiken!

Heel veel succes!

Zonnige lente groeten,

Annemarie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik zoek hulp