Hoogsensitief en de kracht van je zelfbeeld.

De kracht van je zelfbeeld.

Wat vind je van jezelf? Hoe kijk je naar jezelf? Hoe is het met je zelfvertrouwen?

Kijk eens in de spiegel. Wat zie je? Wie zie je? Wie zie je echt? Zie je iemand die in zijn of haar kracht staat? Nou?? Zo zien anderen je ook! Twijfel je aan jezelf en aan je kracht en kwaliteiten? Nee? Verwacht je dan dat anderen je zien als een krachtig persoon, met bijzondere kwaliteiten?

Hoe zou jij willen zijn? Schrijf het eens voor jezelf op of visualiseer of teken het! Kijk nog eens in de spiegel? Wat heb jij nodig om het te kunnen bereiken? 

Hoogsensitief en zelfbeeld.

HSP-stress en burnout- The Power InsideHoogsensitieve mensen staan meestal niet vooraan om te bewijzen dat ze iets heel goed kunnen of dat zij de aangewezen personen zijn om iets te doen. HSP’s zijn vaak bescheiden en niet zo op de voorgrond, vooral als er mensen in hun omgeving zijn die dat juist wel doen. 

Ook twijfelen veel HSP’s aan hun kwaliteit. Daardoor is hun zelfbeeld vaak niet zo sterk als het werkelijk zou kunnen zijn. Ooit had ik een heel intelligente student in de praktijk. Zij vertelde dat haar docenten haar zo onzeker vonden. “Maar wie weet nu alles zeker?”, zei ze daarop. 

Ik vertelde haar dat ze helemaal gelijk heeft, maar dat de manier hoe je iets vertelt, plus de houding die je dan hebt, heel erg bepalend is of iemand je onzeker vindt. 

Ze bleek meestal een onzekere houding te hebben. En daardoor vertrouwde en zagen haar docenten haar kwaliteiten niet. Ik vertelde haar dat ze door rechtop te zitten en de mensen recht in de ogen te kijken en te zeggen dat je voor 80% zeker bent en de andere 20% verder gaat onderzoeken, mensen veel vertrouwen geeft over je kracht en kwaliteit. Ze heeft het daarna uitgeprobeerd en vertelde de volgende afspraak enthousiast dat het echt werkte. Daardoor kreeg ze meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld. 

Hoe je je zelfbeeld kunt verbeteren.

Hoogsensitief- Zelfcare- The Power InsideToch is het allemaal wel wennen als je je hele leven jezelf nooit vooraan hebt gezet en nooit zo’n goed zelfbeeld hebt gehad. Het is vooral heel erg veel oefenen met vallen en opstaan en vooral de positieve ervaringen koesteren en gebruiken om verder in je kracht te komen. 

Sta vooral steeds stil bij je succes-ervaringen. Schrijf ze op en haal eruit wat je de volgende keer weer kunt gebruiken!  

Zelfs voor mij als coach 😉 was het een weg met hobbels en obstakels, terwijl ik niet echt een slecht zelfbeeld had. Ik zette mezelf echter niet graag op de voorgrond en was heel kritisch naar mezelf….ben ik soms nog wel een beetje…😅

De eerste keer dat ik een advertentie in de krant zette, was een grote stap. En de stap werd nog groter toen ze adviseerden om er een foto van mezelf bij te zetten!! Help, wie zit er nou te wachten op een foto van mij!?!?! 

Maar ja, als je iets wilt bereiken, moeten de mensen je wel kunnen vinden! Doordat ik doe waar mijn hart ligt… durfde ik de stap te nemen! Ik wil veel HSP’s helpen hun kracht te vinden maar dan moeten ze me wel weten te vinden!! 

Steeds heb ik mijn grenzen verder opgerekt en dat was uiteindelijk helemaal niet eng. Steeds meer durfde ik mijn kracht te laten zien en groeide mijn zelfbeeld…zonder verwaand te worden 😇…maar dat lukt echt niet bij hoogsensitieve mensen. Ze blijven bescheiden, ook al durven ze zich steeds meer te laten zien en horen. 

Ik heb een 10 tips voor je om je zelfbeeld te laten groeien!

Tips voor de kracht van je zelfbeeld.

  1. Ga regelmatig voor de spiegel staan en vertel jezelf wat je krachtig vindt van jezelf.
  2. Durf af en toe iets in te brengen bij bijvoorbeeld een vergadering. Bereid je van te voren voor op wat je wilt zeggen.
  3. Maak een foto of filmpje van jezelf en zet het op Social Media! Vertel daarin bijvoorbeeld iets wat je hebt meegemaakt of wat je heel bijzonder vindt.
  4. Schaf een mooi notitieboekje aan en schrijf daar elke dag de succesmomenten in op… hoe klein ze ook zijn (zeg niet dat het niets was 😇).
  5. HSP-WIe ben ik als hoogsensitief persoon-The Power InsideGa ontdekken wat je het liefst zou willen doen en ga het doen! Ook al vind je dat je het niet kan…niet goed in bent…te moeilijk is…raar is…enz…
  6. Laat mensen niet over je heen lopen of zeggen wat jij nodig hebt, want eigenlijk weet je dat zelf toch beter!!
  7. Durf je grenzen op te rekken en neem daar de tijd voor!! Stap voor stap! Ga op ontdekkingsreis naar jezelf!!
  8. Leer meer over wat hoogsensitiviteit is (bijvoorbeeld dmv het boek: ‘Wie ben ik als hoogsensitief persoon?’ en is te koop in alle (online) boekhandels).
  9. Durf hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt! Je bent niet zwak! Je hebt alleen hulp nodig om te ontdekken wat jij nodig hebt!
  10. Sta regelmatig stil en kijk waar je nu bent. Wat je hebt geleerd en hoe je je voelt. En wat je nog nodig hebt. Je zult zien en ervaren hoe fijn het is als je in je kracht staat!

Veel succes!! En tot de volgende blog!!

Hartelijke groet, Annemarie

Ik zoek hulp