Hoogsensitief en omgaan met angst voor het Corona-virus.

Angst in de hoofdrol.

We zitten midden in een periode waarin angst een hoofdrol heeft. Kijk maar eens in de supermarkten: de schappen zijn veelal leeg of matig gevuld. 

Angst om niets in huis te hebben. Angst om ziek te worden….

Mensen zijn meer gericht op het overleven en ‘vergeten’ dan op het feit dat er nog meer mensen dingen nodig hebben. 

Als hoogsensitief persoon kan je hierdoor flink in de war raken. Ik heb dit soort berichten gezien op social media. Als hooggevoelig persoon kun je de angst van anderen voelen.

Ik voelde me afgelopen dagen ook bedrukt, tot gisteren toen de zon scheen. Ik heb daar enorm van genoten. Ik heb in de tuin gewerkt en lekker in de zon zitten lezen. 

Wat doet angst met je lichaam?

HSP-corona virus-The Power InsideAngst is een emotie die heel erg gebruik maakt van het vecht-vlucht en bevries mechanisme in het lichaam. Er komt Adrenaline en Cortisol vrij om de stressreactie te kunnen uitvoeren. 

Een kortdurende actie is geen probleem voor het lichaam. Na het vechten-vluchten of bevriezen zijn er weer andere hormonen in je lichaam die de stress-reactie ongedaan maken. 

Alleen is de angst voor het Corona-virus voor veel mensen geen kortdurende reactie. De Adrenaline en Cortisol blijven in het lichaam en zorgen dat er overal uit het lichaam energie verzameld wordt om de actie te kunnen uitvoeren.

Dit geldt ook voor het immuunsysteem! En die moet juist in topconditie zijn om het virus de baas te kunnen zijn of als je toch ziek wordt, zo snel mogelijk weer beter te worden!

Periode van verstilling en terug bij de basis.

Hoogsenstitief en angst-verstilling-The Power Inside
Verstilling

Ik zat gisteren in de zon en voelde opeens een heel ander gevoel ontstaan. Ik voelde dat het eigenlijk ook een bijzondere periode is. 

Ik heb heel veel afmeldingen van cliënten die liever weer komen als het virus gepasseerd is. Ze kunnen ook online gecoacht worden maar kiezen er allemaal voor om te wachten om ‘life’ gecoacht te worden. Maar enkelen durven toch te komen.

Wat is nou dat bijzondere gevoel? Ik voelde een soort berusting, verstilling in mij ontstaan. Afgelopen tijd was een heel enerverende en drukke tijd voor mij. Mijn oom is pas overleden en mijn neef en ik zijn z’n executeur-testamentair. In de praktijk was het ook lekker druk en ik had weinig me-time. Ik kom nu weer dicht bij mezelf en hoef niet veel. 

Ik hoorde ook van cliënten dat ze ditzelfde gevoel hebben. 

Die berusting en verstilling zorgt dat de angst minder ruimte krijgt.

Niet voor iedereen is er ruimte voor verstilling.

Mensen die in de zorg werken, merken weinig van de verstilling. Het is fijn dat deze mensen er zijn. ‘Berusting’ zou wel kunnen voor hen kunnen betekenen. 

Juist ook voor hen is het belangrijk dat er minder angst-gevoel is in de wereld. Het is belangrijk dat deze mensen een goede conditie hebben en hun immuunsysteem zo goed mogelijk blijft werken. 

Ook voor mensen die ZZP’er zijn of bijvoorbeeld een horeca-gelegenheid hebben, is het een spannende tijd, vooral wat inkomen betreft. Ik ben zelf ook ZZP’er. 

Door berusting en verstilling ontstaan misschien wel de mooiste ideeën waar je anders nooit aan gedacht zou hebben. Dus laat de angst niet de overhand krijgen want dan ontstaat er geen ruimte voor nieuwe ideeën. 

Wat neem je mee van deze ervaring?

Van alle situaties kun je leren. Wat neem jij mee uit deze periode? Misschien is het daar nog te vroeg voor maar sta er eens bij stil. Ondanks dat het spannend is wat de nabije toekomst gaat brengen, is het goed om te ontdekken waar je nu staat in je leven. Misschien ontstaan er nieuwe ideeën en kom je weer dichter bij de mensen die je lief hebt. Neem je tijd en probeer te berusten of verstillen en laat de angst niet de overhand krijgen.

Ik wens je veel gezondheid!!

Ik zoek hulp