Hoogsensitief en het belang van je innerlijke rust.

Hoogsensitief en het belang van je innerlijke rust (leren kennen).

Misschien hoor je het veel vaker: “Zorg voor me-time en neem regelmatig je rust!” 

Tja, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan want in jouw drukke leven is er weinig ruimte voor rust en me-time, want alles is belangrijker dan jezelf….ja toch??…of niet…??

Ik weet hoe HSP’s in elkaar zitten, vanuit de wetenschap maar vooral ook door mijn ervaring als coach. En dan ben ik zelf ook hoogsensitief en kom mezelf ook nog af en toe tegen…

Heb je de HSP-test met eigenschappen van Elaine Aron al wel eens gedaan? Daar zie je al dat veel dingen waar je ‘last’ van hebt, horen bij een HSP. Ik neem als voorbeeld dat je waarschijnlijk nogal perfectionistisch bent. Daar is natuurlijk niets mis mee…vooral voor je werkgever en je klanten… Als je er geen ‘te’ voorzet dan is het redelijk te hanteren. Maar HSP’s schieten vaak door en trappen daardoor in hun eigen valkuil. ‘Teveel’ kost energie! Energie die je nodig hebt om alle andere dingen te kunnen doen.

We zijn ook sneller overprikkeld dan niet-HSP’s. Dat komt omdat we een filter missen en dus alle prikkels die er in de omgeving zijn, opnemen. Tevens hebben we een diepgaande verwerking. Eigenlijk vinden er steeds mini-onderzoekjes plaats in je hersenen. Daardoor lijk je vaak wat trager in het geven van een reactie maar je hebt dan vaak wel een meer doordacht antwoord. Veel HSP’s die dat nog niet weten van zichzelf en zien zichzelf als traag en dom…

Een ander voorbeeld is dat je sociaal heel competent bent…d.w.z. dat je vooral heel goed voor anderen bent. Ook daar is niets mis mee, maar vergeet jezelf niet de aandacht te geven die je verdient en vooral nodig hebt. 

Het belang voor het creëren van rust.

HSP-Energie-The Power InsideIk heb een mooie metafoor, die juist in deze feestmaand heel toepasselijk is. Achter in m’n woonkamer staat een klein kerstboompje 🎄met kleine lampjes erin. Die krijgen hun energie van 3 batterijtjes. Als de batterijen vol zijn dan zie je vóór in de kamer het kerstboompje heel goed. Zijn de batterijen bijna leeg dan moet ik ernaartoe lopen om het goed te kunnen zien. 

Dus vertaald naar jou… als je ‘batterij’ leeg is dan heb je weinig energie om iets voor anderen te kunnen betekenen. 

Denk ook aan wat je lichaam doet terwijl je bezig bent met overleven. Je adrenaline-gehalte en cortisol zijn constant te hoog. Daardoor kunnen er allerlei lichamelijke problemen ontstaan: hoge bloeddruk, rugklachten, migraine enz. 

Als je al een beetje kennis hebt, over wat hoogsensitiviteit is, weet je dat rust heel belangrijk is voor je. Maar hoe ziet rust eruit? Moet je stil op een bank zitten, wandelen in de natuur? Hoe ga je dat doen?

Jouw rust.

HSP-innerlijke rust- The Power InsideVoor iedereen kan ‘rust’ er anders uitzien. Voor de meeste HSP’s geldt wel dat ze met regelmaat helemaal alleen willen zijn. Dat kan thuis, in de natuur maar zoals een cliënt van mij met regelmaat deed, helemaal alleen dansen bij een festival. 

Rust kan niets-doen zijn maar ook iets doen dat je leuk vindt: een mooie film kijken, een boek lezen, creatief bezig zijn, in de tuin rommelen enz. 

Mijn cliënten vragen vaak naar tips. Die kan ik geven maar voor iedereen geldt een andere behoefte. Ik zal je wat tips geven maar ga zelf ook ontdekken waar jouw rust ligt. 

Ik hoor je al zeggen…”Tja, dat zou ik wel willen maar het is onmogelijk in mijn gezin of werk om dat te realiseren”…. Oké… Maar wat zou je ervan vinden om uit te vallen door een burn-out? Of niet te kunnen betekenen voor je omgeving want je graag zou willen betekenen? 

Het is echt belangrijk voor alles en iedereen om je heen dat jij voldoende rust hebt en krijgt, zodat je je batterij weer kunt vullen.

Tips voor rust juist in deze tijd.

Juist in deze hectische tijd is het heel belangrijk om je rustmomenten te nemen. Ik geef je enkele tips maar VOEL vooral wat bij jou past.

  1. Zorg dat je minimaal 1 dag per week alleen thuis bent. Lukt dat niet doordat er meer mensen de hele dag thuiszijn, zorg dan toch dat je een aantal uren helemaal voor jezelf hebt, zonder dat anderen je kunnen of mogen lastigvallen.
  2. Ga in deze me-time alleen doen waar jij energie van krijgt.
  3. Plan je vrije tijd niet helemaal vol met sociale verplichtingen.
  4. Geef aan, aan je gasten, hoe laat ze mogen komen en hoe laat hun bezoek eindigt. Het lijkt misschien ongastvrij maar als jij te lang bezoek hebt, dan raak je overprikkeld en daardoor ben je niet meer die gezellige gastvrouw of gastheer….en dat wil je toch zijn?
  5. Durf Nee te zeggen als je geen zin hebt om ergens naartoe te gaan. 
  6. Geef regelmatig aan wat jij wilt! Mensen mogen ook rekening houden met jou!
  7. Als er gasten komen met de feestdagen, vraag dan of zij wat mee willen nemen. Jij hoeft niet voor alles te zorgen. Het is uiteindelijk heel fijn als je wat aan anderen kunt en durft over te laten. Je hoeft niet overal de controle over te houden.
  8. Ga tussendoor een wandeling maken in de natuur of rustige omgeving…het liefst helemaal alleen of met een hond, als je die hebt.
  9. Kijk vooral naar de dingen die wel goed gaan en waar je van kunt genieten.
  10. Laat de boel, de boel eens…en doe alleen dingen waar je zin in hebt…ook al voelt dat heel erg raar… 

HSP-kerstboom-The Power InsideMisschien weet jij inmiddels nog een paar tips die jou kunnen helpen om meer energie te krijgen…waar jouw RUST ligt! 

Wil je meer weten en leren over hoogsensitiviteit? Ik heb vorig jaar het boek ‘Wie ben ik als hoogsensitief persoon?’ uitgegeven. In het boek leer je meer over hoogsensitiviteit maar vooral ook over jezelf, door de opdrachten die je kunt doen en inzichten die het geeft. En je kunt natuurlijk ook altijd een afspraak maken voor individuele coaching!  Of kom een keer naar een retreat! Je leert dan met en van elkaar! Een cadeautje aan jezelf!!

Ik hoop dat je al meer weet over het belang van het leren kennen van je innerlijke rust. Zorg goed voor jezelf (en je innerlijke rust)!! 

Ik wens je een heel fijne maand en een heel liefdevol en gezond 2021 en een prachtig ‘verlichte kerstboom’!🎄

Ik zoek hulp