Hoogsensitief en stress verminderen in de feestmaand.

Hoogsensitief en stress verminderen.

Kijk buiten eens om je heen. De natuur komt tot rust. De blaadjes zijn van de bomen en veel dieren doen hun winterslaap. De dagen zijn kort en de nachten lang…. Het is koud en kil buiten. 

Alles wat te maken heeft met natuur doet een stapje terug en neemt z’n rust.

Vroeger toen er nog geen elektriciteit was, gingen de kaarsen aan en gingen de mensen vroeg naar bed. Vroeger leefde men veel meer met de natuur en het ritme van de seizoenen.

December: feestmaand.

Hooggevoelig-overprikkeld-The Power InsideEn wat doen wij nu in de huidige tijd? Als ik om mij heen kijk, is december de meest stressvolle maand van het jaar. Alles moet. We hebben elektriciteit dus we kunnen  gewoon doorleven zoals we in de zomer doen. Het werk gaat door, we slapen niet meer. 

En dan zijn er veel feesten, zoals Sinterklaas en Kerst, wat we allemaal moeten vieren. Ik schrijf ‘moeten vieren’ want als ik goed luister naar de mensen om mij heen, vinden ze het helemaal niet zo leuk. Er wordt van hen verwacht dat ze Sinterklaas vieren en dat niet 1 keer maar op school, op het werk, op de clubs, bij ouders en schoonouders en dan ook nog thuis. 

De kinderen kunnen ze ondertussen wel achter het behang plakken want zij hebben ook veel last van de stress. 

Dan komt de kerst er nog aan. Alle kerstdagen inclusief kerstavond zijn ingevuld met familiebezoekjes en bezoeken van vrienden. Het eten moet perfect zijn, de kleding, de versieringen in huis… Ik word al moe als ik het opschrijf!

Alles MOET kloppen. Als je aan de foto’s en plaatjes uit de (social) media wilt voldoen, MOET ook alles kunnen en MOET alles perfect zijn. Tjonge…als dat geen stress geeft dan weet ik het ook niet meer….  

Hoogsensitief in de feestmaand.

En hoe doe je dit allemaal als je hoogsensitief bent en heel prikkelgevoelig, perfectionistisch en sociaal voelend bent? Dan is je stressniveau vast wel sky-high. 

Nog even door bikkelen en dan is het weer januari…dan heb je het weer voor een jaar gehad…. heerlijk… of toch niet?  Hoe zit je er dan bij? Happy New Year of uitgeput? Jammer dat je niet hebt kunnen genieten want eigenlijk vind je kerst een heel mooie tijd…als je je niet gepusht zou voelen.

Tips om stress te verminderen.

HSP-stressvermindering-The Power InsideIk wil je graag helpen om toch te kunnen genieten van de feestdagen en meer rekening te leren houden met wat de natuur ons zegt: ‘neem rust’…

  1. Maak een prioriteitenlijstje van wat echt moet en wat niet persé. Maak een duidelijk onderscheid. Alles wat niet persé hoeft, doe dat een andere keer of doe het als je het echt graag wilt.
  2. Durf nee te zeggen als je iets echt niet wilt, hoe lastig dat ook kan zijn.
  3. Maak een keer je eigen keuze en kies een keer voor jezelf. Als je echt geen energie hebt om de feestdagen met anderen te vieren, kies dan voor jezelf. Niemand heeft er wat aan als jij burn-out raakt en jij al helemaal niet. Ik ken genoeg mensen die juist met de kerstdagen een paar dagen of langer op vakantie gaan om de ‘verplichtingen’ te omzeilen.
  4. Je huis hoeft er niet perfect uit te zien en je gezin hoeft niet persé in het nieuw gestoken worden. 
  5. Je hoeft geen 6 gangen diner te maken. Laat iedereen wat mee nemen!
  6. Zorg dat je niet elke feestdag ingepland hebt. Neem minstens 1 dagje helemaal vrij. 
  7. Probeer tussen kerst en oudjaar vrij te nemen.
  8. Doe dingen waarvan je energie krijgt of die je rust geven.
  9. Ga regelmatig de natuur in. 
  10. Gezelligheid zit ‘m niet in spullen maar in mensen.

En dan is het januari.

Ik hoop dat je je nog goed voelt in januari en dat je genoten hebt van de feestdagen. Toch is het vaak druk en heb je waarschijnlijk weinig me-time omdat iedereen in huis vrij is.

Neem, als iedereen weer aan het werk is of naar school, een dagje me-time. Ga bijvoorbeeld naar de sauna of maak een lange strandwandeling. Zo zijn er vast dingen die je graag zou willen doen als je weer alleen bent. 

Ik schrijf ‘doen’ want actieve rust geeft je energie. Maar doe het alleen, zodat je je niet af hoeft te stemmen met een ander….want daar ben je vast heel goed in 😉.

Ik wens je heel fijne dagen en een heel mooi en gelukkig nieuwjaar.

Heb je hulp nodig? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Op 11 januari is het ‘het moment’ om iets voor jezelf te doen. The Power Inside organiseert dan in samenwerking met praktijk La Mojo een dagretreat met als thema: van faalangst naar daadkracht en ruimte. Wil je hier meer over weten? Klik dan op onderstaande button. Je vindt de informatie onderaan die pagina. Je bent van harte welkom!

Kijk ook eens voor meer informatie naar de inhoud van mijn boek: ‘Wie ben ik als hoogsensitief persoon?’ of geef het cadeau aan iemand die het kan gebruiken.

 

Ik zoek hulp