Hoogsensitief en de rol van je zelfbeeld.

Hoogsensitief en de rol van je zelfbeeld

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd, en nog steeds, over hoogsensitiviteit. Ja, ik ben ook hoogsensitief. Daarom kan ik me goed inleven in andere hoogsensitieve mensen. En ja, ik zit ook wel eens niet zo goed in mijn vel, net als andere hoogsensitieve mensen. 

Laatst had ik weer zo’n periode. Mijn partner vroeg hoe het met mijn zelfbeeld ging en ik zei hem dat die prima oké was….

Door gesprekken kwam ik erachter dat ik op zich een goed zelfbeeld heb maar ook nog steeds last heb van een schuldgevoel ( naar mijn kinderen toe, door mijn scheiding van lang geleden). Tevens doe ik mijn hele leven heel goed mijn best voor alles. Ik wil alles namelijk goed doen….😇…maar dan raak je wel op een bepaald moment uitgeput!

Inmiddels heb ik geleerd dat het voor mij bij het coachen vooral gaat om in het hier-en-nu te blijven omdat ik zo het beste kan ontdekken/ voelen/ analyseren hoe ik mijn cliënten het beste kan begeleiden. Dus niet met een vooropgesteld plan….zoals ik vroeger deed.

Ik heb, zoals bijna alle hoogsensitieve mensen, bevestiging nodig en complimenten maar zal nooit naast mijn schoenen gaan lopen….zoals alle andere hoogsensitieve mensen😅.

Het is toch erg belangrijk, heb ik inmiddels begrepen, dat je best mag genieten van je succes en dat je daarna echt niet hard hoeft te werken om minstens hetzelfde resultaat te bereiken…. Daar bereik je namelijk maar weinig mee. 

De meeste nieuwe aanmeldingen krijg ik in mijn vakantie…rara hoe kan dat? Dan ben ik dus niet hard aan het werk maar rust lekker uit en voel veel energie. Dan is er dus ruimte voor….nieuwe cliënten 🤗. Want die willen het liefst bij me komen als ik me goed voel 😇. 

Minder je best doen voor een beter resultaat.

Dus als ik succes wil hebben moet ik minder mijn best doen….pfff dat klinkt raar…maar blijkbaar is het wel zo. Ik heb namelijk al heel lang mijn best gedaan en gezorgd dat ik veel weet over het werk dat ik doe. En dan heb ik ook mijn eigen hoogsensitiviteit die aanvoelt wat iemand nodig heeft. Als ik te druk ben met mijn best doen, is de kans dat ik dat over het hoofd zie, zeker aanwezig!

Ach ja, voor een anderen weten we vaak wat zij nodig hebben maar voor onszelf is dat vaak lastiger. Je bent namelijk opgegroeid in een omgeving waarin je je hebt aangepast en geleerd hoe je het beste kunt functioneren. En je ouders of begeleiders hebben dat ook ooit geleerd.…

Coachen is niets anders dan bewust worden van wat voor jou belangrijk is. Onbewust weet je dat al, maar je kunt er niet altijd bij. Coaching kan je daarbij helpen. 

 Succeservaring.

Vandaag kreeg ik een ballon en kaartje van een dankbare cliënt die genoot van haar nieuwe leven! Maar eigenlijk heeft ze nu eindelijk ontdekt wie ze zelf is en wat ze nodig heeft. Het is heerlijk om te zien hoe blij iemand dan is. En dan komt ook de kracht. De kracht om goed te kunnen functioneren in deze maatschappij. Een oud-cliënt van mij vertelde dat iedereen op zijn werk hem wees op zijn mooie bijzondere charisma! Geweldig! Hoezo is een hoogsensitief persoon onzichtbaar, zwak of overgevoelig? Als je goed weet wie je bent en wat je wilt en wat voor jou de beste plek is om te leven en werken? Dan ga je stralen en kun je het verschil maken in je werksituatie, je gezin en omgeving! En daar schijn je niet persé je best voor te hoeven doen!😅

Niet te streng voor jezelf

O ja, en wees vooral niet te streng voor jezelf. Bij hoogsensitiviteit hoort ook dat je graag alles heel goed wilt doen. Als er maar iets niet helemaal goed is gegaan, wordt daar de nadruk op gelegd. En alles wat aandacht krijgt, groeit. Dus de dingen die niet goed gingen volgens de hoogsensitieve persoon, worden heel groot gemaakt. En alles wat goed ging, is eigenlijk normaal en krijgt weinig aandacht of in ieder geval niet zo lang. 

Dus wat is handig om te doen voor je zelfbeeld? Aandacht geven aan wat er goed ging! En dan groeit je zelfbeeld! 

Hier kun je meer lezen over een positief zelfbeeld!

Wil je je net zo voelen als mijn oud-cliënten? Je bent van harte welkom!!

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Ik zoek hulp