Hoogsensitief en keuzestress.

Hoogsensitief en keuzestress.

Ik heb soms zoveel moeite met kiezen wat ik wil en moet doen! Herken jij dit ook? En jij bent zeker niet de enige die het zo voelt!

Uitvluchten bedenken.

HSP-Keuzestress-The Power InsideIk kan vaak uit enthousiasme mezelf opgeven voor een cursus, workshop of opleiding en als het dan zover is dat ik er naartoe moet, dan bedenkt ik allerlei uitvluchten om toch maar niet te hoeven gaan! Soms luister ik dan echt naar dat stemmetje…. Maar dat stemmetje komt uit m’n hoofd… en die kan heel goed bedenken waarom ik het niet moet doen. Uit allerlei hoekjes en gaatjes in mijn brein, haalt het stemmetje informatie waarom ik het echt niet moet doen. M’n brein maakt overuren… Ik zou er zelfs door in paniek kunnen raken, als ik toch niet naar het stemmetje wil luisteren. 

Dat stemmetje.

Pffff…heftig….maar als ik naar het stemmetje luister en precies doe wat het zegt…dan voel ik me een beetje opgelucht maar eigenlijk ben ik niet tevreden met het uiteindelijke besluit…. Het kan leiden tot een lager zelfbeeld of naar meer faalangst….

Mijn trucje.

HSP-tips-keuzestress Ik weet al heel lang hoe ik in elkaar zit, dus heb ik er een trucje voor bedacht. Als ik de keuze maak om een cursus of opleiding te doen, geef ik me zo snel mogelijk op en betaal ik zo snel mogelijk en vertel het aan veel mensen. Ik ga er namelijk vanuit dat mijn eerste gevoel de juiste is. En als ik het toch niet ga doen dan sla ik een flater bij de mensen aan wie ik het zo enthousiast had verteld.😜
Zo heeft het stemmetje nog geen kans om me te beïnvloeden.
Maarrr…..het komt wel degelijk om de hoek kijken. Soms al meteen als ik de betaling heb gedaan! Ik hoor het stemmetje aan, maar doe er niets mee. Soms kriebelt het in m’n buik, maar ik weet dat mijn eerste besluit de juiste is. 

Dat geldt ook als ik iets wil kopen. Eigenlijk vind ik het prettig om zo snel mogelijk informatie te vinden over het product en dan snel een keuze te maken. Wacht ik daarmee en geef ik mezelf meer tijd, dan wordt het gevoel van keuzestress enorm aangewakkerd. Soms is dat goed, omdat ik best weleens te snel kan kiezen maar vaak merk ik dat het me enorm irriteert, dat ik niet weet wat ik moet kiezen. Soms denk ik echt: ‘Dan maar niet’.. maar dat geeft ook geen goed gevoel. 

Tips voor HSP’s.

Hoe werkt dat nou bij HSP’s. Als je goed in je vel zit dan kan je zeker vertrouwen op wat je intuïtie je het eerst ingeeft. Dat geldt ook voor je ontmoeting met mensen die je voor het eerst ontmoet. Vaak voel je iets ongemakkelijks bij mensen die iets hebben wat je tegenstaat of die zelf niet in balans zijn. 

Na dat eerste moment ga je snel in je hoofd kijken welke ervaringen je al hebt en wat je kunt gebruiken om een keuze te maken. Ervaar je stress daarbij dan maak je helemaal geen gebruik meer van je gevoel en intuïtie maar alleen met je brein. Die heeft echt je intuïtie nodig om tot een eerlijk en goed besluit te komen…maar ja, die deur had je even dichtgedaan…. 

Je gaat ‘beren op de weg zien’. En ontstaan allerlei redenen in je hoofd waarom je iets niet moet doen. En hoe langer je in je hoofd blijft zitten, hoe erger het wordt. Faalangst en een negatief zelfbeeld worden verder gevoed….

Dus…ga eens vertrouwen op je eerste gevoel! Dat kan jij, want je gevoel en intuïtie is meer ontwikkeld. Misschien heb je het tot nu toe te weinig gebruikt. Ga het proberen en oefenen! Het zal spannend zijn maar ik kan je beloven dat je een steeds beter zelfbeeld krijgt en dingen doet waar je erg blij van wordt!

Ik doe het al jaren zo! Elke keer als ik met een nieuwe opleiding begin, voel ik de kriebels in m’n buik. En die zijn zeker niet allemaal negatief, want ik heb inmiddels veel positieve ervaringen! De spanning blijf ik voelen maar dat vind ik niet erg meer. Ik weet toch eigenlijk dat ik een goede keuze heb gemaakt! Heel soms valt het tegen…maar dat mag ook van mezelf! 😅

Thema-retreats-The Power InsideKom een keer naar onze mooie thema-retreats met elke maand een ander thema, dan kun je er ook met andere HSP’s over praten! Je kunt heel veel van elkaar leren

Ik zoek hulp