Hoogsensitief en je anders voelen

Hoogsensitief en je anders voelen

In mijn praktijk krijg ik van mijn cliënten bijna altijd te horen dat ze zich anders voelen dan de mensen om hen heen. Ze hebben niet zo’n goed zelfbeeld en oordelen vaak erg streng over zichzelf. Hoe komt dat toch? Herken je dit ook (in meer of mindere mate)?

Wegcijferen

Is er een moment of periode in je leven geweest waarin je jezelf behoorlijk wegcijferde? Misschien ben je opgegroeid in een groter gezin en was er niet zoveel tijd voor persoonlijke aandacht? Of hadden je ouders een bedrijf te runnen? Misschien ben je gepest? Of misschien heb je wel een prima jeugd gehad en heb je je helemaal in een voor jou verkeerde relatie gestort? Zo kan ik nog wel meer verzinnen waardoor je gevoel van eigenwaarde een knauw gekregen heeft. 

Iedereen wil graag gezien worden. Dat geldt ook als je hoogsensitief bent. Hoogsensitieve mensen willen vaak wat voor anderen betekenen en kunnen zichzelf daarin helemaal verliezen. Zeker als de andere persoon niet hoogsensitief is. 

Magneet

Ik heb inmiddels ervaren dat hoogsensitieve mensen vaak een magneet zijn voor mensen die ‘iets nodig hebben’. Vaak zitten deze mensen in de slachtofferrol. De hoogsensitieve persoon vindt het vaak heerlijk om de redder te spelen. De slachtoffers gaan vaak onbewust zover met vragen dat de redder op een bepaald moment helemaal leeg is. Het slachtoffer wordt boos of raakt in paniek en verandert in een aanklager. Weleens van deze relatie- of dramadriehoek gehoord? Die lijkt wel voor hoogsensitieve mensen gemaakt! 

Gevolgen

Heb je dit wel eens meegemaakt? Hoe voelde je je toen? Uitgeput? Leeg? Had je een slecht zelfbeeld? Nam je alles op je schouders? Of was je boos dat je je hebt laten gebruiken? Voelde je je alleen? Of onbegrepen? Of of….??

Wat kun je dan doen?

Mijn advies is om eerst eens jezelf goed te leren kennen. Waar of wanneer is voor jou het moment geweest waar je jezelf stukje bij beetje bent kwijtgeraakt? 

Zoek hulp als je dat net alleen kunt of wanneer je geen idee hebt wanneer dat was. 

Informeer je over wat hoogsensitiviteit eigenlijk is. Je zal verrast zijn en je zelfbeeld zal een flinke oppepper krijgen. Het zal je misschien verrassen maar het is een kracht!!

Leef in de voor jou juiste omgeving met de juiste mensen

Omring je met mensen waarbij je al intuïtief voelt, dat je daar jezelf bij kunt zijn. Waarbij je voelt dat je niet alleen hoeft te geven maar waarbij je de energie over en weer voelt stromen. 

Eigenlijk weet je al wel bij wie je daarvoor moet zijn. Het grappige is dat je je daar vaak niet eens heel erg tot aangetrokken voelt maar vooral wel op je gemak. Je hoeft je niet uit te sloven en je best doen om contact te maken want die is er namelijk al. 

Als je een kamer binnenkomt met vreemde mensen en je scant de groep voordat je naar binnen gaat dan weet je eigenlijk al naast wie je wilt gaan zitten. Maak daar gebruik van en zoek niet naar de uitdaging! Die ligt vaak daar waar je weer de redder kunt spelen!!

Ik heb laatst een workshop gevolgd over hoogsensitief ondernemen en daar vertelde de workshopleider ook nog dat je vooral ook de omgeving waar je woont, leeft en werkt moet checken of je je daar wel echt thuisvoelt.

Heb je ook wel eens, als je bijvoorbeeld op vakantie bent, dat je je zo één voelt met de omgeving? Dat je daar eigenlijk zou willen blijven?

Maar het kan ook andersom. Ik voel duidelijk het verschil als ik ergens ben waar een negatieve sfeer hangt. Ik ben na afloop doodmoe of voel me verdrietig. Vaak weet ik niet eens waardoor het precies komt. 

Ik weet nu dus al snel waar ik wil zijn en met wie. Dat is prettig, maar niet altijd realiseerbaar..helaas. Maar het gaat steeds beter! 

Laat de wereld je niet overweldigen. Zoek die plekken en mensen uit waarbij je helemaal jezelf kunt zijn. Waarbij je geen energie verliest. En probeer je zo weinig mogelijk te storen aan de negatieve dingen waarop je geen grip hebt. 

Maak je eigen wereldje een stukje mooier. Als iedereen dat doet dan zal dat vast zijn vruchten afwerpen voor een positievere wereld.

Heb je hulp nodig om je zelfbeeld een flinke oppepper te geven? Ik wil je graag helpen!!

Wil je mijn E-book lezen? Laat een bericht achter via de link of stuur een mail naar annemarie@nullthepowerinside.nl zodat ik je het kan mailen!

Tot de volgende blog!! Wil je elke maand mijn nieuwe blog lezen over hoogsensitiviteit, like mijn Facebookpagina of kijk op de website: http://www.thepowerinside.nl/blog/

Neem contact op

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Ik zoek hulp