Hoogsensitief en in balans

Hoogsensitieve mensen voelen en ervaren meer dan niet-hoogsensitieve mensen. Ook al ben je al een eind met jezelf kennen als hooggevoelig persoon, toch heb je niet altijd het gevoel dat je in balans bent.

Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals het jaargetijde, het weer, de stand van de maan, de thuissituatie, onverwerkte gevoelens, hormonale schommelingen, stress en overprikkeling enz. 

Met regelmaat zullen op deze pagina tips gezet worden die je helpen om je balans te herstellen. Heb je vragen dan hoor ik het graag!

Tip van 29 april 2020

We zitten alweer een paar maanden in de Corona-crisis. Hoe gaat het met jou? 

Ik merk dat ik na een onrustig begin meer mijn rust heb gevonden en ik gebruik deze rust ook om na te denken over waar ik sta en wat ik wil. Voor hoogsensitieve mensen is het belangrijk dat het nadenken niet alleen met het hoofd gebeurt, maar juist ook met je gevoel of intuïtie. Dat wordt regelmatig vergeten. Het kan komen door perfectionisme of door angst, dat vaak komt door ervaringen uit het verleden.

HSP tips- The Power InsideBelangrijk is dat je regelmatig even stil staat bij jezelf en kijkt en voelt of je vooral in je hoofd bezig bent of dat je ook je gevoel of intuïtie gebruikt. Gebruik je alleen je hoofd dan ‘zie je vooral ook de beren op de weg’. Jammer want dat is niet de werkelijkheid. 

Vind je het moeilijk om uit je hoofd te gaan, ga dan dingen doen die je daarbij helpen. Zoek vooral iets wat bij je past. Voorbeelden hiervoor zijn: Bewegen, sporten, de natuur in, mediteren, dansen, een goed boek lezen enz. enz. 

Als je daarna weer rust ervaart, ga dan weer bij jezelf te rade wat je nodig hebt of wie je bent. Succes en blijf gezond!!

Tip van 17 maart 2020

Een heleboel mensen zitten nu veel in huis. Sportclubs zijn dicht en er zijn weinig sociale contacten. Toch kan je je tijd heel goed besteden. Ga nu thuis eens doen wat je al heel lang wilde doen. Zo gaat de aandacht ook af van eventuele angst voor het Corona-virus (zie blog van 17 maart).

HSP-Tip 17 maart-The Power InsideGa lekker in de tuin werken of zet leuke voorjaarsplanten op je balkon. 

Geniet van een wandeling in de natuur en let op de ontwikkelingen van die natuur. Luister naar de dierengeluiden en snuif de voorjaarsgeur diep in je op. 

Lees boeken die je altijd al wilde lezen.

Ontdek nog meer wie je zelf bent en wat je zelf zou willen. Daar heb je nu alle tijd voor!

Ga Skypen of FaceTimen met mensen die je energie geven.

Geef aandacht aan gezonde voeding.

Werk je in de zorg of op een andere plek waar het nu juist heel druk is?

Blijf goed voor jezelf zorgen.

Zorg dat je voldoende slaap krijgt en eet gezond!

Tussen je werkzaamheden door kun je bovenstaande tips ook toepassen. 

Zo zorg je ervoor dat je lichaam zoveel mogelijk weerstand heeft!! Allemaal heel veel gezondheid en succes gewenst!!

 

Tip van 26 februari 2020

Om mij heen zie ik best veel hoogsensitieve mensen die weinig vrienden hebben en zeker geen hoogsensitieve vrienden. Natuurlijk hoef je niet alleen maar hoogsensitieve vrienden te hebben. Het is wel belangrijk dat de vrienden die je hebt, jou ook echt zien en erkennen zoals jij bent. Dat je de ruimte krijgt om jezelf te kunnen zijn en dat anderen mensen rekening met jou houden. Dat doe jij ook bij anderen. 

Het is leuk om niet-hoogsensitieve vrienden te hebben omdat je dan vaak iets onderneemt wat jij niet direct had gekozen maar wat wel erg leuk en uitdagend kan zijn. Zo verleg je je grenzen, want de meeste HSP’s blijven er liever binnen.

HSP en narcisme-tips-The Power InsideHet is ook heel fijn om gelijkgestemde vrienden te hebben. Maar waar vind je die? En durf je dan ook echt contact te maken en te vragen of degene het leuk vindt om nog eens af te spreken?

Probeer het eens! Het is echt de moeite waard. Het is namelijk heel fijn om begrepen te worden door mensen om je heen, zonder dat je het altijd hoeft uit te leggen. 

Tip van 25 januari 2020

Afgelopen weekend was ik jarig. Omdat het een speciale leeftijd is en mijn partner al eerder dezelfde leeftijd heeft bereikt, hebben we het speciaal gevierd met onze familie. We hebben een kookworkshop gedaan!

Heerlijk voor mij! Ik hoefde niets aan de voorbereiding te doen! Rust voordat het feest begon en rust na het feest. Ik hoefde geen inkopen te doen, mijn huis niet schoon te maken voor en na het feest, niet te ‘rennen’ tijdens mijn verjaardag en daardoor niet hebben kunnen genieten van mijn eigen verjaardag. Maar ja dat ga ik natuurlijk niet elk jaar op deze manier vieren.

HSP in balans-Tips-The Power InsideIk weet dat veel HSP’s hun verjaardag (liever) niet vieren. Maar iedereen verdiend wel eens de aandacht. Het kan vooral ook heel leuk zijn.

Een cliënt van me was de week ervoor jarig. Ik vroeg haar of en hoe ze het had gevierd. Ze had het de hele week, elke dag gevierd met een vriend(in) of familielid. Ze was uitlunchen genomen, had heerlijk gewandeld met iemand, was een avondje uit geweest en had zelf helemaal niets hoeven organiseren. Ze had enorm genoten en had zich helemaal jarig gevoeld.

Ik ben vorige week ook verwend door twee van mijn dochters met een avondje uit. Ik heb enorm genoten van mijn meiden, de gezelligheid, aandacht en tijd.

Hoe ga jij je volgende verjaardag vieren?

Tip van 9 januari 2020.

Als ik naar buiten kijk is het behoorlijk donker. Voor veel mensen en vooral voor hoogsensitieve mensen geven die donkere dagen geen energie. In onze maatschappij moet alles, het hele jaar door, op hetzelfde tempo doorgaan. Wij zijn echter ook natuurproducten en kijk eens naar buiten! Wat zie je? Is de natuur hard aan het werk? Nee dus. Alles staat een beetje stil.

Ook al werk je en moet je productie maken, probeer in je vrije tijd maar ook in je pauzes je rust te vinden. Het is een tijd van introspectie. Een tijd waarbij je tot rust komt, dingen evalueert van de afgelopen tijd en opnieuw de rust te geven aan je lichaam en geest om je op te laden voor de nieuwe lente. 

Het geeft niet als je je niet super voelt, maar leg daar niet de nadruk op. Gun jezelf de rust en ga dingen doen waar je blij van wordt en die je energie geven. En…je MOET niets….je GAAT of WIL iets gaan doen om jezelf energie te geven.

Veel succes!!!🍀☀️

Ik zoek hulp