Hoogsensitief en het slimme onbewuste

Wetenschappelijke onderzoeken over het slimme onbewuste.

Al weer heel wat jaren geleden, tijdens mijn Master opleiding pedagogiek, deed ik onderzoek naar wat het onbewuste doet met een mens. Ik had het boek ‘Het slimme onbewuste’ van Ap Dijksterhuis gekocht om de wetenschappelijke achtergrond te ontdekken van het onbewuste.

Ap Dijksterhuis zegt in zijn boek dat het slimme onbewuste laat zien dat het onbewuste geen hulpje is van het bewustzijn. Het onbewuste ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. De verwerkingscapaciteit van het onbewuste is ongeveer 200.000 keer zo groot als die van het bewustzijn. 

Uit onderzoek is ook gebleken dat wanneer er een besluit genomen moet worden, de kwaliteit van het besluit niet toeneemt en zelfs eerder afneemt als er langer bewust wordt nagedacht over de verschillende alternatieven en consequenties. 

Het is een veel beter idee om er ‘een nachtje over te slapen’ want in die tijd wordt de vraag in het onderbewuste opgelost en de uitkomst meegedeeld aan het bewuste. 

Een recensent van het boek ‘Het slimme onbewuste’ schreef de volgende tekst: 

“De onbewuste waarneming meer kan zijn dan de bewuste waarneming, dat onbewuste meningen belangrijker zijn dan bewuste meningen, en dat beslissingen vaak beter zijn als ze het resultaat zijn van onbewuste in plaats van bewuste arbeid”. 

“Wat heeft dat nu met hoogsensitiviteit te maken?”, vraag je je misschien af…

Hoogsensitief en het slimme onbewuste.

Uit onderzoek is gebleken dat hoogsensitieve mensen een diepgaande verwerking hebben. Tevens werken hun zintuigen beter dan van niet-hsp’s. Als ze goed in balans zijn, is er een voortdurende stroom tussen hun ratio en hun intuïtie. Ze lijken dan sneller te luisteren naar wat hun onbewuste hen ‘vertelt’. 

Vaak weten deze HSP’s al snel wat het antwoord is op de vraag of ze weten al wat ze zouden moeten doen. Hun slimme onbewuste staat in contact met het bewuste. De HSP zal uitspraken doen waar anderen hen niet kunnen volgen. 

Het eerste gevoel komt meestal uit het onbewuste. Daar doen mensen echter vaak niet zoveel mee. Daarna volgt de ratio en dan kunnen ‘de beren op de weg’ ontstaan. ‘Beren op de weg’ komen voort uit een verbinding met ervaringen uit het verleden. Mensen kunnen dan goed vertellen waarom ze iets wel of niet moeten doen. Maar dat is vaak een rationele reactie.  

In deze wereld wordt van ons verwacht dat we alles onderbouwen…vanuit de ratio…niet vanuit ons gevoel.

Ongeveer 10 procent doen we bewust en 90 procent onbewust. Het onbewuste heeft te maken met ons oerinstinct, ons gevoel. Hier ligt een enorme kracht. Toch wordt er in onze westerse wereld meer belang gehecht aan het bewuste. 

Hoe kun je leren om meer gebruik te gaan maken van je onbewuste?

Gebruik maken van je onbewuste. 

Ik leer mijn cliënten om meer te gaan luisteren naar het eerste moment dat je een beslissing moet nemen of een vraag moet beantwoorden. 

Hoogsensitieve mensen hebben vaak heel snel ergens een gevoel bij. Het volgende moment wordt de ratio in werking gezet en komen ‘de beren’ weer langs.
De Amygdala, een amandelvormige kern in de hersenen die betrokken is bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties, treedt ook in werking. De Amygdala zorgt samen met andere hersendelen in het limbische systeem, voor de vecht, vlucht of bevries-reactie. Ervaringen uit het verleden hebben zo betrekking op de keuzes die iemand gaat maken. 

De uiteindelijke keuze wordt rationeel genomen terwijl het onbewuste een heel andere keuze zou hebben kunnen maken. 

Belangrijk is dat hoogsensitieve mensen minder in hun hoofd gaan zitten en meer gaan luisteren naar wat hun gevoel hen vertelt. En dus niet gaan weerleggen waarom iets wel of niet gedaan moet worden. 

‘Een nachtje erover slapen’ zoals bovenstaande recensent schreef, kan goed helpen als je dan ook echt gaat slapen en niet gaat liggen piekeren 😉.

HSP-stress en burnout-The Power InsideEen HSP met stressklachten heeft moeite om te kunnen luisteren naar zijn onbewuste. Het contact van de ratio en gevoel lijken geblokkeerd. Voel je je gestresst, neem dan geen belangrijke beslissingen maar zorg dat je eerst tot rust komt. 

Het kan zijn dat je in een burn-out beland bent. Zorg dan dat je tijd voor jezelf neemt en vraag hulp als je er zelf niet uit kunt komen. Blijf niet in je hoofd zitten. 

Ga dan op ontdekkingsreis naar je slimme onbewuste en hoe je deze beter kunt gebruiken. 

Ik zoek hulp