Hoogsensitief en zelfbeeld

Hoogsensitief en zelfbeeld

Als ik om me heen kijk en kijk naar het zelfbeeld van hoogsensitieve mensen dan is die niet altijd even goed. Sterker gezegd: regelmatig is hun zelfbeeld ronduit slecht!

“Ben ik wel goed genoeg? Vinden mensen mij wel aardig? Dring ik me niet teveel op? Wat zouden anderen wel niet van me denken? Ik zie er niet uit en daar ontleen ik mijn zelfbeeld aan…”, dit zijn allemaal uitspraken die veel hoogsensiteve mensen bij zichzelf herkennen. 

Wat kun je doen?

Natuurlijk kun je daar wat aan doen anders zou ik deze blog natuurlijk niet schrijven :). Je kunt hard werken door nog harder te werken; door nog aardiger te zijn voor mensen; door je meer op de achtergrond te houden en door maar te zorgen dat je er goed uitziet…wat vaak tot grote frustraties leidt!! Wat kan je dan wel doen? Ik wil dit illustreren met een metaforisch verhaal, dat ik zelf heb zien gebeuren en mijn eigen interpretatie aan gegeven heb.

Het dappere Gansje.

Bijna vijf jaar geleden ben ik verhuisd naar het huis waar ik nu nog steeds woon. Rondom het huis zijn veel waterpartijen. Eén van de vijverbewoner is een gansje. Toen ik er pas woonde waren ze met z’n tweeën. De ene had een groene ring om zijn poot en de andere een oranje. Ze zijn door mensen in die vijver gezet nadat ze gekortwiekt waren. Ze kunnen dus niet vliegen en met de andere ganzen in de winter naar warmere oorden verhuizen.

Zo’n vier jaar geleden hadden de twee ganzen een nest. Ze waren heel trots op hun nest dat ze voorzien hadden van allemaal donzige veertjes. Helaas waren er mensen die de eieren kapot hebben gemaakt. Toch bleef de gans in de vijver bij haar kapotte nest. De gans met de groene ring is kort daarna verongelukt. De gans met de oranje ring bleef alleen achter.

Ik merkte dat ze zich vaak alleen voelde. Ze gakte veel en was alleen. Na een poosje sloot ze zich aan, aan de eenden uit de vijver. Ze was een goede, dappere tante voor de kleine eendjes. Ze zwom vaak voorop en joeg poezen, reigers en andere vervelende eenden weg. 

Een nieuwe toekomst?

Drie jaar geleden kwam er een wilde gans aanvliegen. Hij bleef het voorjaar bij haar maar toen ze geen nest kregen, zocht hij een nieuwe partner. In het begin vloog hij regelmatig terug naar de gansje met de oranje ring. Later was hij waarschijnlijk te druk met zijn nieuwe gezin. 

De winter viel in en het gansje sloot zich weer aan bij de eenden, die kwamen en weer gingen. Ze zorgde goed voor zichzelf en maakte zich regelmatig weer mooi. Eindfebruari kwam dezelfde gans weer aanvliegen en weer kregen ze geen nest. Hij vloog in juni weg om niet meer terug te komen. Het gansje wist nu dat ze meteen weer verder moest met haar eigen leven. Ze gakte minder dan het jaar ervoor.

Ook dit jaar kwam het mannetje weer in februari aanvliegen en zoals het er nu op lijkt maken ze voorbereidingen voor een nest. Het lijkt het gansje nu toch te lukken. Ze heeft het vertrouwen in zichzelf nooit verloren. Ook al kan ze niet vliegen en zelf iemand uitzoeken met wie ze haar leven wil delen, ze heeft de hoop nooit opgegeven en ze is uit gegaan van haar eigen kracht.

Hopen dat nu alles gaat zoals ze graag wil!

Wat leer je hiervan?

De rode draad in het verhaal is dat ze ondanks haar ‘handicap’, toch altijd op zoek is gegaan naar haar eigen kracht. Ze is nooit (wat ik gezien heb) echt gaan twijfelen aan zichzelf. Ik zag vanmorgen haar mopperen tegen een eend die te dicht bij haar nest een nest aan het bouwen was. Ze durft dus goed haar grenzen aan te geven. Het mannetje zorgt goed voor haar. Gisteravond lag hij voor het nest te blazen naar mensen en dieren die te dichtbij kwamen. 

Dit gebeurt er als je een goed zelfbeeld hebt. Je straalt uit wie je graag wilt zijn. Mensen zien dat en zien wie jij bent en wat je wilt. Door steeds maar het vertrouwen te houden in jezelf en weten dat wat je doet, je doet vanuit je hart, krijg je een steeds beter zelfbeeld. 

Leer van je kindertijd!

Kinderen weten vaak automatisch hoe ze zichzelf staande kunnen houden. Dat is een overlevingsstrategie. Ontdek wie jij was als kind en hoe je jezelf staande wist te houden. Leer van jezelf! Beloon jezelf met complimenten. Kijk en ontdek wat je goede eigenschappen zijn. Zoek mensen op die je echt begrijpen. Wees vooral altijd jezelf. Luister naar wat je zelf echt graag wilt. 

Langzaam zal je zelfbeeld groeien. Je zult merken dat je zelf beter in je vel zit maar dat je daardoor automatisch ook meer voor een ander kunt betekenen. ‘Een volle batterij geeft meer licht”.

Heel veel succes op je mooie weg! Heb je hierbij hulp nodig? Vraag om hulp!! Je bent het waard en daardoor ook de mensen om je heen….en dat wil je toch graag?

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Ik zoek hulp