Hoogsensitief en jezelf durven laten zien

Hoogsensitief en jezelf durven laten zien.

HSP- jezelf durven laten zien- The Power Inside
HSP en jezelf durven laten zien.

Het is alweer acht jaar geleden dat mijn eerste boek uitkwam. Het was een roman met een boodschap. Ik gaf het in eigen beheer uit. Spannend! 

Ik wilde mijn boodschap verspreiden en moest dus reclame gaan maken voor het boek. Dat wilde ik doen in de plaatselijke kranten. 

Er kwamen journalisten om mij te interviewen…met een mooie fotocamera om een foto te maken bij het artikel…. Dat voelde zo ongemakkelijk…ik op de foto in de krant….

We zijn nu acht jaar verder en ik ben er inmiddels gewend om mezelf te tonen. Dat is wel belangrijk voor mijn zichtbaarheid en het slagen van mijn missie: ‘zoveel mogelijk hoogsensitieve mensen in hun kracht zetten’. Soms vind ik het nog spannend maar ik doe het toch!!

Herken je het eerste deel van de alinea hierboven? Vind jij het moeilijk om jezelf zichtbaar te maken?

Heel herkenbaar voor veel hoogsensitieve mensen. Maar ook heel jammer voor deze mensen en voor onze maatschappij. Je hebt namelijk echt iets toe te voegen aan de maatschappij, aan het bedrijf of organisatie waarvoor je werkt maar ook in het gezin waarin je leeft….ook al besef je dat zelf niet.

Onzichtbaar maken.

HSP-Mijn interne criticus- The Power Inside
HSP: Jezelf onzichtbaar maken of een schaduw zijn van jezelf.

Veel hoogsensitieve mensen blijven liever op de achtergrond. Ze vinden het eng om op de voorgrond te treden. Ze blijven liever wat onzichtbaar….denken ze. Toch wil ieder mensen gezien en erkend worden, ook HSP’s. Veel HSP’s hebben werk dat ze eigenlijk niet willen doen. Ze hebben gekozen voor de veilige weg: een baan waar ze onzichtbaar kunnen zijn en waarvan ze zeker weten dat ze het kunnen. Het is vaak een baan zonder uitdagingen en achter een bureau. 

Terwijl HSP’s juist veel voor andere mensen kunnen betekenen. Ze hebben namelijk een groot ontwikkeld gevoel. 

Pleasen.

O ja, en wat HSP’s ook heel goed kunnen is pleasen. Maar ja als je pleast, blijf je dan wel bij je eigen overtuigingen of wil je alleen het een ander naar de zin maken of wil je geen confrontaties??

Herken je het pleasegedrag? En wat heeft het je nu ECHT opgeleverd? Wees eens eerlijk naar jezelf?

Het effect van je zichtbaar maken.

HSP-effect van jezelf zichtbaar maken- The Power Inside
HSP en het effect van jezelf zichtbaar maken.

Nu is het de tijd om jezelf zichtbaar te gaan maken. In deze maatschappij is dat nou eenmaal van belang, anders zien ze je helemaal over het hoofd en lopen ze over je heen. En wil je dat? Nee toch? 

Als je het stap voor stap gaat proberen, zal je merken wat er gebeurt. Mensen gaan je echt zien! Willen je mening en zien je meerwaarde. Ze gaan rekening met je houden. In het begin zal dat heel ongemakkelijk voelen want dat ben je niet gewend. En je gaat zelf ervaren en voelen wat jij nu echt wilt. Soms is dat moeilijk omdat je altijd gedaan hebt wat een ander vond dat jij moest doen. Vraag dan hulp! Het is niet erg om om hulp te vragen, ook al ben je dat niet gewend. 

Als je je weg stap voor stap gaat bewandelen en je nieuwe leven als een schatkaart gaat zien, dan zal je zien hoe fijn het voelt als je steeds weer een stukje meer eigenwaarde en zelfliefde ontwikkelt. Oei dat is voor veel HSP’s ook een eng woord: zelfliefde… Je moet toch juist liefde aan anderen geven?? 

Om het uit te leggen dat het belangrijk is om juist ook goed voor jezelf te zorgen, gebruik ik een metafoor. Stel je bent een bloem. Welke bloem is het meest zichtbaar en geeft andere mensen een gevoel van verwondering en schoonheid? Dat is toch een mooie kleurige, sterke bloem?

Stel dat jij zo’n bloem zou zijn en je zou zien hoeveel plezier andere mensen van je hebben? Dat zou toch heel fijn zijn? Zo’n bloem kan alleen maar zo mooi worden als er goed voor hem gezorgd wordt. Jij kan dat voor jezelf doen.

Ga de komende tijd maar een plan maken voor hoe jij jezelf zichtbaar kunt maken. Je zult zien dat het effect ervan, misschien eerst heel onwennig maar uiteindelijk heel fijn is: jij mag er ook zijn!!

De Barometer- HSP dromen waarmaken- The Power Inside
Opnames van TV-programma De Barometer van RTL-Z.

Ik ben inmiddels zover dat ik vele grenzen ben over gegaan. Binnenkort kom ik op TV, ben laatst geïnterviewd op de radio, stond dit weekend weer in de plaatselijke krant. Ik ga mijn boek presenteren en sta met een stand op een congres. Ik heb mezelf zelfs aangeboden als panellid voor als er iemand uitvalt op het congres. 

De knikkende knietjes, knikken steeds minder. Het is fijn en ik krijg veel complimenten. Ik kan doen wat ik wil doen: hoogsensitieve mensen helpen en in hun kracht zetten.

Ik ben er nog niet. Wil ik echt mijn missie laten slagen dat moet ik nog een grens over. Ik wil bij bedrijven trainingen gaan geven zodat HSP’s niet uitvallen door stress en burn-out. Ik zal hiervoor direct contact op moeten nemen met HR-functionarissen. Ik zal dus moeten bellen en meer met directe marketing moeten gaan bezig houden. Dat is voor mij nog een dingetje. Het gaat me lukken…stap voor stap….  Wie helpt mij op weg😉?

Ik zoek hulp