Hoogsensitief en overprikkeld

Hoogsensitief en overprikkeld.

Hooggevoelig-overprikkeld-The Power InsideDeze maand is een uitstekende maand voor hoogsensitieve mensen om overprikkeld te raken. Het MOET gezellig zijn maar er MOET ook zoveel….tenminste van jezelf MOET er veel. Nou ja als je een jong gezin hebt, MOET er ook veel van school en bijvoorbeeld het vieren van het Sinterklaasfeest, met alle stress die daarbij komt.

Als je het woord MOETEN hardop uitspreekt, word je al moe. Hoogsensitieve mensen willen ook alles goed doen. Iedereen om hem of haar heen moet het naar z’n zin hebben…maar wie zorgt er voor jou? Jijzelf al helemaal niet.

Maar hoe doe je dat?

Het effect van effectief luisteren.

Het is alweer zo’n 11 jaar geleden dat ik afstudeerde voor mijn Master-opleiding ecologische pedagogiek. Mijn wetenschappelijk afstudeeronderzoek ging over de effecten van effectief luisteren. Het was een kwalitatief onderzoek onder studenten.

Daarin werd bevestigd dat effectief luisteren van docenten de ontwikkeling van de student enorm bevorderde. 

Leuk, zal je misschien denken, maar wat heeft dat met een overprikkelde hooggevoelige persoon te maken in de decembermaand

Nou eigenlijk heel veel. Als je door effectief te luisteren naar iemand anders, zijn of haar ontwikkeling kunt stimuleren dan kan dat vast ook als je dat toepast bij jezelf.

Wat kan jij van jezelf leren om niet overprikkeld te raken door effectief naar jezelf te luisteren?

Handvatten om effectief te leren luisteren naar jezelf.

Ten eerste MOET je voorlopig het woord MOETEN in de ban doen. Het pusht je enorm en hooggevoelige mensen willen niet gepusht worden want dat doen ze namelijk al bij zichzelf.🙃

Het woord kan vervangen worden door WILLEN, GAAN, DOEN of MOGEN. Ik hoor de ouders van jonge gezinnen en mensen met drukke banen al hevig protesteren…. Toch voelt het heel anders als je het woord MOETEN vervangt. Het ‘lijkt’ zo dat je een keuze hebt. Het wordt je opeens niet meer zo opgelegd. 

Luister daarbij heel goed naar jezelf. Voel je veel weerstand, dan is het misschien mogelijk om het te delegeren. Of iets anders niet te doen of later. 

Laat je niet dingen opdringen die je eigenlijk niet wilt doen.

Ga met mensen om die je energie geven en bij wie je jezelf kunt zijn. 

Zet in je misschien volle agenda ook een afspraak met jezelf, voor me-time. Ook al denk je dat het echt niet kan. Ga lekker in uitgebreid in bad en doe de deur op slot zodat je echt even alleen bent. 

Luister vooral naar je gevoel want die zegt meer dan al die gedachten in je hoofd. Je gevoel weet wat je nodig hebt. 

Goed is goed genoeg. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Kijk eens wat je kunt skippen in deze drukke tijd. Is het belangrijk dat er een uitgebreid kerstdiner komt? Dat iedereen er perfect uit ziet. Dat je huis met de kerst zo in een woonmagazine kan?

Om prioriteiten te leren stellen heb ik een kleine opdracht voor je:
Maak voor jezelf een lijstje met 10 activiteiten. Geef aan met de getallen 1 tot 10 welke activiteiten jij het belangrijkst vindt. Zoek iemand in je omgeving die met jou het lijstje wil doornemen. Neem eerst de eerste twee. Kijk of je inderdaad prioriteit geeft aan de eerste of dat ze van plek moeten wisselen. Ga zo het hele rijtje af en kijk wat er veranderd is. Wat is voor jou ECHT het belangrijkste om te doen. Neem hier vooral ook je gevoel in mee. 

En dan wordt het januari..

Hoogsensitief-overprikkeld-The Power InsideVoordat je het weet zijn de feestdagen achter de rug. Hoe fijn zou het zijn als je met plezier kunt terug kijken op deze dagen, zonder dat je totaal uitgeput bent. 

Ga dus vanaf nu echt luisteren naar wat jij nodig hebt en wat jij nu niet hoeft te doen. Skip het woord MOETEN (voorlopig) uit je vocabulair. Als je er bewust aan gaat denken, zal je merken hoe vaak je het zegt of voelt. 

Ik wens je heel veel succes met het ontdekken van wat voor jou het belangrijkste is. Zorg dat het een mooie speurtocht wordt en luister daarbij goed naar jezelf.

 

Ik zoek hulp